Egy ingatlanos esete. Elgondogolkoztató

Sasfioka # 2004.09.10. 07:29
  1. Az, hogy a bíróság elfogadja-e az SMS-t bizonyítékként, saját belátása szerint dönti el a bíró... Igazából egy SMS már tud bizonyító erejű lenne, pláne ha nem egy sms-ről van szó.
  2. A tanú miért ne lenne bizonyíték? Bár itt az a kérdés, hogy mit tud tanúsítani, mert pl. a pénz átadását, mint te leírtad, nem tudja bizonyítani. Úgy meg nem tanú senki, hogy én mesélem el neki, hogy mi történt. Amennyiben a tanú érdemi dolgot tud tanúsítani, akkor az egyértelműen bizonyíték - ha a másik fél tanúval meg nem cáfolja :)
  3. A telefonon felvett beszélgetés akkor használható fel, ha a beszélgetés felvételének elindításakor a másik fél egyértelmű engedélyét adta a rögzítésre. Ha nincs meg az engedély, még problémád is lehet a későbbiekben belőle. Ha megvan az engedély, akkor bizonyíték.
  4. "Aki fedezetlen csekket bocsát ki, vagy hoz forgalomba, amennyiben súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő." (Btk. 313. §)

A bűncselekményt bárki elkövetheti, aki csekk kibocsátására jogosult, illetve akihez a csekk bármilyen jogcímen került. Az elkövetési magatartás a fedezetlen csekk kibocsátása, forgalomba hozatala. A bűncselekményt csak szándékosan lehet elkövetni.

5. Elég necces, de az, hogy az átadott készpénzről nem adott számlát, megfelelően bizonyítva, a számlafegyelem megsértését jelenti, amit viszont az APEH szeret honorálni, elvégre áfát is csal vele, illetve nem könyvi a bevétele. Amennyiben ez bizonyítható - mármint van szerződés az ügyletről, a teljesítés megtörtént a cég felől, te bizonyítod a pénz átadását, viszont ő nem tudja felmutatni a számláját, akkor azt az APEH rossz néven veheti...

De okulásként:

1. Nem fizetek ki olyan számlát mégegyszer, melyet már egyszer kifizettem,
  2. Átutalási számla esetén a számla teljesíthető készpénzzel, csak az alábbi dolgok valamelyikének kell teljesülnie:
  1. amennyiben írott (kézi) számla, úgy a számla fizetési módjának (Átutalás) egy vonallal történő áthúzása, a fizetési mód részhez a KP felirat feltüntetése, a számla egyéb részére történő FIZETVE felülírás elhelyezése. A javítás helyén csillag, a számla egyéb részén pedig csillag és aláírás, pecsét, dátum. A számla a számlát fogadó félnél készpénzes számlaként könyvelhető.
  2. amennyiben géppel (nyomtatott) kiállított számla vagy a kézi számlát a számlakiállító áthúzással "nem akarja elrondítani", úgy az átutalási számla készpénzzel történő teljesítésekor a számlát kibocsátó a számlát fogadó nevére kiállít egy BEVÉTELI PÉNZTÁRBIZONYLATOT, melyen feltünteti az eredeti átutalási számla számát, feltünteti szöveggel, hogy adott számú számla készpénzes teljesítése, az összeg, a befizető és az utalványozó aláírása. A bevételi pénztárbizonylat másodpéldányát (zöld)!! átadja a számlát fogadónak, az eredeti példányt (piros) pedig hozzátűzi az átutalási számlához. Ezzel a számlát fogadónál a számla átutalásos számlaként könyvelhető, melynek teljesítése a házipénztárból megtörtént, a számlát kiállítónál szintén átutalásos számlaként könyvelhető, a teljesítés a házipénztárba történt.

És ami a legfontosabb: ÜZLETBEN NINCS BARÁTSÁG. Mégha 120,- Ft-ról is van szó...

SF

debi_sanyi # 2004.09.09. 21:16

2003 augusztusában találkoztam először * -tel. * mutatott be neki. Amikor mondtam, hogy ingatlan befektetési lehetőséget keresek és környékén, akkor * azt mondta, hogy forduljak a -hez, mivel neki mindig jó ajánlatai vannak. Így is történt. Miután összeismerkedtünk, több ingatlant is megmutatott nekem, köztük a később megvásárolt, hrsz alatti telket is. Ennek az irányára millió Ft volt. Tudtam, hogy kik a tulajdonosok, és hiába nem volt a -tel semmilyen megállapodásom, úgy gondoltam hogy úgy korrekt, ha már ő hozta össze az üzletet, ő is bonyolítsa le. Sokalltam az ajánlati árat, ezért felajánlottam, amennyiben le tudja alkudni az árat millió forintra, úgy neki Ft sikerdíjat adok az 1% közvetítői jutalékon felül. Õ ezt teljesítette is, ezért miután megvásároltam az ingatlant 2003. októberében ezt az összeget kifizettem a számára.
Ezen esemény alatt az
is jelen volt, igaz, hogy magát a pénz átadását Õ nem látta, de együtt mentünk a * lakására, látta hogy a pénz nálam van, és hogy pénz nélkül jöttem ki. Utána a * meghívott minket hármasban egy cukrászdába is..

Mivel érzésem szerint közelebbi kapcsolatba kerültem vele (születésnapjára meghívott, együtt mentünk sport rendezvényre, hetente összejártunk kávézni, beszélgetni), így azt kérte tőlem, hogy a számlát később állíthassa ki. Ezen kérését én teljesítettem.

A számlát többszöri kérésem után, csak idén februárban küldte el, azt is hiányosan(a mai napig nem kaptam meg az 1%os, közvetítői díjról szóló számlát), csak a sikerdíjról szólót, ami készpénzes számla helyett átutalásos is volt ráadásul.

Először azt javasoltam neki, hogy rontsa le és adjon egy készpénzes számlát, de olyasmit mondott, hogy nem tud adni, mert a könyvelője vagy titkárnője szokta a számláit kiállítani, akit nem tud elérni. Ekkor azt javasoltam neki, hogy adja vissza akkor az * Ft sikerdíjat, amit én elutalok neki, a maradék 1%-ról pedig majd ha az illetékes visszajön kiadja a készpénzes számlát. Mivel nem tudott pénzt adni, abban maradtunk, hogy én átutalom neki a számla összegét, * Ft-ot, amit másnap, miután a számláján jóváírták, felveszi és átadja nekem.

Sajnos ez a mai napig nem történt meg és változatosnál-változatosabb indokokkal húzta az időt. Eközben folyamatosan fenntartotta a barátság látszatát, bizalmas információkat osztott meg velem ügyfeleiről, akiket meg is nevezett. Felajánlott, hogy a tartozása miatt, hogy engem se érjen kár, * Ft kamatot ad. Az elején még azt mondtam, hogy én ezt az összeget nem fogadom el, később viszont, mivel nem tudta a tartozását megadni elfogadtam ezt az összeget, pontosabban csak az ígéretet. Emiatt gondoltam úgy, hogy nem lesz velem inkorrekt, és megadja a pénzt, valamint vevőt talál a telkemre Ennek jutalékából kívánta leróni tartozásának egy részét. Sajnos ez a mai napig nem történt meg. A következő indokokat mondta:

• kölcsön adtam egy barátomnak, aki anyagilag nem áll jól
  • van pénzem Ausztriában, de le van kötve és nem akarom elbukni a kamatot
  • nem fizetik ki rendszeresen az ügyfelei (ezt többször is használta, * polgármester urat is belekeverve)
  • Budapestről kér kölcsön
  • eladásra kerül a lakása és le kellett előlegeznie egy másik házat
  • később ez előző kiegészült azzal, hogy a barátjával közösen vette, ezért nem tudja biztosítékként felajánlani
  • az apósától kér kölcsön, de az épp akkor kerül kórházba, amikor oda kéne neki adni a pénzt

Többször is megígérte, hogy menjünk ügyvédhez, de mindig 1-2 nappal a határidő előtt, hívott hogy van vevő a telkemre, eladja a házat, hozzák a foglalót, stb… ezután hangoztak el általában a kifogások. Eközben folyamatosan hangoztatta, hogy mennyire kellemetlen neki az egész, és nem kívánja elveszíteni barátságomat

Odáig mentek a dolgok, hogy idén májusban csekket adott a tartozásról és a kamatról, amit hiába próbáltam beváltani, mert nem volt a számláján pénz, se a kiadás napján, se az érvényesség ideje alatt.

Ezután még sokáig próbáltam őt győzködni, hogy adja meg a tartozását, amit mindig meg is ígért, de soha nem tartott be. Volt hogy személyesen kért újabb haladékot, volt hogy csak telefonon beszéltünk, vagy SMS-ben írt, azonban mindig elismerte a tartozását. Egyik alkalommal ez a telefonbeszélgetés rögzítésre is került, amit a * tudomásul is vett.

Végül megelégeltem az egész ügyet és írtam a cége mindhárom mobiltelefonjára egy SMS-t, amiben tolvajnak tituláltam. Sajnos, mint utóbb kiderült az egyik a lánya, a másik a felesége telefonja volt, és nagyon kellemetlenül éreztem magam, amikor a felesége felhívott és elmondta, hogy nem kellene a gyereket is belekeverni a kettőnk dolgába. Nagyon elszégyelltem magam, mivel tényleg nem tudtam, hogy az nem a Norbert telefonja, viszont a beszélgetésünkből kiderült, hogy a feleségének azt hazudta, hogy én tőlük a sikerdíjat követelem vissza. Természetesen a felesége akkor kijelentette, hogy nem tud nekem hinni, mivel neki a férje, és még soha senkivel nem került pénzügyi konfliktusba(ami nem igaz, mivel én jelenleg is tudok hogy tartozik többek között egy tervezőnek), arra viszont, hogyha én tőlük egy olyan összeget követelek, ami nem jogos, akkor miért hívott meg a férje a születésnapjára, és miért fogadták el tőlem a 100.000 Ft értékű ajándékot, nem tudott válaszolni. Ezután visszaküldték a számomra ezt az ajándékot. Viszont ez a beszélgetés volt az a pont, amikor elhatároztam, hogy jogi útra terelem az ügyünket, mert a * szavára, semmit sem lehet adni.

Jogi képviselőmmel ezután úgy határoztunk , hogy fizetési meghagyás útján még rendezheti tartozását. Ezt először a sikerdíjról állítottuk ki, mivel nem tudtam jogi képviselőmnek prezentálni a csekket, ami bizonyítja a felajánlott * Ft kamatot. Mivel ezt később megtaláltam, és be is mutattam, így újabb haladékot adtunk ezen összeg rendezésére, azzal az engedményezéssel, hogy a * Ft kamatot, nem a csekk kiállításának határidejéig számoltuk, hanem meghosszabbítottuk, a fizetési meghagyás teljesítésének határidejéig. Én továbbra is próbáltam, korrekt lenni vele, de ő ezt a mai napig nem fogadta el.

Ezután adtuk be a bíróságra, szerintem jogos követelésemet.

Kíváncsian várom a véleményeket a következő kérdésekben:

• felhasználható az sms bizonyítékként
  • a tanúm bizonyíték-e számomra
  • a telefonon felvett beszélgetést fel lehet e használni
  • mit kaphat a fedezetlen csekkért
  • elkövetett-e valaki adócsalást (ki, és automatikusan értesítik e a hatóságokat)

Ha nincs vélemény csak okoljatok:
Üzletben nincs barátság és nem bízhatsz meg senkiben