parkolás!!!!!!!


tothvili # 2012.03.14. 22:46

Jogtechnikai kérdés:
Amikor egy esetre két különböző törvény egymással ellentétes választ ad, akkor melyik az alkalmazandó, illetve per esetében lehet-e eredménnyel hivatkozni a másik törvényre?
Ügyvédi segítséget kérek a konkrét esethez:
Kerékbilincs alkalmazása várakozási díj megfizetése ellenére, nem jól látható parkolójegy miatt.
Egyik törvény: A Közterület-felügyeletről szóló 1999.évi LXIII. 20.§ (6):

Ha a korlátozott várakozási övezetben díjfizetés nélkül várakozó gépjárműnél..........a felügyelő kerékbilincset alkalmazhat.

Másik törvény: 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. Rendelet 48.§ (3):
Amennyiben a gépjármű üzemben tartója az ellenőrzés időpontjában érvényes parkolójeggyel rendelkezett, de azt nem jelen rendelet előírásai szerint helyezte el,
......az ellenőrzés napjától számított 5 naptári napon belül a parkolásüzemeltető ügyfélszolgálati irodájában a parkolójegy bemutatható, ........... a parkolásüzemeltető a várakozási díj és pótdíj tartozást törli a nyilvántartásból.

Tehát az Ör. lehetőséget biztosít arra az esetre, amikor a nem jól olvasható jegy a pótdíjazás után, utólagosan is bemutatható.
Ezzel ellentétes a Közterület–felügyeletről szóló törvény hatása, mert megengedi az azonnali szankciót.
Valójában ez a gyakorlat egy polgárjogi szerződésbe kívülről történő durva beavatkozás.
Per esetén melyik az erősebb, a korábbi, vagy a későbbi, a törvény, vagy a rendelet?

További adalék: a fizetős parkolásra vonatkozó szabályokat a Kkt. 15.§ C-E. pontjai részletesen leírják, a közterület-felügyelet ellenőrzési vagy szankcionálási lehetősége nincs megemlítve.

Még egy, a témához kapcsolódó ellentmondás: a kerékbilincs alkalmazása ellen panaszt lehet tenni, a Közterület-felügyeletről szóló törvény 23.§(3) szerint, a rendőrség felé.
A 24/2009 (V.11) Föv.Kgy rendeletben az 50. § (1) szerint viszont a panasz elbírálására a jegyző a hivatott.
Tehát van kizárólagosság, vagy bármelyik szerv elbírálhatja?

tothvili # 2012.03.11. 21:50

Megtaláltam a 24/2009 (V.11) Föv.Kgy rendeletben a kerékbilincs alkalmazásával kapcsolatos panasztétel elbírálására nem a RENDŐRSÉG, hanem a JEGYZŐ hivatott.

50. § (1) Ha a közterület-felügyelői intézkedést követően államigazgatási vagy szabálysértési
eljárás nem indul, az intézkedéssel szemben panasznak van helye. A panaszt az intézkedés napjától számított 8 napon belül a Fővárosi Önkormányzat feladat- és hatáskörében eljáró
közterület-felügyelő esetében a főjegyzőhöz, kerületi önkormányzat feladat- és hatáskörében
eljáró közterület-felügyelő esetében pedig az illetékes kerületi jegyzőhöz kell benyújtani.
(2) A kerékbilincs e rendeletben foglalt szabályokkal ellentétes alkalmazása esetén a befizetett, a kerékbilincs alkalmazásáért fizetendő költséget haladéktalanul vissza kell fizetni.

Jól gondolom, hogy a rendőrségnek vissza kellet volna utasítani illetékesség hiányában?
Lehet valamit kezdeni ezzel is a perben?
Üdvözlettel: TV

tothvili # 2012.03.11. 21:35

Megtaláltam a jegyzőkönyvet kerékbilincs alkalmazásáról:
Oka: 1999.évi LXIII. 20. (6) bekezdése..., amit Te is írtál.

Megtaláltam azt is, ami szerint a parkolási ügyeket a 30/2010 (VI.4.) Főv.Kgy rendelet rendezi:
"48. § (1) A várakozási övezetekben a közúti várakozóhelyeken, illetve a várakozási övezeteken kívül eső, fizető várakozóhelyeken a parkolásüzemeltető jogosult jelen rendeletben meghatározott díjfizetési feltételekkel történő várakozást ellenőrizni.
(2) A díjfizetés nélkül várakozó gépjármű üzemben tartójával szembeni szankciókról külön jogszabályok rendelkeznek a (3) bekezdésben meghatározottak figyelembevételével.
(3) Amennyiben a gépjármű üzemben tartója az ellenőrzés időpontjában érvényes parkolójeggyel rendelkezett, de azt nem jelen rendelet előírásai szerint helyezte el, vagy a parkolójegy (vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés) érvényességének kezdő időpontja és az ellenőrzés időpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő, az ellenőrzés napjától számított 5 naptári napon belül a parkolásüzemeltető ügyfélszolgálati irodájában a parkolójegy bemutatható (vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés igazolható). Amennyiben a bemutatott parkolójegy (vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetési igazolás) jelen bekezdésben foglaltaknak megfelel, a parkolásüzemeltető a várakozási díj és pótdíj tartozást törli a nyilvántartásból. A parkolójegy bemutatás lehetőségével (vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés igazolásával) naptári hónaponként legfeljebb egy alkalommal élhet a gépjármű üzemben tartója, ha a bemutatás időpontjában az adott gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj tartozás.
(4) A kerékbilincs alkalmazására, illetve a gépjármű elszállítására külön jogszabályok szerint kerül sor."

Megkeresem majd azt a jogszabályt is, ami a kerékbilincs használatával kapcsolatban felmerült panaszt a kerületi jegyző hatáskörébe utalja.
A nyóckerben az intézkedő szervhez kellett küldenem a panaszomat, és ők továbbították a rendőrségre. Ez fura, mert a Ket. szerint ha más jogszabály rendezi, akkor a rendőrségnek vissza kellett volna utasítani az illetékességét.

Ez erősíti az összefonódás gyanúját!
TV

tothvili # 2012.03.11. 11:27

Szia!
Nyilvánvalóan jogsértő intézkedés volt. Tegyük fel, hogy vissza is térítik a kerékbilincs leszerelése miatt kifizetett összeget számomra.
Vajon kap-e valamilyen szankciót a jogellenes elvek alapján működő közterület-felügyelet?
Az tiszta sor, hogy felkészültek arra az esetre, amikor parkoló jegy hiánya miatti alkalmazzák ezt a szankciót, ezt tapasztaltam a levelezés során. Otthon elő tudom venni pontosan, hogy melyik törvényre hivatkoztak.
Szóval szándékoltan végzik ezt a tevékenységet, mert jogilag kapásból meg volt a "válaszuk" mindenre.
Ráadásul nem vagyok egyedi eset, egy fórumon olvastam az enyémhez hasonló rémtörténeteket.
Vajon kap-e szankciót egy olyan önkormányzat, amelyik tudatosan, jogellenes módszert alkalmazva jogtalan anyagi előnyhöz igyekszik jutni, és jut is?

tothvili # 2012.03.11. 10:58

Szia!
Gondolod, hogy találok jogi segítséget? A már kifizetett 11.500 forintnál többet nem szívesen költenék el, érthető módon.
Egyébként a Kocsis Mátét mások választották meg, (én mást és máshol)de már ők is tudják, hogy mennyire is képviseli őket...
Szerintem szabad ítéletet mondanom róla, tényeken alapul miden szavam. Tény a csövesek pénzbűntetése, és tény az is, hogy exportálta, kölcsönadta a lebilincselő autóit szakemberestül Újbudának, 40-60 százalékos bevétel osztozás fejében.
Ha pedig a fejét nézzük, nos hát nem sok jó látszódik, a közért tenni akarás nemes vágya egyáltalán nem látszódik rajta...

gerbera317 # 2012.03.11. 10:43

A megállást és várakozást a KRESZ 40–41. §-ai szabályozzák. Aki ezektől eltérően áll meg vagy várakozik, az szabálytalan. Kerékbilincs használata a 15. § (10) szerint fennálló feltétel esetén megengedett. Ezeknél egy megveszekedett betű nem szól arról, hogy a díj nemfizetése szabálytalan volna, ami miatt kerékbilincset kellene alkalmazni. A fizetős parkolásra vonatkozó szabályokat a Kkt. 15/D-C-E. §-ai szabályozzák, kerékbilincsről ezeknél sincs egyetlen szó sem.

A közterület-felügyeletről szóló törvény 20. § (6) szerint a felügyelő kerékbilincset akkor alkalmazhat a díjfizetés nélkül várakozó autóra, ha a várakozás korlátozott várakozási övezetben történik. De egy sima, fizetős zónában ez törvényt sért. A rendőrség persze, hogy csak a vállát vonogatja, mivel a közterület-felügyelői intézkedés elleni jogorvoslat a Ket. szerint történik, amihez a rendőrségnek (és az ombudsmannak!) vajmi kevés köze van.

Attól tartok, valóban rád fér egy fizetett jogi képviselet, még mielőtt teljesen és visszafordíthatatlanul elcseszed az ügyedet.

Ami a kiskirályokat illeti: Soha ne nevezd így azokat, akiket te választottál meg, vagy akiket a passzív magatartásodból származó megengedő akaratodból mások választottak meg oda, ahol most szerinted nem téged szolgálnak, hanem rajtad uralkodnak!

tothvili # 2012.03.11. 09:27

Még tavaly, a VIII. kerületben azért kaptam kerékbilincset, mert a közterületes nem látott parkolójegyet. Váltottam, de amikor becsuktam az ajtót leesett, mert ott is találtam meg. Szóval csak 11.500 forint kifizetése ellenében vették le a bilincset. Tájékoztattak, hogy az intézkedés ellen panasszal fordulhatok a kerületi rendőrségre. Ezt akkor meg is tettem, de most találtam a 30/2010.(VI.4) fövárosi rendeleltben, hogy az ilyen panaszt a kerületi jegyzőnek kell elbírálnia. Szóval ez igen érdekes, úgy tűnik, Kocsis Máté kiskirály jogszabályellenes tevékenységre buzdítja az alkalmazottait.
A kerületi rendőrség Salgó László ellenjegyzésével jogszerűnek találta ezt az intézkedést.
A fentebb említett rendeletben pedig egyértelműen le van írva, hogy a nem jól látható helyre kihelyezett parkoló jegy 5 napon belül utólagosan is bemutatható. Szóval ennyit a nyócker, Kocsis, és Salgó emberi minőségéről...
Érvelésük vezérfonala: aki díjfizetés nélkül várakozik, az szabálytalanul várakozik. A közterület-felügyeletről szóló törvény szerint a szabálytalanul várakozó gépjármű lebilincselhető.
A panaszomat elutasító határozat ellen felülvizsgálattal élhettem a Budapesti Rendőrfőkapitányságnál, ahol természetesen mindent rendben találtak.
Ezek után is tovább léphettem, a Fővárosi Törvényszék nyáron fogja tárgyalni az ügyemet.
Lehet, hogy a tovább lépés helyett inkább az ombudsmanhoz kellett volna forduljak?
Jó lenne jogászi közreműködés, mert az eddig nyilvánvaló jogsértések lehet, hogy folytatódnának. Nem tudom, hogy nincs-e összefonódás az állami erőszak szervek között...

Tisztelettel: TV

tothvili # 2012.03.11. 09:23

Azt hiszem, a 48. paragrafus, vagy a környékén, Fővárosi Közgyűlési Rendelet, de majd otthon pontosan megnézem

gerbera317 # 2012.03.07. 18:39

30/2010 mi? És melyik paragrafusa?

tothvili # 2012.03.07. 16:58

A 30/2010 VI.4 pontosan rendezi azt a kérdést, hogy a pótdíjazáshoz képest 5 percen belül megváltott jegy utólag is bemutatható, illetve a nem jól láthatóan kihelyezett jegy úgyszintén. A parkoló társaság ilyen esetben törli a pótdíjazást.
A helyi kiskirályok viszont hoznak saját rendelkezéseket, amennyiben ezzel a lehetőséggel 30 napon belül csak egyszer lehet élni, és csak akkor, ha a társaságnál nincs lejárt pótdíjazás.
Szóval sok önkormányzat igyekszik felpuhítani az említett rendelkezést.
Tudtommal az 5 percen belül váltott és a nem jól látszó jegyeket Bp.-en mindenhol elfogadják.

gerbera317 # 2012.02.26. 16:58

Utoljára 3 nappal ezelőtt volt ez téma a Panaszkelezés - Parkolási társaság fórumszobában. A jogszabályi háttér azóta sem változott, úgyhogy bemásolom ide az ottani válaszomat, szerkesztve:

A fizetős parkolásra vonatkozó szabályokat a Kkt. 15/D-C-E. §-ai szabályozzák. Arról, hogy hogyan kell elhelyezni a parkolócédulát az autón, a Kkt. nem rendelkezik. A lakóhelyem szerinti helyi rendelet ezt írja elő:

„4. § (1) Aki parkolószelvény, illetve bérlet, (...) nélkül, vagy érvénytelen vagy lejárt bérlettel parkol, vagy szelvényét, bérletét, mozgáskorlátozott igazolványát nem ellenőrizhető és nem előírás szerinti módon helyezi el a járműben, (...) a várakozási díjon felül pótdíjat köteles fizetni.”

Mifelénk tehát még csak arra sem hivatkozhatnál, hogy megvetted a jegyet, csak "elfelejtetted" kitenni. Valószínűleg így van ez máshol is. Ott, ahol parkoltál, úgy tűnik, éppen nem, hanem 5 napon belül bemutathattad volna. Azt kell megvizsgálni, hogy az 5 nap nem 5 munkanap-e mert akkor a 7 nappal pont jó lehetsz. De az is lehet, hogy a neked küldött válasz csak ügyintézői melléfogás, és igazából egyáltalán nincs lehetőség utólagos bemutatásra, ahogyan lakóhelyemen sem.

Mellesleg: parkolójegyet venni és elfelejteni kihelyezni, az olyan, mint beülni az autóba, és elfelejteni elindulni. Az utólagos bemutatást pedig azért nem engedik meg a helyi jogszabályok sem, mert parkolójegyet az erre szakosodott internetes fóumokon is be lehet már szerezni.

Én a helyedben nem nagyon tépném a számat, mert ennek a dolognak inkább inkább van "drága kabát-szaga", mintsem sikerszaga.

ObudaFan # 2012.02.26. 09:48

Valóban ez van a fővárosi rendeletben. A magam részéről úgy gondolom, hogy alkotmányellenes a rendelet, de hát nyilván vannak a pernek kockázatai.

tesis # 2012.02.25. 19:31

A ferencvárosi parkolás kfta 30/2010 (VI.4) és a 2010.évi XLVII. Tv-re hivatkozva utasította el a panaszom, miszerint volt jegyem.
Az ügyvédi iroda már azt írta, nem volt parking jegyem.
Laikus vagyok a jogban, de nem szabályozza, hogy mi van, ha késve mutatod be a megváltott jegyet.....Mert ugye mi van, ha nem is találkoztál a mikulás csomaggal, csak külön felszólításból tudod, hogy megbüntettek?

guba" # 2012.02.25. 18:44

A jogszabály nem ír arról, mi van, ha van jegyed, de mondjuk nem az 5. napon, hanem a 7-en igazolod, hogy volt.

Nem ártana tudni, hogy melyik rendeletre hivatkoznak, mert ök rendeletekben is szabályoznak parkolást.

tesis # 2012.02.25. 14:56

Tisztelt Fórumozók!

MIt tehetek, ha a következő történt.
Parkoltam, jegy nem volt látható, de volt, és meg is van.
Büntetés.
7. nap megkapták a jegyet levélben.
Újabb felszólítás, miserint 5 napom volt bemutatni, és fizessek pótdíjat.
Már az ügyvédi irodájuk küldte 16 ezerről a cehhet. Nekik is írtam és elküldtem a jegyet.
A jogszabály nem ír arról, mi van, ha van jegyed, de mondjuk nem az 5. napon, hanem a 7-en igazolod, hogy volt.
MIt tegyek szerintetek?
Ha esetleg perelnek, akkor valszeg elbuknám?
KÖszi

Gabicsek # 2012.02.24. 09:32

peti8017!

Csakhogy ma reggel arra ébredtem,hogy kint van egy tábla miszerint már meg szabad állni.

Akkor ez csak mától érvényes. Tekintve, hogy a tábla nem volt ott, amikor te parkoltál, jogos a büntetés.

TRami (törölt felhasználó) # 2012.02.24. 09:22

Nem kérdés, csak figyelemfelhívás:
tegnap este Bp-n az Andrássyról nyíló egyik kis, egyirányú utcában parkoltam. Az Andrássyn lévő parkolóautomatától kb. 20-30 méterre álltam, de beugrott, hogy a parkolótársaságok miatti káoszról hallottam nemrégiben, úgyhogy visszaballagtam a parkolóövezetet jelző táblához, amin más fenntartó szerepelt, mint a közelben lévő automatán.
Ezután bősz kérdezgetésbe kezdtem, mire fel tudtak világosítani, hogy hol is kellene jegyet vennem. A megfelelő jegykiadó automata jóval arrébb állt, ahová eszem ágában nem lett volna elmenni, ha nem hallok arról, hogy emiatt már többeket megbüntettek (vagy itt, vagy valamilyen tévéműsorban).
Szóval már az sem elég, ha az óránként 400-at bedobálja az ember, ha a legközelebbi automata nem az adott parkolótársasághoz tartozik. Azt megtalálni viszont, hogy melyik hová, az nem egyszerű...

peti8107 # 2012.02.24. 08:28

Sziasztok!
Egy hónappal ezelőtt megbüntettek a házunk előtt az egy irányú utca bal oldalán parkoltam félig a járdán ahogy mindenki az utcában már évek óta. Sajnos a kresz szabályai szerint jogos volt a büntetés, ezért befizettem a 30.000Ft-ot. Csakhogy ma reggel arra ébredtem,hogy kint van egy tábla miszerint már meg szabad állni.
A kérdés az, hogy visszakapom a pénzt? Ugyanis a táblán kívül más változás nem történt az utcában.

gerbera317 # 2012.02.10. 22:00

estikornél

Ne variálj, pert pórul jársz! Fizesd be, a csekket pedig tedd el jó hosszú időre, olyan helyre, ahonnan 15 napon belül elő tudod találni, ha majd fizetési meghagyást kapsz.

Gabicsek # 2012.02.10. 19:51

Nem. Ha el túlcsúszol, sokkal többet fizetsz.

estikornél # 2012.02.10. 13:03

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődnék, hogy a parkolási pótdíj befizetésére adott 15 napos határidőre minek van halasztó hatálya? Pl.: Egy orvosi igazolással meg lehet-e támadni?

üdv.,
estikornél

marlenka5 # 2012.01.28. 20:57

Tisztelt Fórumozók!
Magánszemélyként 4 nappal ezelőtt eladtam szgk-mat. 20 éves, de jó állapotú. A vevő állítása szerint most nem megfelelően működik az automata váltója.Amikor kipróbálta, még jó volt, ezt ő is elismeri. Mi ilyenkor a teendő? Kit terhel felelősség? Válaszukat köszönöm, tisztelettel: M.

szandrus # 2012.01.17. 13:10

Ha ellentmondással élsz,akkor rögtön perré alakul az ügy.
A 60 napos jogvesztő határidő arra vonatkozik, hogy az esetet követő 60 napon belül fizetési felszólítást kell, hogy küldjön a parkolási társaság (esetleg értesítőt nem hagyott ott a postás?). A követelést egy éven belül érvényesítheti, tehát ha 2010. decemberében volt az eset, legkésőbb 2011. decemberéig intézkednie kellett a fizetési meghagyás benyújtásáról. Sajnos a pótdíj befizetésének napja sem mindegy, mert más az összeg 15 napon belüli és 15 napon túli befizetés esetén. Nem mindegy tehát, hogy pl. a 16. napon - mert a parkolási programok átállnak automatikusan a 15. nap után a magasabb összegre és hiába fizeted be a 15 napon belüli összeget, már a magasabbat kellene. Ez után már nem is biztos,hogy küldenek fizetési felszólítást, mert a mikulás csomag tartalma is egy fizetési felszólítás.

jamesj # 2012.01.09. 10:43

Kedves Fórumozók!

Az alábbi esetben kérném a segítségeteket. 2010. decemberében parkoltam a XI. kerületben. Sajnos hat perccel lekéstem a kifizetett parkolást, így már várt a mikulás csomag. A pótdíjat befizettem a 15-16. nap környékén fizettem be. (Sajnos az ünnepek miatt nem figyeltem a pontos határidőre és már nem emlékszem pontosan). Egy évig nem történt semmi, nem kaptam semmilyen felszólítást, viszont most január elején jött a közjegyzői fizetési meghagyás. A 60 napon már rég túl vagyunk a csekket sem találom. Mi a teendő? A legfelháborítóbb az, hogy a 8960 Ft-os hátralékból 33985 Ft-ot követelnek. Ez nem túlzás? Érdemes ellentmondani?
Válaszokat előre is köszönöm.

parapali # 2011.12.15. 06:49

Joekis55!
Rövid lesz a válasz!
az összesnek teljesülnie kell ahhoz,hogy parkolhass a járdán!:-( (butaság de törvény)