Személyazonosság igazolása jogsival

kötelezett # 2012.04.11. 18:30

Üdvözlet!

Azt szeretném tudni, hogy pontosan melyik jogszabály foglalkozik ezzel a kérdéssel.
14 éve nincs személyim, ezalatt kb 2x volt olyan, hogy túlbuzgó rendőr elsőre akadékskodott, de a felhomályosításuk után - miszerint a jogsi/útlevél+lakcímkártya kombó ugyanúgy jó, szavazni is lehet vele - egyik sem akadékoskodott tovább.

Most viszont belefutottam egy helyzetbe, és lehet, hogy munkát bukok el emiatt, mert egyszerűen nem akarják megérteni, hogy ez a törvény.

Hiába próbáltam nagyon óvatosan és udvariasan utalni rá a huszadrangú alkalmazott 20éves kiscsajnál, hogy ez a törvény, a formátuma is u.az (2 betű 6 szám), írja be a jogsim számát a megfelelő helyre, de azt nem lehet, mert "az már szerepel a vezetői engedély számánál".

https://ugyintezes.magyarorszag.hu/…0091202.html?…

Kötelező kiváltani a személyazonosító igazolványt?

Egy személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvánnyal minden polgár köteles rendelkezni, és azt magánál tartani. Személyazonosításra alkalmas okmány
a személyazonosító igazolvány,
az útlevél és
a kártyaformátumú, 2001. január 1-je után kiállított jogosítvány.

Az a baj, hogy ha nagyon hepciáskodom, és beállítok lobogtatva ezt az oldalt kinyomtatva, legfeljebb azt mondják, hogy igen így van, vigyorogva beírják a lapra a jogsim számát, csak aztán a hívásukat hiába várnám, munkát azt nem fogok tőlük kapni.

Van egy olyan hiú ábránd bennem, hogy ha a pontos jogszabályra hívnám fel a figyelmüket udvariasan, akkor talán dűlőre jutnánk.

Kerestem a jogtárban, de nem találtam :(
illetve csak ezt

Az ideiglenes személyazonosító igazolvány

12. §30 A jogosult részére - személyazonosító igazolvány iránti kérelmére - ideiglenes személyazonosító igazolványt kell kiadni, ha nem rendelkezik érvényes útlevéllel vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel, és

meg ezt

(9)97 Az, aki rendelkezik személyazonosításra alkalmas egyéb hatósági igazolvánnyal, állandó személyazonosító igazolványát a körzetközponti jegyzőnek leadhatja.

van olyan jogszabály, ami pontosan azt mondja ki, amit a magyarorszag.hu hivatkozott bekezdése is mond?

nagyon sűrgős lenne, holnapra kéne. köszönöm.

davemixwell # 2012.04.11. 19:58

Én megmondanám az ügyintéző ostobenkónak, hogy írja be bátran a személyi helyére is a jogsi számát, ha nem akar egy jó kis pert a nyakába, mert a TÖRVÉNY mondja ki, hogy a VEZETŐI ENGEDÉLY ugyanolyan személyi azonosító igazolvány, mint a személyi igazolvány. Ugyan nem vagyok jogász, de ha egy ilyen buta picsa miatt buknék el egy munkát, biztos hogy kiperelném belőle még a karkötőjét is.

Összefoglalva én megmondanám neki, hogy ne okoskodjon annyit, hanem írja be bátran a jogsi számát mindkét helyre, ha pedig a rendszer nem engedi, akkor ne írjon be semmit, vagy oldja meg.

Ez egyébként iskolapéldája a betanított munkásnak, aki az űrlaptöltögetésen kívül másra se jó, de úgy látszik még arra sem.

efi99 # 2012.04.11. 20:26

Jogsi egyáltalán minek létezik? Az azon található akárhányjegyű számból mennyivel könnyebb megállapítani, hogy valaki vezethet, mint egy személyazonosító izén található akárhányjegyű számból? (TAJ-kártya, adókártya, lakcím kártya úgy szintén tök fölösleges).

kötelezett # 2012.04.11. 21:09

98ban csináltattam utoljára személyit, akkor 15 évre volt jó (még a régi fajta) tehát elvileg 2013-ig érvényes.
számát tudom fejből a mai napig, de már nem emlékszem, hogy anno egy autófeltörésnél bejelentettem-e, hogy ellopták vagy sem.

okmányirodában vagy valahol meg lehet nézni, hogy létezik-e és érvényes-e még az azon a számon lévő személyi? (még ha fizikai valójában nincs is meg).
a kiscsaj azt mondta, elég nekik ha bediktálom a számot.

ha csak úgy bediktálnám és közben mégis be lett jelentve 10-11 éve, hogy ellopták/elveszett, akkor az magánokirathamisítás gondolom, igaz?

pereskedni itt nem nagyon lehet, és nincs is értelme: ez egy alkalmi jellegű 'művészi' munka és nagy a konkurencia, így a jogszabályok lobogtatásával is max azt érhetem el, hogy vigyorogva igazat adnak nekem, aztán szépen csendben elkönyvelnek akadékoskodónak, és azt mondják, hogy sajnos a megrendelő nem engem választott. (pedig nyilván nem véletlen hívtak fel a személyi miatt, de ez egy per során mit bizonyít? még szándékot sem) lehet soha többé nem kapnék munkát tőlük. viszont legkésőbb péntekre hogy prezentálok személyit? időpontot sem kapnék az okmányirodában, max 3 héttel későbbre.

dolgoztunk már együtt, több esetben elég volt a jogsi+adókártya+tb kártya+lakcímkártya, de most a megrendelőre hivatkozik, hogy ő követeli meg a személyi igazolványt...

etke # 2012.04.12. 04:35

Ha nem emlékszel rá, hogy bejelentetted-e a rendőrségen, hogy ellopták a személyidet, és különösebben nem is érdekel, akkor gondolom, az se zavarna, ha időközben 120 cég, vagy néhány 10 milliós hiteltartozás lenne a neveden.