szerződés nélkül is mehet?


Morand # 2004.10.23. 10:53

Köszönöm a tájékoztatást!

szajbertattila # 2004.10.23. 09:53

ennek a kitételnek az a jelentősége, hogy ha válnátok, és osztozkodni kellene, akkor a vygonközösség megszüntetésekor ez az összeg (vagy az annak megfelelő arányos tulajdoni hányad) a férj különvagyona lenne, és a feletti rész lehetne esetleg közös vagyon, amit osztani kell... de az ajéndék visszakövetelése szempontjából semmi jelentősége nincs - ott a nagyjából körülírt sempontok játszanak.

Morand # 2004.10.23. 06:02

A férjemnek előzőleg volt már egy felesége,és ennek kapcsán írtak házassági vagyonjogi szerződést.Ebben a következő szerepel:

"Rögzítik,hogy a lakás 2.400.000 Ft.-os vételárához x.y. szülei 1.800.000 Ft készpénzzel járultak hozzá,ezt az összeget kifejezetten a fiukra tekintettel adták."
Ennyi az össz nyoma.Megjegyzem letagadni nam akarjuk.A megbeszélés viszont nem megy mert ,...inkább hagyjuk.
Köszönöm,a gyors válaszokat!

szajbertattila # 2004.10.22. 20:51

szóval az adott info alapján a mamának nem sok esélye van és még hazudni se kell ...

szajbertattila # 2004.10.22. 20:47

a pert megindítani nem egy nagy dolog. megnyerni annál inkább. Én javaslom, hogy mégis peren kívül egyezzeek meg valahogy, mert itt a szülő gyerek viszony miatt bizony kialakulhatnak furcsa dolgok. Arra gondolok, hogy a gyerek persze letagadhatja azt, hogy pénzt kapott, csak ekkor az anyja szemébe kell hazudni, ami nem kellemes. Ezt én azért sem javasolnám, mert nincs ilyen hazugzásra szükség. Szerintem itt pénz ajándékozásáról van szó - ez nem nyújt alapot a mamnak arra, hogy a pénzen vett lakással kapcsolatban bármilyen igáényt támasszon, így különösen, hogy haszonélvezeti jog bejegyzését kérje - ha erre indítana pert, akkor feltehetően pervesztes lenne. Amit a mama megpróbálhat - feltéve, ha elismerésre került az ajándékozás ténye - az az, hogy visszaköveteli az ajándékot. De az ajéndék visszakövetelése nem jár "alanyi jogon": bizonyítnaia kell, hogy téves feltevés vezette az ajéndékozásra, és ez meghiusult (felteszem feltevése nem volt), vagy azt, hogy a létfenntartása veszélyben van (ez sem áll meg), vagy azt, hogy gyerek érdemtelenné vált utóbb az ajáéndékra, mert súlyos jogsértést követett el az ajéndékozó felé (erről nem tudunk semmit). Önmmagában az azonban, hogy most meggondolta magát a mami, nem ad alapot az ajéndék visszakövetelésére.

drdosa # 2004.10.22. 13:29

Hát ez az infó kevés, mert pontosan tudni kéne, hogyan is kapta meg a pénzt. mivel ha van róla bármilyen papír, hogyan is kapta meg a pénzt a férje, előfordulhat a per. ha nincs, akkor nem igazán lehet bizonyítani, hogy azt a pénzt a szülőktől kapták.

Morand # 2004.10.22. 10:03

Szép napot!

A férjemnek 4 évvel ezelőtt egymillió nyolszázezer forintot adtak a szülei lakásvásárláshoz.Ajándékozási szerződés nem készült így illetéket sem fizettek utána.100% -os tulajdonos.Most családon belüli viták arra vitték az édesanyját,hogy követeli a lakás felét-haszonélvezeti jogát ,bármit csak nekünk rossz legyen. A létfenntartását nem veszélyezteti (3 ingatlanja,2autó stb...).
Önök szerint mennyi esély van rá,hogy pert tud indítani ezügyben?Tisztelettel!