elbirtoklás


hymen # 2005.02.25. 07:46

adásvételnél hozzájön még az szja.

zsusz # 2005.02.24. 16:08

mármint az illeték

zsusz # 2005.02.24. 16:08

testvérek sajnos 2. kat.:

18M-ig 8%
18M-35M rész 10%
35M feletti rész 16%

Aballister # 2005.02.24. 15:32

Nincs előttem a tv., de asszem így van:

  1. ajándék: közeli hozzátartozók egymás között (I. csop.) 5%
  2. adásvétel: 4 millióig 2% afeletti értékre pedig 6%

Habár mostanság módosították az Itv.-t, de asszem csak az eljárási illetékek változtak.


Ab.
:->

hymen # 2005.02.24. 14:58

nagyon köszönöm a kedvességeteket!

az elbirtoklás jogcímet elfelejthetjük.
most már az a kérdés, hogy az ingatlant (kb. 5-6 millió ft. forgalmi értékű) adásvétel, vagy ajándék jogcímen ruházzuk át (testvér, testvérnek), ti. minnél kevesebb adót/illetéket kelljen kifizetni. ezt még ki kell számolnom.

Aballister # 2005.02.24. 10:04

hymen:

Közben gondolkodtam, talán még nem olyan késő.

Szóval ha tényleg kérnek okiratot (ami igen valószinű), akkor a tulajdonos "beleegyezése" zavaró lehet, mert a szerés jogcímét kétségessé teheti (pl. ajándékozás).

Ezzel szemben okirati bizonyítással élhetsz a hivatalnál, ha pert indítasz a tulaj ellen elbirtoklással történő tulajdonszerzés megállapítása iránt. Ha a tv.-i feltételek megvoltak a szerzéshez, akkor egy helytadó ítélettel már tuti, hogy bejegyeznek!

:-)


Ab.
:->

zsusz # 2005.02.24. 10:00

Kedves Hymen!

Ma reggel pont benn jártam az illetékhivatalnál, és rákérdeztem.
Egyértelműen alátámasztották a véleményem, úgyhogy az illetékfizetési kötelezettség mondhatni biztosra vehető.

hymen # 2005.02.24. 07:30

köszönöm a hozzászólásokat, sokat segítettetek!

Aballister # 2005.02.23. 13:52

hymen:

Persze, hogy be kell jegyezni a tulajdonjogot, épp ezért írtam jómam is, hogy ellenkező esetben a nyilvántartáson belüli szerzővel szemben nem véd meg a törvény, még ha előbb szereztél is.

A ptk kommentárom nem írja a szerzés feltételeként a tulajdonosi nyilatkozatot, habár az én cd-m nem új. Elbirtoklásnál a "sajátkénti" birtoklás az egyik fő elem, ami szerint a jogszerű visszaköveteléstől nem kell tartania a birtoklónak, mégha az fenn is áll. Tehát azt kell hinnie, hogy birtoklása végleges. Ezt viszont lehet, hogy bizonyítania kell pl. beruházásaival stb. Szerintem (de ez csak magánvélemény) a sajátkénti birtoklás bizonyítása kizárja a tulaj beleegyező nyilatkozatának szükségességét.

:-)


Ab.
:->

hymen # 2005.02.23. 08:01

zsusz! köszönöm az infokat. az általad idézet tvhely meggyőzött, hogy az elbirtoklás illetékköteles.

aballister! mindenképpen be kellene jegyezni a tulajdonjogot (a visszterhes szerző miatti vagy pl. jelzáloggal terhelés miatt).
az okirat, a tulajdonos által, bejegyzésre alkalmas formában kiállított nyilatkozat lenne (ezt írja a Ptk. kommentár is), amely alkalmas arra, hogy a tulajdonos változást átvezessék.

Aballister # 2005.02.23. 07:25

Számomra is furcsa ez, de a Ptk. (beleértve a kommentárját is) ezt írja. Tehát a hivatal csak regisztrál, mert nem kostitutív határozatot hoz.

Ennek ellenére:

A földhivatali eljárásról szóló jogszabályok alapelve az okiratiság, eszerint a kérelmezőnek okirattal kell bizonyítani a szerzését. Ebben az esetben viszont hol az okirat?


Ab.
:->

zsusz # 2005.02.22. 14:40

Kedves Hymen!

Ha ez biztos információ, akkor jó.

Én az alábbi topicokban olvastam az ellenkezőjét:
ingatlanügyek 2.o. Szerződés elbirtoklásról
és 5.o. Elbirtoklás

Szerintem furcsa lenne, ha senki sem vizsgálná a feltételeket, sok visszaélésre adna lehetőséget

Azt miből gondolod, hogy nem kell illetéket fizetni? Szerintem az Itv. 18.§. (1) alapján (más módon történő megszerzés) visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni.

Szja-t szerintem nem kell, mert a volt tulajdonosnál nem keletkezik jövedelem.

Remélem sikerül kideríteni az igaszságot, ha valamit biztosan tudsz kérlek írd meg.

Üdv: Zsusz

Aballister # 2005.02.22. 13:34

Az elbirtokló minden egyéb hatósági - bírósági határozat nélkül, a törvény erejénél fogva szerzi meg a tulajdont, még ingatlan esetében is.

Eszerint nem a földhivatal bejegyzése folytán keletkezik a jogod, hanem akkor, mikor a tv.-i feltételek beálltak. A hivatal csak "regisztrálja" a már megtörtént szerzést. (Nem konstitutív hatású a bejegyzése, csak deklaratív)

Ettől függetlenül be kell nyújtani a bejegyzési kérelmet, mert ha ez elmarad, tulajdonjogodtól függetlenül nem részesülsz védelemben azzal szemben, aki visszterhesen szerez és be is jegyezteti a tulajdonjogát az ingatlanra.


Ab.
:->

hymen # 2005.02.22. 12:14

üdv zsusz!

nemcsak bírósági határozat, hanem a tulajdonos -ügyvéd által ellenjegyzett- nyilatkozata (bejegyzési engedélye) alapján is bejegyzi a földhivatal a tulajdonjog változást. kérdés, hogy vizsgálják-e az elbirtoklás körülményeit.
a kérdés fontos lehet, mert pl. elbirtoklás után nem kell illetéket fizetni (s talán szja-t sem).

köszönöm a válaszod!

zsusz # 2005.02.22. 11:07

Kedves Hymen!

Nem vagyok nagy szakértője a témának, de mintha valamelyik topicban azt olvastam volna, hogy az elbirtoklás megállapításához bírósági határozat kell, és persze minden feltételnek teljesülnie kell. A földhivatal csak így jegyzi be.

ha nem ír valaki megbízhatóbb választ, szerintem próbálj körülnézni a fórumon, hátha találsz értékes infokat.

hymen # 2005.02.22. 07:50

köszönöm a válaszod!

az elbirtoklási idő 15 év ingatlan estetében és a kérdés éppen az, hogy a testér adhat-e bejegyzési engedélyt, annak ellenére, hogy csak 10 éve tulajdonos. az önkormányzat alatt is az ismerősöm birtokolta a lakást.
a földhivatal vizsgálja-e az elbirtoklás feltételeit?

Aballister # 2005.02.21. 14:41

Az átruházás és az elbirtoklás az két különböző szerzési mód. Tehát nem lehet elbirtoklás címén átruházni tulajdonjogot. Ha azonban a szerző szakadatlanul birtokolta a dolgot, nem csalárd etc. módon szerezte (itt nyilván nem), és nem szakadt meg az elb. idő, akkor megszerezheti a lakást.

Viszont ha emlékezetem nem csal, akkor az ingatlannál hosszabb az elbirtoklási idő, mint tíz év.

Jövedelemadót nem kell fizetni ebben az esetben, mivel nem volt visszterhes ügylet, illetéket azonban az ingatlan forg. értéke után kell fizetni.


Ab.
:->

hymen # 2005.02.21. 14:31

mi a véleményetek a következőről? egy ismerősöm 1994-ben vett az önkormányzattól egy lakást. most szeretné a tulajdonjogot átruházni elbirtoklás jogcímen a testvérének. a földhivatal átvezeti-e tulajdonjogot, vagy kötözködni fog?illetéket/jövedelemadót kell-e fizetni ebben az esetben?