Meghiusúlt adás-vétel


t.á. # 2003.01.31. 21:09

Nem a felelös örzés szabályait kell alkalmazni, hanem a letéti szerzödés szabályait. A felelös örzés és a letéti szerzödés közötti elhatároló ismérv az, hogy felelös örzés esetén nincs a dolog tulajdonosa és örzöje között semmilyen megállapodás. A Ptk. 196. § (1) miatt tehát a felelös örzés szabályai nem alkalmazhatóak, mivel a felek között más jogviszony - letéti sz. - létrejött. Határozatlan idejü letéti szerzödést a letevö bármikor megszüntetheti azonnali hatályú felmondással, a letéteményes viszont 15 napos felmondási idövel. A felmondás címzett jognyilatkozat, az a másik féllel való közléssel hatályosul. Ha ennek a közlésnek ellenére a letevö nem veszi át a dolgot, akkor kell a továbbiakra alkalmazni a felelös örzés szabályait. Az adott esetben ez nem történt meg, a letéti szerzödés hatályos volt, így a szerzödésszegésért az eladó teljes felelösséggel tartozik: mivel a szerzödés az ö hibájából lehetetlenült, a teljes kárért felel.

wert # 2002.12.14. 14:30

jewel,Rexor köszönöm a válaszokat.
Vajon ,hogyan lehet kiszámítani az
őrzés költségét?

Esetleg más vélemény?

üdv.:wert

Rexor # 2002.12.10. 12:54

Elmeleti sikon egyetertek jewellel, de szerintem az eladonak megvolt a tajekoztatasi kotelezettsege, ami alapelv a szerzodesek jogaban. Tehat ha enm tajekoztatta a vevot, illetve mar tulajdonost arrol, hogy ki akarja dobni a mosogepet,a kkor meg kell teritenie a vetelarat, csokkentve a dolog megorzesi koltsegeivel.

jewel # 2002.12.10. 12:11

Szia!

A véleményem az, hogy ebben az esetben a Ptk. felelős őrzésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni (196.§, tekintve, hogy az eladó a szerződés létrejöttét nem tagadja.Itt az őrzés ideje a körülményekből következő ésszerű határidő, amelyet az egy év mindenképpen kimerít.A megfelelő határidő letelte után az őrző a dolgot értékesítheti és fel is használhatja, tehát éppen ki is dobhatja.Ha értékesítette volna az őrző az őrzött dolgot, a értékesítésből befolyt összeg - az őrzésből folyó igények beszámításával - a jogosultat illeti meg. Ebben az esetben ez az összeg mindenképpen felemésztené az egy évre számított őrzési költésget, tehát a vevőnek semmiképpen sem jutna túl sok.


jewel

Kovács Jozsi # 2002.12.09. 19:57

Mivel az adásvételről szerződés nem készült( gondolom a közös megegyezésről sem), legális úton -szerintem- semmit.Az illegális módszereket a fantáziádra bízom...


bausan

wert # 2002.12.09. 19:28

Sziasztok!

Egyik ismerősöm kifizetett egy használt mosógépért 20.000. Ft-ot,magánszemélynek
de nem tudta ,hirtelen hová tenni,ezért
azt az eldónál hagyta közös megegyezéssel.Arról volt szó,hogy amíg nem lesz hely neki addig ott maradhat.
Adás-vételi szerződés nem készült.
Kb 1 év után az ismerősömnek ' eszébe
jutott' a mosógépe, el akarta hozni,de az eladó azt mondta,hogy már nem tudta tovább tárolni ezért kidobta.A pénzt meg nem tudja visszafizetni.
Tudom,hogy felelőtlenség volt egy kifizetett golgot ott hagyni,de ezen már nem lehet változtatni.

A kérdés: mit lehet tenni ilyenkor??

Köszi:wert