Bt. beltag/képviselő jogai/korlátozása


julius # 2005.03.23. 12:42

Úgy gondolom, hogy ebben az esetben a nagyértékű gépkocsi vásárlásról a beltag nem volt jogosult önállóan, a Te megkérdezésed és beleegyezésed nélkül dönteni.

P][G # 2005.03.21. 15:30

Köszi a választ! Nos, megnéztem a Társasági Szerződést, abban a következő áll (gondolom ez a szokásos duma körülbelül máshol is):

A tagok közül a beltag az üzletszervezési tevékenységet, illetve a társaság képviseletével, működésével kapcsolatos adminisztrációs tevékenységet végez.
...
A Társaság legfőbb ügydöntő szerve a tagok gyűlése, amely a Társaság valamennyi tagjából áll.
...
A tagok a társaság ügyeiben - ameddig kéttagú a társaság - egyhangúan döntenek.

Mindezek fényében, és az eredeti hozzászólásban írottak szerint, akkor a kültag (jómagam) hozzájárulása nélkül a beltag nem dönthet mindenben egyedül és korlátlanul, igaz?

P][G

julius # 2005.03.20. 20:52

A társaság üzletvezetését a beltag látja el, mivel a kültag a társaság üzletvezetésére és képviseletére a Gt. alapján NEM jogosult.
A társaságot az üzletvezetésre jogosult tag(ok) képviseli(k), azaz ebben az esetben a beltag. Õ saját belátása szerint hozza meg az üzletvezetés körébe tartozó intézkedéseket (üzletkötés, gépkocsivásárlás, stb).
Korlátozható az üzletvezető döntési joga, amennyiben a társasági szerződés úgy rendelkezik, hogy a társaságnál a legfőbb szervként a taggyűlés működik. Ilyenkor a taggyűlés határoz a társaság mindazon ügyében, amely nem tartozik a társaság szokásos üzleti tevékenységébe (pl. gépkocsivásárlás). Ehhez azonban társasági szerződést kell módosítani.

P][G # 2005.03.19. 08:53

Üdv mindenkinek!

Kérdéseim lennének bt beltagjára vonatkozóan:
Adott egy bt. egy fő bel- és egy fő kültaggal, azonos vagyoni betéttel. A bt. képviseletét, ügyvezetési feladatokat a beltag látja el.

  1. Hozhat-e a beltag ilyen felállásban önállóan olyan öntést, mely a társaság vagyoni helyzetére jelentős mértékben kihat, pl.: több millió forint értékben autó vásárlása (még ha részletre is). Nem kell-e a tulajdonosok, a tulajonostárs beleegyezése ilyen nagy értékű döntéshez? Sztem kéne, de várom a szakértői véleményeket.
  2. 1. pontból adódóan hogyan lehet szabályozni, hogy a beltag "saját szakállára" ne kezelhessen bármekkora összegű ki- és befizetéseket
  3. A beltag állandóan azzal takarózik, hogy övé a korlátlan felelősség, ezért megítélése szerint a döntési helyzetben is az ő szava dönt. Nincs ennek valamilyen korlátja? A bt vagyona mindkét tag, tehát a kültag vagyona is, annak elherdálása ne lehessen már a beltag "kiváltsága"!

Ha netán írásban szeretnénk lefektetni az erre vonatkozó szabályokat a bt-n belül azt a beltag bámikor megakadályozhatja nemleges szavazatával. Mi a teendő ilyenkor?
4. Lehetséges-e , hogy a kültag a fentihez hasonló esetekben beperli a beltagot, aki egyben az ügyvezetést is ellátja, ha igen, kecsegtet-e sikerrel?
5. Van-e egyáltalán egy bt-nek kifejezett "ügyvezető igazgatója"?

A válaszadással fáradozóknak előre is köszönöm!

P][G