visszapenz


visszapenz # 2005.04.01. 04:49

Köszönöm,hogy válaszolt.
A helyzetet megpróbáltam a lehető legrövidebben leírni gondoltam,hogy félreérthető lesz.4 éve kaptam ezt a pénzt lakásvásárlásra ez meg is történt.(Ajándékozási szerződést nem írtunk.)Ennek ellenére én nem tagadom le hogy adták.Azt viszont nem vállalom fel amivel "jogsértés" gyanánt vádolnak.Erről nem is beszélnék túl hosszú lenne.Megromlott a kapcsolatom velük de nagyon.Ajándékvisszakövetelési igényüket nyújtották be novemberben.Először úgy gondoltam harcolok azért amit kaptam.De közben rájöttem nekem ilyen "szülőktől nem kell semmi".Megfordult velem a világ.Tehát úgy döntöttem az általuk felhozott vádak akár a további bizonyítás lefolytatásának terhe mellett is vissza akarnám adni.Ezért kérdeztem hogy mennyi jár vissza mert én pontosan annyit adok amennyit adtak.Elvégre nem bank vagyok.

Lefty # 2005.03.31. 21:22

Üdvözletem,

nem teljesen világos a tényállás, ha ajándékba kaptad a pénzt, és később önként szeretnéd visszaadni, az nem azonos az ajándék visszakövetelésével.

Ha kölcsönszerződést kötsz a szüleiddel, kamatkikötés hiányában nem jár nekik kamat. {Ptk. 232.§ (1)-(2)}De ez csak a lejáratig igaz, ha késedelembe esel, már kamatot kell fizetned. {Ptk. 301.§ (1)} Késedelembe esni úgy tudsz, ha lejáratkor nem fizesz, vagy ha a kölcsönszerződésben nincs teljesítési határidő, a kölcsönadó felszólítására nem fizetsz.{Ptk. 280§ (1) a)} A felszólításban 15 napos határidőt kell tűzni {Ptk. 526.§ (1)}, vagyis a közléstől számított 16. napon esel késedelembe.

Ha ajándékozási szerződést kötsz, nem kell visszafizetned semmit. {Ptk. 579.§ (1)}Kivétel ez alól az ajándék visszakövetelése, amelyre csak egy meghatározott szűk körben van lehetőség:

582. § (1) A még meglevő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.
(2) Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.
(3) Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
(4) Visszakövetelésnek nincs helye, amennyiben az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza.
(5) A szokásos mértékű ajándék visszakövetelésének nincs helye.

Ha ők követelik vissza jogosan, akkor a kamat nem az eredeti ajándékozás időpontjától, hanem a (törvényes feltételek alapján történő) visszaköveteléstől jár, az ajándékozás és a visszakövetelés közötti időre semmiképpen. Úgyszintén nem jár arra az időre, amikor már megvoltak a visszakövetelés feltételei, de ennek ellenére mégsem követelték Tőled. Itt csak késedelmi kamatról lehet szó, késedelem meg csak akkor van, ha már felszólítottak fizetésre.

Ha nem követelik vissza az ajándékot, de Te mégis vissza szeretnéd fizetni, akkor -mint ahogy a tőkeösszeget sem lennél köteles visszaadni- kamat sem jár. Természetesen ettől még fizethetsz nekik önként, de szerintem ha ez az összeg, amit kapsz a szüleidtől, valamilyen segítséget jelent (és miért ne jelentene), akkor ezt valamilyen szebb gesztussal, pl. valami értékesebb ajándéktárggyal köszönd meg nekik.

Lefty

visszapenz # 2005.03.31. 10:48

Tiszteletem!

"Ajándék (pénz) amit vissza akarok adni,4év után ugyanazt az összeget kell visszaadnom vagy jár vele "kamat"???
Én vissza akarom adni a szüleimnek de pontosan ugyanannyit amit ők adtak.
Vagyis arra vagyok kíváncsi ha ajándék visszakövetelése áll be ,én visszaadom,csak szeretném tudni,hogy mit mond a törvény .
Kérem ha valaki jártas ebben írja meg.