tanúzás


PraetorLXXVI # 2017.07.04. 10:03

Meg tudná valaki mondani, hogy jelenleg a teljes bizonyító erejű magánokiraton szereplő tanúknak milyen adatait kötelező feltüntetni? Köszi szépen.

Dr.Attika # 2017.07.04. 10:20

Név, lakcím. Kúriai vélemény van róla.

bajszos # 2020.07.31. 14:45

Cégünk alapszabálya szerint a tagot maximum hárman hatalmazhatják meg a közgyűlésen. Eleinte ez arra volt jó, hogy minél hatékonyabb legyen a közgyűlés, majd sokan rájöttek, hogy az 1 + 3 szavazat tisztségviselő választásnál sokkal többet ér.

Ha egy tag meghatalmazást ad egy másik tagnak, hogy helyette is részt vegyen, a meghatalmazó ott lehet-e személyesen, illetve felszólalhat-e? (akkor minek a meghatalmazás...?)

Kezdés előtt, a szavazócédulák kiosztásakor adják be a meghatalmazásokat. Visszautasítható-e a meghatalmazás, ha a meghatalmazó aláírása nem eredeti, pl. színes fénymásolat az aláírása? (korábban aláírta az alap meghatalmazást, majd sokszorosították, s mindig kitöltötték az aktuális közgyűlésre)

Átvehető-e a meghatalmazás úgy, hogy vmilyen adat hiányzik róla? Meghatalmazó igazolványszáma, címe, stb. Átvehető-e úgy, hogy előtte mindezt a cég felügyelő bizottsági tagja jóváhagyta pecsétjével?

Tanúzás: mi a jelenlegi állásfoglalás a tanúzásról? A meghatalmazó és meghatalmazott adatait géppel is ki lehet tölteni, majd aláírják? Alul, a tanúk adatait kézzel lehet csak feltüntetni?

Elfogadható-e a meghatalmazás, ha alul, a tanúk adatai is géppel vannak kitöltve, de utána aláírták? Mi most az erre vonatkozó előírás/törvény? 2018. január 1-től láttam, hogy csak kézzel lehet, de sok verziót találtam.

Ha valamelyik meghatalmazást vki a fent leírt problémák ellenére átvette (felügyelő bizottsági jóváhagyással), jelezhető a tagság előtt a közgyűlésen? Ha kiderül, hogy nem klappol a meghatalmazás, a szavazólapokat a meghatalmazottól vissza kell venni?

Köszönöm a szakértők, hozzáértők visszajelzését.

gerbera317 # 2020.08.03. 08:08

A tanú nem azt tanúsítja, hogy az adatait kézzel vagy géppel írták-e előtte oda, hanem azt, hogy az általa tanúzott iratot az aláírók (nem a tanúk!) előtte írták alá, vagy előtte (mármint a tanú előtt) elismerték, hogy ők írták alá.