garanciavállalás


HE0222 # 2005.08.25. 14:18

Ha valaki nem gazdálkodó szervezet, attól még nem lesz fogyasztó automatikusan, hanem csak akkor lesz fogyasztó, ha

1. amellett, hogy ő nem gazd.sz., plusz meg is felel a fogyasztó-definíciónak! ha nem így lenne, akkor azt írná a tv, hogy fogyasztó mindenki, aki nem gazdálkodó szervezet. de nem ezt írja! A tv nem szokta feleslegesen bonyolítani a dolgot, ha valamit egyszerúbben ki tud fejezni, minek cifrázná?

HE0222 # 2005.08.25. 14:14

Azért nem fogyasztó, mert aki gazdálkodó szervezet, az nem lehet fogyasztó is egyszerre! A fogyasztó-definíció a gazdálkodó szervezeten kívüli, azon kívül eső jogalanyokra vonatkozik.

HE0222 # 2005.08.25. 14:12

Bocs, tévedtem, félreolvastam!!!

HE0222 # 2005.08.25. 14:11

Kedves Tom, nem hatályos Ptk-d van, asszem.

HE0222 # 2005.08.25. 14:10

Bocs, helyesbítek, pl non-profit-szervezet. És persze a természetes személyek is.

TomSecret! # 2005.08.25. 14:09

Kedves Banyamancs, én látok olyan jogszabályhelyet sem a Ptk-ban sem máshol, ami alátámasztaná, hogy egy egyéni vállalkozó ne lehetne fogyasztó, az alant írt kivételektől eltekintve.

A következőlről beszélünk (nemde?):

685.§

  1. fogyasztó: a gazdasági vagy szakmai tevékenység körén kívül eső célból szerződést kötő személy;

illetve

  1. fogyasztói szerződés: az a szerződés, amely fogyasztó és olyan személy között jön létre, aki (amely) a szerződést gazdasági vagy szakmai tevékenysége körében köti; a törvény jótállásra és kellékszavatosságra vonatkozó szabályai alkalmazásában az a szerződés minősül fogyasztói szerződésnek, amelynek tárgya ingó dolog, kivéve a villamos energiát, a - tartályban, palackban vagy egyéb módon korlátozott mennyiségben vagy meghatározott űrtartalommal ki nem szerelt - vizet és gázt, továbbá a végrehajtási eljárás vagy más hatósági intézkedés folytán eladott dolgot, valamint az olyan árverésen eladott használt dolgot, amelyen a fogyasztó személyesen részt vehet (fogyasztási cikk).

Na, ez alapján miért nem fogyasztási cikk a lámpa és miért nem fogyasztó darevil és miért nem fogyasztói szerződésről beszélünk??


jogvédö

HE0222 # 2005.08.25. 14:07

Tom Secret: a Ptk szerint fogyasztói szerződés az, aminek a tárgya (esetünkben) fogyasztási cikk, és amelyben az egyik szerződő felet fogyasztónak hívják.

Ptk. 685.§ e) : "fogyasztói szerződés: az a szerződés, amely a fogyasztó és olyan személy között jön létre, aki (amely) a szerződést gazdasági vagy szakmai tevékenységén kívül eső célból köti, a tv a jótállásra és a kellékszavatosságra vonatkozó szabályai alkalmazásában az a szerződés minősül fogyasztói szerződésnek, amelynek tárgya ingó dolog, kivéve a villamos energiát, a.......vizet, gázt, vh eljárás vagy más hatósági intézkedés folytán eladott dolgot, valamint az olyan árverésen eladott dolgot, amelyen a fogyasztó személyesen részt vehet(fogyasztási cikk)" Ezért ha a múkörmös gazdasági, szakmai tevékenységi körébe eső célból vesz egy múkörrmöslámpát, egyéni vállalkozóként megkötve a szerződést, akkor a Ptk értelmében ő gazdálkodó szervezetnek minősül, ha tetszik, ha nem, ez a törvény. És mivel ő egy múkörmös, és múkörmösként veszi a lámpát, ez jogi értelemben egy gazdasági, szakmai tevékenysége körébe eső célból kötött ügylet, amit a jogban járatlan laikusok munkaeszköz-vásárlásnak neveznek. Természetesen a munkaeszköz nem jogi terminus technicus, de ez még nem jelenti azt, hogy hülyeség az egész ügy.

Banyamancs:legjobb tudomásom szerint a gazdálkodó szervezet kávéfőző-vásárlásával (ez a legjobb példa arra, hogy nem munkaeszköz, mégis ő veszi mint cég) a következő a helyzet: A hatályos Ptk szerint fogyasztó a gazdasági vagy szakmai tevékenységkörén kívül eső célból szerződést kötő személy. Az új Ptk koncepció szerint a fogyasztó fogalmát módosítani kéne "üzleti tevékenysége és önálló foglalkozása körén kívül eső célból szerződést kötő természetes személy"-re, majd hozzátesz i a Koncepció, hogy a hatályossal ellentétben, a fogyasztó fogalmát a természetes személyekre kellene korlátozni. Ergo, most a nem természetes személy is lehet fogyasztó. De akkor ki az? Aki nem gazdálkodó szervezet. vagyis nincs benne a Ptk felsorolásában. Az egyéni vállalkozó pedig benne van! Tehát fogyasztói szerződést ma csak az a nem természetes személy köthet, aki nem minősül gazdálkodó szervezetnek, non-profit szervezet.

Banyamancs # 2005.08.25. 13:05

Még valami: az egyéni vállalkozó is lehet fogyasztó, mint ahogyan pl. egy gazdálkodó szervezet is, mondjuk egy gazdasági társaság, ha mondjuk nem munkagépet vesz, hanem teszem azt kávéfőzőt.

Tényleg, mi van a fénymásolóval vagy a kedvenc példámmal, ha egy nyelviskola magnót vesz? Akkor a gazdasági társaság ezekkel az eszközökkel kapcsolatban sem számít fogyasztónak?

Banyamancs # 2005.08.25. 13:01

TomSecret!
Heo felsorolta a jogszabályhelyeket lejjebb. Sajnos ebben igaza van, erre már korábban rájöttem, de a hibás teljesítéses résszel nem értek egyet, mert szerintem itt mindenképpen a vevő érdekét kell nézni, nem a kereskedőét. Nem tudja megjavíttatni már sokadszorra, akkor el lehet állni a szerződéstől, akkor adja vissza a vételárat, mert ez a lámpa nem működőképes, ő meg hajtsa be a gyártón a kárát.

TomSecret! # 2005.08.25. 12:45

Ne haragudjatok, de mire alapozzátok azon kijelentést, hogy egy egyéni vállalkozó nem lehet fogyasztó??

És mire alapozza bárki is, hogy egy munkaeszköz nem lehet fogyasztási cikk? Milyen jogszabály melyik szakasza mondja ezt ki?

Avagy darevi gazdasági vagy szakmai tevékenysége körén belül kötötte azt a szerződést/ ill. akitől vette nem gazdasági vagy szakmai tevékenysége körében értékesítette azt?


jogvédö

HE0222 # 2005.08.25. 10:34

Aztán annak eldöntése, hogy a kereskedő jól ítélte -e meg az "aránytalan többletköltség" fogalmát, vagy a "szerződésszegés súlyát", pláne a "jogosultnak okozott kellemetlenséget", hát ez már bírósági kompetencia.

Más: ha ez tényleg munkaeszköz, amivel pénzt keres, akkor a megfelelő feltételek fennálta esetén kártérítést is követelhet a kereskedőtől.

HE0222 # 2005.08.25. 10:27

Ha a kereskedő fejével próbálok gondolkodni, én a következő "menekülési útvonalat" választanám, hogy közben a törvényes úton maradjak:

A 306.§ szerint valóban a jogosult, választása szerint kérhet kijavítást vagy kicserélést, KIVÉVE, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget.

Szerintem itt lehet a kutya elásva, azaz, a kereskedő ilyesmire hivatkozhat, hogy pl

  1. nincs már neki ugyanilyen eladó lámpája raktáron, vagy beszüntette a forgalmazását, mit tudom én, és macerás, drága lenne ugyanilyet beszerezni, hogy kicserélésre sor kerüljön, vagy
  2. pl nem gyártanak már ugyanilyen modellt, vagy
  3. sokkal olcsóbb a kijavítás a kereskedőnek, mint a hercehurca az új áru beszerzésével,

tehát, mondhatja azt, hogy ő csak kijavítást vállal, és punktum.

Szóval szerintem valami ilyen lehet, amit "bizonyított" is a fvf-nek, az meg elfogadta.

Banyamancs # 2005.08.25. 08:09

Ez eddig OK, Heo, de mi a helyzet a hibás teljesítésnek azon szakaszával, hogy csak javítást kérhet? Mármint az FvF-es szerint...

HE0222 # 2005.08.24. 22:16

És még valami. Szerencsére a Ptk-t nem lehet sógor-komasággal felülírni, szóval kizárt, hogy itt a kereskedő összejátsszon a fvf-fel, szerencsére a közigazgatásban elég komoly garanciák vannak rá, hogy ne lehessen máshogy, mint jogszabály alapján dönteni! Egész egyszerúen a törvény mondja ki, hogy 6 hónapon túl nista igényérvényesítés.

HE0222 # 2005.08.24. 16:39

Szia darevi,

asszem sejtem, hogy miért mondták Neked, hogy ez munkaeszköz és nem fogyasztási cikk. azért, mert a Ptk különbséget tesz aszerint, hogy ún. fogyasztói szerződésben történt a hibás teljesítés vagy nem fogyasztóiban, eszerint más és más lesz az igényérvényesítési határidő is. Sajnos, Te nem fogyasztói szerződést kötöttél, mert egyéni vállalkozóként kötötted, így a Ptk. 685.§ c) pontja értelmében gazdálkodó szervezetnek minősülsz, aki, ugye, nem köthet fogyasztói szerződést. Gondolom, erre gondolhattak, amikor azt mondták, ez nem fogyasztási cikk, hanem munkaeszköz. És mivel nem fogyasztó vagy, Rád a Ptk. 308. § (1) bek. vonatkozik, azaz a teljesítés időpontjától számított hat hónapos elévülési határidőn belül reklamálhatsz, kivéve, ha a dolog használhatóságának a legkisebb időtartamát hatósági előírás vagy kötelező múszaki előírás határozza meg, és ez 6 hónapnál rövidebb, akkor az igény érvényesítésére ez a határidő irányadó.

darevi # 2005.08.24. 13:15

Nagyon köszi a segítséget! :)
Kb. mennyi idő amíg válaszolnak? Tudsz erről valamit?
Köszi! :)

Banyamancs # 2005.08.24. 10:12

Nem feltétlenül van minden úgy, ahogyan leírják. (Néha a bíróság máshogyan dönt!) De ha adnak hozzá jogszabályhelyeket, akkor azokat megnézem mindenképpen és utána meglátjuk, mit lehet tenni.

darevi # 2005.08.23. 19:18

Mindenképpen, holnap feladom postán a fénymásolatot. Nagyon kíváncsi vagyok.
Ha már írásba is adják, akkor biztosan úgy van. Vagy nem?

Banyamancs # 2005.08.23. 09:28

Mindenképpen, egy próbát megér. Tájékoztatsz majd az eredményről? Még tanárommal is beszéltem erről és nem értjük...

darevi # 2005.08.21. 18:30

hát, én is kiváncsi vagyok.
Mit mondasz, küldjem el a vásárlók könyve fénymásolatát az fvf-nek?

Banyamancs # 2005.08.18. 10:49

Mindenképpen kíváncsi vagyok arra a jogszabályhelyre, amire hivatkoznak, mert beszéltem többekkel (jogászokkal) erről és valami nem stimmel. Az biztosan nem, hogy hibás teljesítés esetén ne lehessen elállni a szerződéstől. A hat hónap még esetleg igaz lehet a lámpa specialitása miatt, de a többi biztosan nem!

darevi # 2005.08.18. 05:22

Én is ezt hittem, de ezt személyesen, az fvfben mondták nekem.
azt mondta, hogy a műkörmös lámpa nem fogyasztási cikk, ezért erre más szabály vonatkozik.
Hogy mire hivatkoztak, nem tudom, de ezt mondta.
Előtte azért felvettük a jegyzőkönyvet és írtam a vásárlók könyvébe, nem tudom, elklüldjem én is az fvfnek azért, vagy majd a cég intézi?
Mivel egyéni vállalkozó vagyok, a saját nevemre lett kiállítva a számla.

Bár, tudod, az is eszembe jutott, hogy a cég vezetője felhívta az fvf-et, persze nem előttem, kiment a helységből, és ő is evvel jött vissza, hogy 6 hónap a jótállás és az már letelt, de ők milyen rendesek, ennek ellenére 1 javítást még bevállalnak. És nekem eszembe jutott, bár nem tudom, hogy bevállalnák-e, hogy esetleg ismertek ott valakit és ő mondta nekik és esetleg pont ővele beszéltem én is amikor bementem megkérdezni... nem tudom, ezt azért tényleg nem akarom elhinni.

Írtam egy emailt ezügyben az fvf-nek, mert azért ezeket jobban szeretném írásban látni, de nem tudom, hogy a vendégkönyv fénymásolatát azért elküldjem?

Egyébként, mivel nem tehettem mást, kértem a cégnél a javítás elvégzését :(

kiábrándult # 2005.08.18. 05:20

Kedves Noémi, az első teendő, hogy megkeresed a céget, aki a vh. jogot kérte, megkérdezed tőlük, mire alapozzák a követelésüket. Nem ismerős neked a nevük? Van az ingatlannak más tulajdonosa is? Hétfőtől a földhivatalba is bemehetsz, kikérni a bejegyzés alapjául szolgáló iratokat.

Noémi71 # 2005.08.17. 14:40

sziasztok!

Tudom,nem éppen ez a téma,de mindenképp "élő" emberektől szeretnék kérdezni. Jött ugyanis ma nekem egy levél, melynek tárgya végrehajtási jog bejegyzés. A levél a saját ingatlanomat tartalmazta, és hogy egy cég x összegü követelést bejegyez rá. Én semmilyen üzleti vagy egyéb tevékenységet nem tudok, ami az ingatlanhoz tartozik. Nem tudjátok mi lehet, mert a földhivatalt már nem érem el?
köszi ha tudtok segiteni

Banyamancs # 2005.08.17. 08:52

Egy kérdés: milyen névre lett kiállítva a számla?