kártérítési felelősség


creatie # 2005.11.30. 10:46

Esetem a következő. Múlt szerdán utaztam a Skyeurop-pal Velencébe, pénteken jöttem volna vissza Budapestre. A pénteki jártot az olaszok sztrájkja miatt törölték (erről a légitársaság már az indulásunk előtt tudott, mégsem tájékoztatott bennünket). A Skyeurope annyit mondott mindössze, hogy a pénteki jegy árát visszatérítik, és hétfőre (!) befoglalnak a következő járatra helyet hazafelé. Az őket nem érdekelte, hogy a hátralévő 3 éjszakát és a nappalokat hol, hogyan tölti az ember. Hétfői e-mail-emre egy semmitmondó, kérsoros levélben közölték, hogy nem fizetik ki a hazautunkat (ez szombaton történt), ami egyébként gépkocsival történt, hála a Barátság intézményének. Kérdésem, esetemben van-e rá esélyem, hogy a légitársaság-gal visszafizettessem a plusz egy éjszaka és a hazaút költségeit? Köszönettel.

ObudaFan # 2005.08.20. 11:33

Nyilván arra gondolnak, hogy emiatt bizonyos pályázatokból kiestek, azokon nem tudtak részt venni, és az így elmaradt összeg egy részét szeretnék érvényesíteni. Kérdés azonban, hogy ez így lehet-e - akár szándékos bcs. esetén is - szándékos károkozás, hiszen magára a magatartás és a kár közötti okozati összefüggésre (ti. hogy majd lebukás lesz, és emiatt az önkormányzat nem indulhat más pályázaton) még az eshetőleges szándék (belenyugvás) sem tűnik életszerűnek, inkább a tudatos gondatlanság. Ennek pedig nagy jelentőssége lehet, amennyiben valóban munkaviszonyról volt szó. Másrészt pedig elmaradt haszon jellegű kárt a munkáltató érvéyesíteni nem fog tudni.

hihetetlen # 2005.08.20. 04:41

A válaszotokat köszönöm. Megismételném a "bűncselekményt", hogy a biróság jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében marasztalt el. A gazdasági előnyt az önkormányzat kapta meg és az itélet előtt a képviselő-testület döntésére fizették vissza, minden kötelezés nélkül. A "károsult" a Területfejlesztési Tanács a biróságon ugy nyilatkozott, hogy ők nem kérik a pénzt vissza. Kérdezem én az önkormányzat ezek után tőllem milyen kártalanításra jogosult?

ObudaFan # 2005.08.19. 15:12

Szándékos károkozás esetén is lehetséges kármegosztás, amennyiben a kár következményeinek elhárítása, csökkentése körében a károsult felróhatóan járt el.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.19. 07:51

arról van szó hogy bűncselekménnyel okozott kár van ez minden jogcímet überel én nem vagyok egy nagy büntetős vátesz /bár épp most egy büntetős ügyben dolgozom/ de ha szándékos bűncselekmény forog fenn akkor nincs kár megosztás a károkozó és károsult között
és ha többen okozták a kárt akkor a károkozók között kifelé egyetemleges helytállás áll fenn

hihetetlen # 2005.08.19. 07:42

Én mint "károkozó" a polgármesteri hivatal köztisztviselője vagyok és ekkor is a kár teljes mértékéig kötelezhetnek a megtérítésre?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.19. 06:38

még sokáig felelsz ha akkor lett jogerős az ítélet még 2009 dec 1-ig sőt szándékos bűncseleménynél még a károsult és károkozó közötti kármegosztásnak sincs helye

hihetetlen # 2005.08.16. 18:06

Ismét kérdésem lenne, ha lennétek szívesek válaszolni rá. Az 5 évig terjedő bűncselekmény kapcsán keletkezett esetleges anyagi kárért pontosan meddig vagyok felelősségrevonható. A bűntethetőségem mikor évül el, ha az ítélet 2004. dec. 1-én, a cselekmény pedig 1997-1998-ban volt?

ObudaFan # 2005.08.16. 16:57

Természetesen nem évült el, hiszen ugye a büntethetőség elévülése megszakadt a büntető eljárás megindításakor.

Egyébként rite megállapítása a büntető ítéleti tényállás kötőerejéről csak azzal a kiegészítéssel helytálló, hogy a Pp. 4. § (2) szerint ha jogerôsen elbírált bûncselekmény vagyoni jogi következményei felôl polgári perben kell határozni, a bíróság a határozatában nem állapíthatja meg, hogy az elítélt nem követte el a terhére rótt bûncselekményt.

A szándékos bűncselekményben megállapított bűnösség azt is jelenti, hogy a polgári bíróság sem tekintheti úgy, hogy az a magatartás nem volt szándékos.

hihetetlen # 2005.08.16. 13:39

A cselekmény 1997-1998-ban történt, a jogerős ítélet 2004. dec. 1-én. Az itélet szerint jogtalanul szereztük meg a gazdasági előnyt /ez 5 éveg terjedő börtönbüntetéssel büntethető/az ebből eredő önkormányzati kár megtérítése elévült e már?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.16. 10:51

hihetetlen itt kezd bonyolódni a jog...
a büntető eljárás tényállása nem köti a polgári bíróságot ám a kártérítési per részévé tehető
ráadásul a bűncselkménnyel okozott kár 5 év alatt de legalább a büntethetőség elévülési idejével megeggyező idő alatt évül el
szerintem marsztalhatnak kártérítése sőt a ptk 344 § szerinti egyetmleges helytállásod is felmerülhet

ObudaFan # 2005.08.16. 09:55

Kérdés a bűncselekmény elkövethetőségével kapcsolatban, hogy megszegted-e az ellenőrzésre vonatkozó szabályokat, ha megszegted, akkor ez vezethetett-e a jogosulatlan előny megszerzéséhez, és hogy minderről tudhattál-e. Viszont ha jól értem , már jogerős az ítélet, és a felülvizsgálatot kértétek, ami azt jelenti, hogy a megállapított tényállást - hacsak később perújítással nem éltek - már változtatni nem lehet.
Tekintettel arra, hogy szándékos búncselekményről volt szó, maga a károkozás is lehet szándékos, de csak akkor, ha nemcsak a magatartás szándékossága, hanem a kár bekövetkezésére, és az okozati összefüggésre is legalább az eshetőleges szándék kiterjedt. Persze ennek csak akkor van jelentőssége, ha munkaviszonyban, vagy közalkalmazotti jogviszonyban állsz.

Tekintettel arra, hogy a teljes történetet a védőd ismeri, az általad ide leírtakból teljes tényállást nem lehet megállapítani, azt ajánlom, a kártérítés kérdésében is őt kérdezd.

hihetetlen # 2005.08.15. 12:35

Kedves ObudaFam!
A gyors válaszod köszönöm. A bíróság szerint én a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében voltam bűnsegéd, ez nem tudom mennyire számít szándékos károkozásnak. Csak mellesleg a jogerős birói döntés ellen az ügyvédemmel jogorvoslati kérelmet nyujtunk be, mivel szerinte ezt a bűncselekményt én el sem követtem, sőt el sem követhettem mert nem voltam olyan helyzetbe.
Üdvözlettel: Hihetetlen

ObudaFan # 2005.08.15. 08:30

Az attól függ, hogy vajon mi volt a Te szereped a történetben. Ha viszont munkviszonban vagy közalkalmazotti jogviszonyban álltál, akkor csak fél havi átlagkereseted erejéig vagy felelős, kivéve, ha szándékosan okoztad a kárt. És csak a tényleges kárért lehet felelősségre vonni, az elmaradt haszonért nem.

hihetetlen # 2005.08.14. 11:56

Egy polgármesteri hivatalban vagyok műszaki ügyintéző, 1998-ban 3 pályázatot nyertünk. Mindhárom pályázat kapcsán bűntető feljelentés volt és jogerőssen /2004. dec. 1-én/ jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében mint bűnsegédet 38 e. Ft-ra bűntettek meg. Én a pályázat elkészítésében aktívan nem vettem részt, csak a megvalósításnál, mint műszaki ellenőr működtem közre.
Az egyik pályázat kapcsán a képviselő-testület ugy döntött, hogy a kapott összeget vissza fizeti, mivel addig más pályázatot nem nyújthat be az önkormányzat, mig ezzel nem számultunk el és a birógi ügy hosszan huzódhat /ami be is igazolódott, 6 évig tartott/ Most olyan híreket hallok, hogy kártéritési pert fontolgat az új polgármester.
Nekem van e ebben felelősségem ? Kötelezhet engem a bíróság kártérítésre ?