könyvvizsgáló szakértő tiszteletdíja


Immaculata (törölt felhasználó) # 2005.11.11. 12:00

A főnököm igazságügyi könyvszakértő.
Nem nagyon szokta mutogatni a számláit, de kb. 4-500 Ft-os órabérrel dolgozik. Hogy hány órát számol el, az már tőle függ.
Plusz a szakvéleményhez gépelési és fénymásolási díjat is számol.

BataG # 2005.10.28. 15:05

Ez a 60.000.- ez max. mennyi kérdés megválaszolásáért lehet reális?
Vagy kérdésenként kell érteni?
Ha perérték-függő, abból hogyan kalkulálható (a szakértő tiszteletdíja)?
(Én azt gondoltam, hogy vmiféle munkadíj, vagy időarányos díj lehet.)

Egyébként ez a könyvvizsgálói szakértői díj, ez ugyanaz akkor is, ha a kérdések megválaszolásához sokat kell a könyvelést 'bogarászni', ellenőrinzi; meg akkor is, ha ~amolyan könyvelési szokvány, vagy elvárhatóság így-vagy-úgy teljesült voltáról kell nyilatkoznia? Tehát pl. hogy ezt így-vagy-úgy 'szoktuk' csinálni, ez a 'módi' a szakmában, mert ... pl. bizonyos előírásokat nem úgy hanem imigyen kell értelmezni.
(Arra gondolok, hogy ... bonyolultabb könyvelési metódusoknál a bíróság képes átlátni a szituációt, vagy mintegy részterületi szakértő, a kirendelt szakértő a jogszabályalkalmazandóság hogyanjáról is - esetleg - nyilatkozhat? És ilyen esetben csekélyebb, vagy eltérő-e a díjazása?)

Két Lotti # 2005.10.26. 10:14

Annak kell előlegezni a díjat, aki a bizonyítási indítványal élt, kivéve, ha személyes költségmentességet kapott, vagy a per tárgyi költségmentes.

A díj általában perérték függő, de nem nagyon láttam még 60 ezer alatti könyvszakértői díjat.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

BataG # 2005.10.25. 21:53

Peres ügyben, ha könyvvizsgáló szakértő kirendelése szükségessé válik, lehet-e tudni, hogy kérdésenként, vagy másként mennyi lehet kb. a díja? (Lehet-e ezt előre saccolni?)
Egyébként előre kell azt kifizetni, vagy letétbe helyezni, vagy ez nem feltétlen előírás, lehet az is, hogy a bíróság a veszets fél részére rója ki?