Van esély papirok nélkül?


ObudaFan # 2005.11.10. 19:31

Fizetésképtelenség esetén a céggel szemben fog indulni felszámolási eljárás. A tag - hacsak a cégvagyon átmentésére irányuló rosszhiszemű magatartása nem bizonyítható - saját vagyonával a kft. tartozásaiért nem felel. Ügyvezetőként is csak a saját magatartásodért felelsz, de ha egyedüli ügyvezető voltál, akkor a kinevezésed utáni időben vélelmezhető, hogy Te iránytottad a céget, hiszen a cégjegyzésre elsősroban te voltál jogosult.
Az adásvételi szerződést meg lehet támadni, ha - pl. tanúval - bizonyítod, hogy az eladó tévesztett meg téged, vagy tévedésedet ő okozta, vagy azt felismerhette.

kájefté # 2005.11.10. 18:05

Tisztelt Tanácsadó

Azért írok Önöknek, mert hamarosan bajba kerülhetek, olyanért, amit meg sem tettem/vagy még is?
2 évvel ezelőtt az egyik barátom kezdeményezésére egy cég vásárlásba kezdtünk. A volt könyvelőjének a tulajdonában volt egy Kft. (pontosabban üzletrésze volt benne) Ennek a Kft.-nek köztartozásai voltak. Ezt a "A felek a vételár megállapításakor figyelemmel voltak arra, hogy a vállalkozásnak köztartozásai vannak" mondattal bele is vettük a szerződésbe. Mivel a barátomat ismertem(legalábbis azt hittem) belementem az adásvételbe. A társaságnak papíron én lettem az ügyvezetője. Egészen mostanáig abban hitben voltam, hogy minden rendben van (ezt mondta a barátom), de aztán véletlenül elszólta magát és kiderült, hogy egy szép kis inkasszót "tett" az APEH a számlára. Kiderült ugyanis, hogy az említett köztarozás kb. 2M-val több volt. Sajnos erről írásos dokumentumom nincsen.
A kérdésem az lenne, hogy fizetésképtelenség esetén számíthatok-e valamilyen behajtásra, illetve egyéb jogkövetkezményre?

Meg lehet-e támadni ilyen esetben az adásvételt?
Ha a megtévesztésre hivatkozom, akkor, mit tekinthetünk a felismerésnek. Én még semmilyen papírt nem láttam a cég anyagi helyzetéről, illetve ezekről a tartozásról.

Ha csak papíron lett, a törzstőke befizetve, akkor és még tag vagyok(ügyvezető)?

Szeretném ezt az egészet lezárni, de nem tudom, hogy lehetne.Kérem Önöket, ha tudnak bármilyen lehetőséget, irjanak a itt a fórumban vagy közvetlenül a megadott címre. Segítségüket köszönöm előre is