közintézmények akadálymentesítése


obsitos # 2005.11.17. 20:01

Hát az a helyzet, hogy a közintézmények, nagyobb utkereszteződések stb. akadálymentesítését elsősorban a kerekesszékkel közlekedők végett foglalták jogszabályba.

Természetesen a kismamák is kiállnak a probléma mellett, hiszen nekik sem mindegy a babakocsi fel-, le- és átcipelése esetenként.

Szóval ha nem neked van rá szükség (szerencsédre!) rampára és/vagy lépcsőjáróra, akkor mire az akadálymentesítést úgy nagy általánosságban M.országon megoldják, addigra a Te gyermeked már rég szalad a maga is lábán!...

kuha # 2005.11.17. 07:19

Szia Obsitos!

Köszönöm a hozzászólásodat, és szét fogok nézni egy kicsit a neten is.
Bár sejtem, hogy anyagi okai vannak elsősorban annak, hogy még mindig sehol semmi.

Igazából én nem mozgássérült vagyok, hanem kismama, aki hatalmas babakocsival közlekedik (és gondolom nem én vagyok az egyetlen).
Dühít, hogy ha háziorvoshoz, fogorvoshoz stb. kell mennem, a második emeletre kell felcipelnem a babakocsit, ami nem 2kg.

Vagy ha a Postára szeretnék bemenni, huszonegynéhány lépcsőn vihetem le egy pincehelységbe, majd vissza.
Röhej.

Kuha

obsitos # 2005.11.15. 14:48

Kedves kuha,

az akadálymentesség egyrészt szemlélet hiányából..., másrészt - és immáron - elsősorban anyagiak hiányából fakad. (Egyébként törvényi előírás van már rá, de jelen idő szerint a végrehajtásra türelmi moratorium van 2010-ig.)

Ha beütöd a Google keresődbe a mozgássérült szót, a témával kapcsolatban sok-sok írást, cíkket és címet találsz - többek közt a Mozgáskorlátozottak Országos Egyesületét is. Akár írhatsz is nekik, e-mail is jó.

Jó böngészgetést!

Egyébként a háziorvos havonta legalább egyszer köteles otthonában felkeresni a mozgássérültet - ha már a TAJ kártya úgye nála van leadva...-, és ez független attól hogy a rokkant be tud-e jutni a rendelőbe vagy sem.

kuha # 2005.11.15. 13:19

Sziasztok!

Nem tudom, hogy problémámmal jó fórumon járok-e, remélem, igen.
Abban kérném a segítségeteket, hogy szerintetek mire hivatkozhatnék abban a levélben, amit a településem önkormányzatának szeretnék írni.
Településünkön ugyanis sem az iskolába, sem az orvosi rendelőkbe, de még a postára sem tud bejutni mondjuk egy mozgássérült, vagy akár egy csecsemőjét babakocsival toló kismama. Az orvosi rendelők ugyanis emeleten vannak, csak sok-sok lépcső megmászásával lehet feljutni.
A postára meg pont ellenkezőleg, sok-sok lépcső megmászásával, a pincébe lehet lejutni.
Vagyis sehol sincs megoldva a közintézmények akadálymentesítése.
Kérdésem, hogy van-e egyáltalán erre vonatkozó konkrét kormányrendelet, törvény stb. , vagy ebben az országban hosszú évek óta csak beszélünk erről?

Nagyon hálás lennék, ha tudnátok segíteni, ill. adnátok egy - két tanácsot, hogy mit is érdemes írni a hivatalba.

Igaziból arra lennék kíváncsi , hogy miért nincs még mindig megoldva a probléma? Vagy egyáltalán tervezik-e, hogy valamikor is elkezdenek a dologgal foglalkozni?

Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv: kuha