Fizetési meghagyás

viktor99 # 2005.12.05. 14:04

Fizetési meghagyást kezdeményeztem a Kazincbarcikai Városi Biróságon egy személy ellen ,aki tartozik nekem 1 bizonyos összeggel ,amelyet a jogerős hagyatéki végzés is igazol .Az a bizonyos személy ,most az ozdi biróságra adta az ügyet (fellebbezet)olyan mondvacsinált indokkal ,hogy a tartozás fejében ő lemondott az örökség részéről.(amiről "lemondott"az 1992-től a nevemen van )
Az Ózdi biróság ,most nekem adott 8 nap haladékot, hogy ellentmondjak,megtámadjam amit állít .
Miért az ózdi bíróság ,miért nem a kazincbarcikai ?
Kazincbarcikai biróságra biztam az ügyet,nem az ózdira !!!
Nekem ebben a helyzetben mit kell tennem,beviszem a biróságra a közjegyző által kiadott jogerős végzést ,meg mivel igy birósági ügy lesz belőle ,még be is kell fizetnem vmilyen összeget ?Melyik városi biróságra ?
Az összeget amit igy befizetek azt követelhetem tőle ha megnyerem a pert ?
Ezeket a papirokat a nővérem leadhatja a biróságon ,mert én pesten élek és nem érek rá momentán .

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.12.05. 14:19

A fizetési meghagyást a kötelezett lakhelye szerint illetékes biróságon kell beadni. Valszeg áttették oda és ezért ott tette meg az ellentmondást. A 8 napot arra kaptad, hogy kiegészítsd az illeték összegét a peres eljárás illetékére 3->6%. Gondolom a fizetési meghagyás kérelem mellé már csatoltál mindent...

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.12.05. 14:19

Ja és pernyertességed esetén a vesztes fél fizeti a költségeket.

viktor99 # 2005.12.05. 15:56

Az illetéket hol kell leroni ?(Ozd vagy kazincbarcikai biroság ?)
Megteheti a nővérem vagy haza kell utaznom ?
Még nem cstoltam ,mert nem kérték a biróságon.Megtehetem levélben is ?

Köszi

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.12.05. 16:07

Azon a bíróságon ahol az eljárás folyik. Idézést kaptál?
Érdekes mert most nekünk is van egy fizetéses meghagyásos ügyünk és itt sem szólítottak fel az illeték kiegészítésére, de a tárgyalást kitűzték. Korábban láttam végzést, ahol felszólították a meghagyást kérőt..

viktor99 # 2005.12.05. 16:15

Nem kaptam idézést,még csak ott tartunk ,hogy csatolnom kell a jogerős hagyatéki végzést+az illetéket kell kiegészitenem .

viktor99 # 2005.12.05. 16:21

Megtehetem postai uton is ugye ?!
Ha megnyerem a pert ,mert tutti ,akkor hogy vasalják be az illetékesen ha az már nyugdijas ? Kérheti a részletekben való fizetést (max hány részletben ,500Eft+a kamat)hisz nyugdijas?

viktor99 # 2005.12.05. 16:23

Végrehajtó is intézkedhet , vagy a biróság felszólitja a fizetésre ?

ildikó31 # 2005.12.09. 08:16

Kedves viktor 99!

Megtehet postai úton is, de az ügyszámra hiatkozást ne felejts el!
Ez a szám abban a levélben található, amelyben felhívtak a hagyatéki végzés csatolására és a pótlólagos illeték lerovására.
az illetéket illetékbélyegben ragaszd fel arra a levélre, amit beküldesz a bíróságnak.

Ha helyt adnak a kérelmednek, akkor jogerőre emelkedés után követelheted, hogy fizesse meg a perveszvestes fél. Amennyiben nem teljesít, akkor végrehajtási lapot kell kiállítani, amit a bíróság kiszignál egy végrehajtóra, és ő behajtja a követelést. Amennyiben van letiltható jövedelme, úgy le fogja tiltani. A nyugdíjból is letiltható.

ildiko31