Társasági jogi kérdés - megtehetik?! - Részvény átruházásához való beleegyezés


Két Lotti # 2003.07.07. 11:54

Első kérdés:  ugye nem ügyvezetője a Kft.-nek 'csak' tagja.  Mert ebben az esetben még bonyolódna a helyzet...

Szóval, ha csak tag, akkor a versenytárs fogalma szorul definicióra.

Első ránézére azt mondanám, hogy valóban joggal való visszaélés történt.  Ebben az esetben a leggyorsabb eszköz a gt. 47 §-a alapján az igazgatósági határozatot megtámadni, de ennek szűk határideje van.

Lehet, hogy célravezetőbb az üzletrészt átruházni egy bizalmi emberre, és ezt követően kérni a hozzájárulást a részvényátruházáshoz.  

Ha van még kérdése, írjon nyugodtan magánban, mert ennyi információ alapján csak ennyit tudtam mondani:-).


Ügyvéd - Társasági szakjogász

v.janos # 2003.07.02. 17:30

Üdvözletem a fórumtársaknak!

Egy zártkörű rt. részvényese vagyok immár 10 éve.Idén alapítottam egy kft-t,mely eddig még semmilyen tevékenységet nem végzett, árbevétele nincs. Van egy azonos tevékenysége az rt-ével, de a főtevékenységek nem azonosak (tehát nem is azonos az ágazati besorolása a két cégnek). Ennek ellenére legújabb részvényszerzésemhez az rt. igazgatósága nem adta meg a beleegyezést arra hivatkozva, hogy én az rt. versenytársának tulajdonosa vagyok. Az tényleg szerepel az alapító okiratban ( gt. 202. § alapján) hogy a társaság versenytársa,annak tulajdonosa vagy hozzátartózója részére megtagadható a hozzájárulás. A kérdés: 'csak' arra való hivatkozással, hogy az rt-nek illetve a kft-émnek van egy azonos tevékenysége megteheti-e ezt az igazgatóság? Lehet-e csak így versenytársnak nyílvánítani egy céget? Hangsúlyozom a cégem még semmilyen tevékenységet nem végzett. Ráadásul ezt az azonos tevékenységet (egyébként adatfeldolgozás a tevékenység) az rt. is csak a leányvállalatainak végzi és tavaly az árbevétel 1 ezreléket sem érte el ez a tevékenysége.Több jogász ismerősömet is megkérdeztem erről. Mindegyik azt mondta, hogy az igazgatóság visszaélt a jogával (egyébként szerintem is). De nem tudtak egzakt törvényi hivatkozást adni arra, hogy mivel támaszthatom alá azt, hogy meg kell kapnom a beleegyezést. Mi lehet a meghatározása a versenytársnak? Hiszen akár az is megtehető, hogy az rt. felvesz az alapító okiratába 2-3 oldalnyi tevékenységi kört, s így szinte mindenkit versenytárssá minősíthet. így talán a MATÁV is versenytársa a Gázműveknek vagy a MÁV-nak?
Véleményüket, hozzászólásukat előre is köszönöm!