Postaköltség miatt bíróság?


lazurdeak # 2006.02.21. 14:09

Bocs, de előbb itt kérdeztem meg.
(Arról nem én tehetek, hogy a Jogi Fórum könnyebben megtalálható, mint az FVF-es...)

Akkor most egy kis reklám következik :)

Fogyasztóvédelmi kérdésekben feltétlenül nézzétek meg a www.fogyasztovedelem.com
oldalt is.
RENGETEG hasznos anyag van feltéve és nagyon aktívak a fórumok. Csak szerintem kevesen ismerik, pedig érdemes olvasgatni.

Pjotr # 2006.02.20. 09:24

Látom Lazurdeak nem hittél nekünk a FVF fórumon :)

Lilly # 2006.02.18. 22:24

Vagy csak simán elolvasol mindent, amit aláírsz... ;)

lazurdeak # 2006.02.17. 05:57

Köszönöm a válaszokat!
Máskor jobban megnézem, mit írok alá. Bár ez valószínűleg nem elég, hiszen az átveréshez mások jobban értenek mint én, legközelebb majd a hátoldalra rejtik el a plusz költséget, vagy meghivatkoznak egy másik dokumentumot, amit úgymond megkaptam stb...)
Úgyhogy a legjobb az lesz, ha minden vigécet, aki kopogtat vagy telefonon bejelentkezik, azonnal elhajtok.
Még egyszer köszönöm!

Bovary # 2006.02.13. 18:50

Dettó.

ObudaFan # 2006.02.13. 18:28
  1. Megtévesztésre nem hivatkozhatsz, mert nem tévesztettek meg, hiszen a megrendelőn szerepelt a postaköltség. Tévedésre sem, mert a tévedést te okoztad, nem olvastad el végig a megrendelőt, amit aláírtál.
  2. Az ügyvédi mukadíj egészen biztosan magasabb lenne, mint a pertárgy értéke.
  3. Még pernyertesen is ráfizetnél.
  4. Egyezz meg a céggel, mondjanak le legalább a késedelmi kamatokról.
lazurdeak # 2006.02.11. 22:55

Kedves Fórumosok!
Az esetem jelentéktelennek indult, de most már régóta húzódik, és lehet, hogy bírósági ügy lesz belőle, márpedig ilyesmiben teljesen járatlan vagyok. Kérem, aki tud, segítsen meg egy tanáccsal.

2004. júniusban megrendeltem egy „Who is Who Magyarországon” nevű életrajzi enciklopédiát a betéti társaságom számára. Egy üzletkötő beszélt rá, 34 700 forintra mondta a „kedvezményes” árát. Az orrom alá nyomott egy megrendelőt, amit sajnos nem olvastam végig, csak a végösszeget ellenőriztem, az egyezett a szóban mondott 34 700 forinttal.

Ez után 38 200 forintot követeltek rajtam, amit megreklamáltam náluk. Kiderült, hogy a megrendelőn elrejtve, kis betűkkel az áll: „Az árak nem tartalmazzák a szállítás 3500 forintos átalánydíját.”
Az ár a határán volt annak, amit hajlandó voltam fizetni érte, és egyébként is van egy olyan rossz szokásom, hogy még kis összeggel sem hagyom magam átvágni. Ezért 2005-ben többször megírtam nekik, hogy kifizetem a 34 700-at, de a többlet 3500-at nem. Hivatkoztam arra, hogy a megrendelőlap szerkezete kimondottan megtévesztő, a postaköltség kis betűkkel szerepel, miközben a nagybetűs szöveg azt mondja: „A megbízás összértéke 34 700 forint”. Mivel a pénzt nem fizettem ki, természetesen a könyvet sem kaptam meg.

Idézek a Who is Who Magyarország szerintem elképesztően pimasz válaszából:
„A szerkesztő, aki az Ön rendelését rögzítette, nem feltételezheti, hogy Ön úgy ír aláír egy szerződést, hogy azt nem olvassa el figyelmesen, hiszen ebben az enciklopédiában Magyarország vezető személyiségei szerepelnek, akikről ezt feltételezni illetlenség lenne.
A lexikont Svájcban készítik Zug városában, onnan is szállítják a svájci, ill. a magyar posta szolgáltatásait igénybe véve. Mivel az lexikonjaink meglehetősen magas értékkel bírnak és a súlyuk is számottevő, a szállítási összeg ezeknek megfelelően szintén magas. Az összeg a megbízási adatlap összesítésében azért nem szerepelhet, mert a könyv behozatala vámtarifa szabályok szerint zajlik, és a könyv illetve a szállítás nem ugyanazon cégen keresztül történik, a szállítás díját vállalatunk tovább számlázza az említett két szolgáltató felé.”
(Mi közöm hozzá, hogy ők honnan szállítanak és kinek mit számláznak tovább?)

A vége az lett, hogy a „Who is Who” most már az eredeti összeg többszörösét követeli rajtam: a „kedvezményes” ár helyett egy magasabbat, kamatokat és behajtási költséget (sajnos a megrendelőlap hátoldala szerint ehhez joga van). Azt ígérik, bíróságra viszik az ügyet.
Amit eddig kiderítettem: a fogyasztóvédelmi törvény nem vonatkozik az ügyre, mert nem magánszemélyként, hanem a cégemnek rendeltem. A Fogyasztóvédelem elhajtott a „békéltető testülethez”, akik közölték, nem foglalkoznak az üggyel, mert nem vagyok magánszemély.
A lehetőségeimet a következőképpen látom:
Kifizetek 34 700 forintot és a könyv ott marad Svájcban a „Who is Who” raktárában, vagy
Kifizetem az eredeti összeg minimum kétszeresét, megkapom a könyvet és leszállnak rólam, vagy
Továbbra sem fizetek és megvárom, hogy a Who is Who bíróságra vigye az ügyet (nem tudom, lesz-e hozzá képük, de az eddigi viselkedésük alapján úgy néz ki, lesz).

Kérdéseim:

  1. Megtámadható-e a szerződés azzal, hogy megtévesztés történt?
  2. Van-e olyan ügyvéd, aki ilyen „tyúkpert” bevállal (én eddig nem találtam)?
  3. Milyen eséllyel nyernék meg egy pert, és nagyságrendileg mennyibe kerülne ez nekem?
  4. Mit tanácsolnak a jogban jártas fórumosok, mit tegyek?

(A könyvről most már hajlandó lennék lemondani, és egyébként nagyon utálom, ha ilyen pimasz alakoknak van igazuk, tehát ha nem muszáj, nem szeretnék fizetni nekik.)
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!