Lehetséges - e az elévülés


ObudaFan # 2006.02.27. 20:53

Hirdetményi idézésnél teljesen nem lehet kizárni, de csak akkor, ha az adós eltűnt, vagy olyan országba távozott, amivel nincs kézbesítési jogsegélye Magyarországnak.

világesze2 # 2006.02.27. 20:50

Tényleg lehetséges, hogy valakinek a tudta nélkül ma ítéleznek felette? Függetlenül, hogy ordít-e a helyzetről, hogy a követelés valós-e vagy sem?

Van annak valós esélye, hogy anélül, hogy megkapnám gyakorlatilag is a védekezés esélyét, hozzám váratlanul beállít egy végrehajtó egy bírósági határozattal, hogy tízmillió követelést megítéltek akárkinek, és lefoglalja a lakást és az összes ingóságot?

És ha akarok, kérhetem a végrehajtás utólagos visszavonását?

Ez komoly?!

ObudaFan # 2006.02.27. 19:29

Csak kérdés, hogy mi alapján folyik a végrehajtás. Azért arról csak tudnia kellett az illetőnek, hogy ellene polgári per folyik. Ha tudott róla, és nem tett semmit akkor, akkor így járt. Ha nem, akkor a végrehajtási lap visszavonását kell kérni. Ha viszont tényleg volt jogerős határozat, és abban ítélték meg a 20% kamatot, akkor most már annak mérséklését sem lehet kérni.

Rexor # 2006.02.27. 11:27

Ha érvényesítették a követelésüket, akkor sajnos nincs lehetőség az elévülésre. Maximum a kamatra lehetne mérséklést kérni, mert a 20% nagyon magas.

Cordy85 # 2006.02.27. 11:18

Egy rokonom nagyon nehéz helyzetben van, neki szeretnék tanácsot kérni. Ez a rokon, nevezzük Teréziának, 1998-ig egy irodában dolgozott pénztárosként. Ismeretlenek megfenyegették, hogy megölik a családját, ha nem fizet nekik 2,7 millió forintot. Mivel Terézia nagyon szerette a családját és félt, hogy tényleg megteszik, ezért elvette a ppénztárból a pénzt és odaadta a fenyegetőzőknek, mivel ha a rendőrséget bevonta volna, akkor is megölték volna a családját. A munkahelyén természetesen kiderült a dolog, elbocsájtották és bíróság elé vitték az ügyet. Teréziát minden vád alól felmentették, mivel a házkutatás során nem találtak semmit és látták, hogy milyen szegénységben élnek. Még priusza sem lett és a bíróság úgy határozott, hogy a pénz semmilyen útom nem hajtható be. Az ügy után két évvel teljesen váratlanul két végrehajtó jelent meg Teréziáék bérelt lakásán és közölték a polgárjogi útra terelt ügyet az iroda megnyerte és hogy amit lehet lefoglalnak. Semmit sem tudtak elvinni, mivel nem volt semmilyen értékük. Ezután Terézia fizetéséből kezdték el vonni azt a 2,7 millió forintot, amivel "tartozott". És évi 20%-os kamatot tettek rá. Immár ötödik éve vonják tőle a pénzt, de eddig a csupán 700 ezer forintot tudtak levonni, tehát még az évi kamat sem megy le egy év alatt. Kérdesem az lenn, hogy lehetőség van-e arra, hogy az ügy elévüljön.