Az jutott eszembe, hogy az megoldás lenne, ha aláíratok egy nyilatkozatot, azokkal a kedves ügyfelekkel, akik felveszik velem a kapcsolatot, miszerint Õk vették fel velem a kapcsolatot, nem én kerestem meg őket ?
Titoktartási kötelezettség, kártérítés
- 1
- 2
Dehát akkor mit tehetek? Nagyon fontos lenne az állás, és a konkurencia tárt karokkal fogadna. Azokért a címekért én dolgoztam meg, nekem kellett mindenhova becsöngetnem. Magyarul nem mehetek a konkurenciához, csak olyan módon kicsavarva, hogy ezért még ellenérték sem jár.
És szerinted mi a különbség?
Ergo elmehetek de csak szakácsnak:-(
De nyílván nem adnék át egy listát a címekkel, hanem felkeresném a régi ügyfeleket, hogy nincs-e kedvük váltani (tudom, hogy sokan boldogan váltanának)?
Ha csak titoktartási nyilatkozatod van, az nem akadálya, hogy a munkaviszonyod megszűnése után elmenj dolgozni a konkurenciához DE természetesen nem használhatod fel az előző munkáltatód címlistáját.
Ha mégis megtennéd számíthatsz arra, hogy kártérítést követelhetnek tőled - azt meg nem lesz nehéz bizonyítani, hogy a munkahely váltásod és a címek konkurencia általni megismerése között van összefüggés.
Ételszállító cégnél dolgozom, elmehetek-e a konkurenciához?
Persze van titoktartási nyilatkozatom, és ki is használnám a megismert címeket, de ezzel veszélyeztetném a cég jogos gazdasági érdekeit.
Ugyanezeket a par.-okat idézi..
Versenytilalom: Mt. 3.§ (5) és (6)
Titoktartás: Mt. 103.§ (3) és Ptk.81.§, valamint Tpvt. 4.§
Nem tudom a tudomásomra jutott címek minek számítanak?
bOCS, nem ehhez a témához akartam szólni, de már rájöttem, hogy kell kezelni a rendszert
Sziasztok! Kártérítésről lenne szó. Vettem egy lakást, de már vagy nyolc hónapja folyik az albetétesítés, a mi bankunk meg csak akkor fizet. A bankszerződés is már megvan hat hónapja, de közben eltörölték a törlesztő után az adóvisszaigénylést. Az eladó azt akarja, hogy a kár fejében vegyek olcsóbban egy garázst, mehetek e perre, mennyi az esély, hogy megnyerem?
Csak mert ilyen kedvesen kéred :-)
Szóval:
Versenytilalom: Mt. 3.§ (5) és (6)
Titoktartás: Mt. 103.§ (3) és Ptk.81.§, valamint Tpvt. 4.§
Kedves Kála!
Idéznél jogszabályi helyet is!
Attika, már miért vitatkoznánk ha egyszer egyetértünk?
Nagyon sokan összetévesztik a két jogintézményt, de már csak azért sem keverendő a kettő, mivel az Mt. külön szól róluk és eltérő feltételket rögzít velük kapcsolatban (így az is eltér, hogy a két kötelezettség alapján mit lehet elvárni a munkavállalótól).
Vagy nem, de ezen gondolom majd elvitatkoztok.
Én is egyetértek Kála veled. A versenytilalmira vonatkozik csak az ellenérték fizetése(3.§(6) bek.), a titoktartása(103.§) nem.
Attika, már csak az kellene...
A versenytilalmi megállapodás az mi ellenértékhez kötött ez nem keverendő a titoktartási kötelezettséggel, szóval ha üzleti titkot sért, a gatyáját is leperelem. Ld. Tptv.
Csak akkor áll fent, ha a munkaadó ezért külön ellenértéket fizetett.
Sziasztok!
A munkavállaló titoktartási kötelezettsége a munkaviszony megszűnése után is fennáll ingyenesen? Eltérő szakirodalmi véleményeket olvastam, az Mt-ből azt olvasom ki inkább, hogy a 3§ (6) bek. versenytilalmi megállapodásra vonatkozik, és az visszterhes, de a 103.§(3) bek. titoktartási kötelezettségre. Az Mt. nem írja hogy meddig áll fenn a titoktartási kötelezettség, de véleményem szerint a munkaviszony fennállása után is, és ingyenesen. Jól gondolom?
Az 5 éves elévülési időn belül.
Köszi ObudaFan!
Még egy kérdés, mi a helyzet az elévüléssel. Ha a titoktartási kötelezettséget mondjuk fél évre kikötik, akkor az adott időszakon belül történt esetek a mérvadóak gondolom.
Mennyi ideig lehet érvényesíteni a tudomást szerzéstől, illetve a titoktartási kötelezettség ideje után?
Köszi!
B.
- Az attól függ, milyen megbízási szerződésben, mert van ahol jogszabály írja azt elő (pl. ügyvédi tevékenység). Ha nincs ilyen jogszabályi kötelezettség, akkor nem.
- Minimumot lehet kikötni, ez kötbérnek minősül. Maximumot csak legfeljebb enyhe gondatlanság esetére.
- Aki azt állítja, hogy megszegte a másik.
Sziasztok!
1.) Terheli-e titoktartási kötelezettség a feleket, ha ezt külön a megbízási szerződésben nem kötik ki?
2.) Ki köthető-e a megbízási szerződésben, hogy ha a felek közül bármelyik a titoktartási kötelezettségét megszegi, akkor a másik félnek kártérítés fizet pl. a kár erejéig, de max a megbízási díj x%-ig? Vagy ez a kártérítési felelősség korlátozásának minősül és semmis?
3.) Kinek kell bizonyítani, akit megvádolnak a titoktartás megszegésével vagy annak, aki vádol?
A válaszokat előre is köszönöm!
B.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02