Gyermekrablás vagy szabad?


ildikó31 # 2006.03.31. 06:06

Kedves Joel2000 és ObudaFan!

Joel egyik lentebbi hozzászólása így szól:
Nyilván, egyetértünk, de ha a byróság azt modnja, hogy ennél a félné van, és a másik minden 2ik hétvégén láthatja pl. akkor az úgy kell legyen, nem? Én így értettem.
De persze joga van hozzá, hogy a kapcsolatot tarthassa, és tartja is, ő sajnos nem tehet róla, hogy a felnőttek elrontották...

bevallom, hogy innét olvastam el a topicot! Ebből arra következtettem, hogy van bírósági határozat a gyermek elhelyezéséről, és a határozat ellenére tartotta magánál az apa a gyereket. Ennek megvalósul a kiskorú elhelyezésének a megváltoztatása. Tehát nem tévedés, és ez bűncselekmény, rendőségen feljelentést lehet tenni.

Elolvastam a kezdő kérdéstől a topicot.

Az eredeti kérdés alapján elég nehéz egy tényállást megállapítani. Nem derül ki, hogy fél szempontjából kérdezel Joel! Az anya akarja vissza a gyereket, vagy az apa szeretné, hogy nála legyen a gyermek.
Mindkét fél szempontjából én is azt válaszolnám, hogy kell egy jogerős bírósági, vagy gyámhatósági határozat.


ildiko31

ObudaFan # 2006.03.30. 19:11

Hát ez két okból sem kiskorú elhelyezésének megváltoztatása, ez tévedés. Azt a bűncselekményt az követi el, aki végrehajtható hatósági határozat alapján elhelyezett kiskorút attól, akinél a hatóság elhelyezte, annak beleegyezése nélkül, az elhelyezés tartós megváltoztatása céljából elvisz, avagy a kiskorút rejtve vagy titokban tartja.
Tehát ha nincs se bírósági, se gyámhatósági határozat az elhelyezésről, akkor nem lehet elkövetni ezt a bűncselekményt. Emellett ha nem az apa vitte el a gyermeket, akkor csak akkor követné el, ha titkolná, hogy nála van.
Személyes szabadság megsértésének esetleg elmehet, de az sem biztos. Az viszont igen, hogy ha eddig a másik szülő nevelte, akkor a felek - ráutaló magatartással - maguk állapodtak meg a másik szülőnél való elhelyezésről.
Ez a másik szülő pedig a New York-i Egyezmény alapján hazahozathatja a gyermeket.

Joel2000 # 2006.03.30. 18:41

Kedves Ildikó!

De milyen igazából azt nem értem, hogy milyen jogon lehetne elítélni?

Hát gondolom, hogy egy gyerek mindkét törvényes szülője ugyanannyira "jogosult a gyerekre", amíg a bíróság meg nem modnja, hol legyen stb.

Akkor mihez képest a helyzet megváltoztatása? Érted mit akarok kérdezni?

ildikó31 # 2006.03.30. 13:50

Kedves Joel2000!

Ez nem rablás, hanem kiskorú elhelyezésének a megváltoztatása. Egyébként bűncselekmény, azon belül is vétség, ami egy évig terjedő szabadsávesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.


ildiko31

pappa # 2006.03.30. 12:14

Legjobb, ha a szülők normálisan megegyeznek, kinél mikor és hol van a gyerek. Jó, ha sokat van Angliában is, megtanulja a nyelvet ezt bizonyára az anyuka sem fogja ellenezni.

Joel2000 # 2006.03.29. 07:26

Jaj! No, azt hittem ennél egyszerűbb lesz a dolog. :)

Na szóval. Nem az enyém a gyerek!! Még nincs is gyerekem!

A kérdésem lényege az volt, hogy magában a gyerek "ott tartása" nem rablása -e.
NEM a pénz a lényeg, ez eddig eszembe se jutott egyébként.

Csak Zoltán György írta, hogy kérni kell a gyerek elhelyezését, ezért kérdeztem, hogy külföldön ilyen esetben a "szálláshely" szerinti, külföldi bíróságon kell -e.

5 éves lesz egyébként.

De józan ésszel belegondolva már magából a tényből, hogy külföldön van az egyik fél, akkor az eljárás kicsit bonyolultabb, mintha mindkét fél egy országban lenne.

Zoltán György # 2006.03.28. 20:37

Tényleg, kinek folyosították magyarországon az ellátást?

Le lett-e állítva?

Bejelentettétek, hogy nem abban a háztartásban él a gyermek?

pappa # 2006.03.28. 20:33

Szociális juttatást gyerekre elhelyezés nélkül is lehet igényelni, csak megkapni nehéz abban az esetben, ha a gyerek után valahol valaki az EU-ban már ellátást kap.

Zoltán György # 2006.03.28. 20:25

Ez elég csúnyán hangzik elsőre, de mivel én a másik oldalon állok, ezért nem kérdezek rá semmire...

Bemész az angliai bíróságra, közlöd, hogy itt lakom, itt dolgozom, itt a kislányom, és az eltartásához szeretném a "családi pótlékot" megigényelni.
Ehhez szükséges, hogy nálam szíveskedjenek elhelyezni.

Gondolom a pénz miatt csináljátok...

pappa # 2006.03.28. 20:15

Nézd, én nem hiszem, hogy egy anya, aki jóhiszeműen elengedi külföldre a gyerekét látogatóba az apjához, és a gyerek nem érkezik időben vissza, csak úgy belenyugszik a dologba és ölbetett kézzel várja, hogy egy külföldi bíróság az apának ítélje a gyereket, neki pedig láthatási időt állapítson meg.
Mennyi idős a gyerek?

Joel2000 # 2006.03.28. 20:09

Nyilván, egyetértünk, de ha a byróság azt modnja, hogy ennél a félné van, és a másik minden 2ik hétvégén láthatja pl. akkor az úgy kell legyen, nem? Én így értettem.
De persze joga van hozzá, hogy a kapcsolatot tarthassa, és tartja is, ő sajnos nem tehet róla, hogy a felnőttek elrontották...

A többi kérdés lentebb van.

pappa # 2006.03.28. 20:06

Nem, a gyereknek mindig joga van hozzá, hogy mindkét szülőjével kapcsolatot tarthasson.
Gondolom, eddig az anyjánál volt, és akkor most hirtelen volt-nincs anyuka mindaddig, amíg nincs döntés az elhelyezésről és a kapcsolattartásról? Az ilyesmi nem jó a gyereknek.

Joel2000 # 2006.03.28. 20:01

Persze világos, de ez már egy későbbi történet, az elhelyezés után. Szerintem, nem?

pappa # 2006.03.28. 19:45

A gyereknek viszont joga van arra, hogy mindkét szülőjével rendszeres kapcsolatot tarthasson.

Joel2000 # 2006.03.28. 19:24

De ha külföldi lakcím van, akkor is?
EU-s ország, Anglia, tehát akkor ottani bíróságtól kell? (nincs ottani lakcímigazoló stb)

Köszönöm a gyors reagálást egyébként!

Zoltán György # 2006.03.28. 19:21

Természetesen mindkét szülőnek ugyanannyi joga van, amíg a bíróság (vagy más hatóság) máslépp nem dönt!

Kérje azonnal a gyermeknek a nála való elhelyezését, természetesen a jelenlegi lakcíme szerinti bíróságtól, a gyermeket is jelentse be magához.

Joel2000 # 2006.03.28. 19:11

Helló Mindenki!

Lenne egy kérdésem.
Ha van egy pár (férfi és nő:)-a mai világban sosem lehet tudni), de nem házasodnak össze, csak lesz egy gyerekük, majd szétmennek, és az apa kimegy külföldre, az eu-n belül dolgozni, és az anya engedélyével kivszik neki a gyereket, de mondjuk nem engedi vissza, akkor az gyermekrablás?

Azért érdekes kérdés, mert szerintem mivel semmilyen bírósági ítélet nincs, hogy kinél kell lennie stb, akkor ugyanannyi joga van az apának a gyerekhez, mint az anyának nem?

Tudtok valami pontos jogi választ erre a jogesetre?

Előre is köszönöm a segítséget!