Gyermekelhelyezés


Főlökött # 2006.04.23. 19:25

Tisztel Joel

Remélem nem haragszik meg, de kizárt, hogy a Mai, Jelenleg bíróság, nem az anyánál helyezné el a gyermeket.

Eléggé faramucu a mostani jogalkalmazás, de a gyakorlatomban tapasztaltam, hogy a legszélső esetben helyezték el a gyermeket az apánál.

Sajnos ez van, nem áltatom, nem hitegetem jogi maszlaggal. Sajos véleményem szerint a Bíróság, nem a gyerek érdekeit nézi ( sajnos ), hanem az anyáét.
Hiába orvosi vélemény, környezettanulmány a gyermekjólléti szolgálattól. Amúgy kritikán aluli véleményem van az illetékes Gyámügyről, Gyerekjólléti Szolgálatról és a Családsegítő Szolgálatról. Vannak, de minek.

Sajnos, nagyon sok olyan esettel találkozom, hogy ezen illetékes szervek semmit nem csinálnak, ami a dolguk lenne, s így családok, de ez nem is annyira érdekes, értékes FIATAL ÉLETEK mennek tönkre, a semmittevésből.
Ilyen világot, ilyen szabályozást élünk, sajnos.

Egy esetben nyerne, ha az anya lemondana a gyerek neveléséről. Szerintem jelen esetben kizárt, hogy a drága anya lemondana, a gyerek után járó, gyermektartásról, mely rendszeres és állandó. S ha Ön nem fizet, a közeg eljár Önnel szemben ( gyerektartás elmulasztása niatt - melyet a Bíróságon értékelnek.... ), az anya pedig, az Állam bácsitól megelőlegezi a tartásdíjat, X-évre ( Gyámügy határozatától függően ). Még szerencsés embernek mondhatja magát, ha a kérelme ( Gyámhatóságnál ), nem emelteti fel a gyerektartást ( illetékes Bíróságnál ), az X szeresére.

Tanúlság, helyzete, kilátástalan.

tisztelettel.

ObudaFan # 2006.04.11. 19:53

A nagyszülőnél a bíróság csak akkor helyezheti el a gyermeket, ha egyik szülő sem alkalmas a nevelésre, és a nagyszülő vállalja. A nagyszülő önállóan nem is indíthat keresetet a nála való elhelyezésért, csak az ügyészségen, vagy a gyámhatóságon kérheti, hogy indítsanak a nevében pert.

pappa # 2006.04.11. 13:50

Szubjektiv dolgok ezek, én nem gondolom, hogy feltétlenül negativ minden esetben, ha egy anya akár egy hónapig sem néz rá a gyerekére. A helyzetet nem ismerve gondolhatom azt is, hogy az a szerencsétlen nő valahol külföldön végez rabszolgamunkát egy hónapig azért,hogy jobban fenn tudja tartani a családot. A szülőfalumból például sok asszony jár Ausztriába szüretelni egy hónapra. És bizony nem telefonálnak haza, szabadnapjuk sincs,minden fillért megspórolnak.
A gyereknek nem az anyagiak az elsődlegesek,hanem az érzelmi biztonság. Bárki,bármilyen rokon adhat pénzt vagy bármilyen anyagi juttatást egy gyereknek anélkül,hogy vele élne.

Joel2000 # 2006.04.11. 13:38

Azért, mert szerintem az, ha egy anyánál nincs a gyermeke, és egy hónapig nem is tesz egy kis lépést sem arra, hogy beszéljen vele, "rá se néz", akkor az az anya megítélésben jelenthet valamit. Inkább negatív dolgot, szerintem.

Az anyagi körülményekre visszatérve, azért biztos van egy határ, hogy azt mondja a bíróság, hogy a gyermek saját boldogulása szempontjából inkább előnyben részesíti azt a felet, amelyik több minden pozitív dolgot tud adni a gyereknek, nem?

pappa # 2006.04.11. 13:16

A biróság elvileg mindent figyelembe vesz, tehát az anya életkörülményeit is.
Elvben az is lehetséges, hogy ha a nagyszülők ezt kérik, akkor a gyereket náluk helyezi el a biróság, de azért semmi esetre sem, mert a nagyszülők anyagi körülményei jobbak, mint az anyáé.
Az anyának nem róható fel az, ha a gyereket akár egy hónapra is odaadja a nagyszülőknek. Miért lenne ez baj?

Joel2000 # 2006.04.11. 12:01

Sziasztok!

Gyermekelhelyezési perekkel kapcsolatban érdeklődnék.

Nem tudom, hogy mi a helyzet ma kis hazánkban. A bíróság egy gyerekelhelyezési perben figyelembe veszi az anya életkörülményeit, családi állapotát?

Lehet -e olyan, hogy a gyermeket a jobb körülmények következtében a nagyszülőknek ítélik? És még egy adalék, hogy az anya hátrányára válik -e, hogy a gyermeket egy hónapra odaadja a nagyszülőknek úgy, hogy egy hónapig rá se néz?

Köszi előre is a segítséget!