Gondnokság alatt vagyon kezelése


Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.07. 19:13

Most még kérdezd meg, mi értelme a lopás tiltásának, ha úgyis lopnak.

Szomorú örökös # 2021.11.07. 20:53

viktortamas

Akkor mi ertelme a gondnoksag ala helyezesnek?

Ha nem végzi rendesen a dolgát a gondnok, akkor valóban nem sok értelme van.

Szomorú örökös # 2021.11.07. 20:59

viktortamas

A gondnokság alá helyezés nem csak egy papír, azzal számodra kötelességek is járnak.

wers # 2021.11.08. 05:43

A gondnoknak fel kell mérnie minden veszélyt, ami fenyegeti a gondnokoltat. Pl. elteszi messzire a gyufákat és/vagy elveszi a személyi igazolványát, mivel nélküle már semmit sem intézhet.

viktortamas # 2021.11.08. 13:04

Elvettem a személyi igazolványát, de titokban mindig újat csináltat, és hitelt vesz fel. Mi mást tehettem volna? Nem mehetek vele mindenhova, nem zárhatom be a házba!Én minden tőlem telhetőt megtettem, bíróságra vittem az ügyet, a gondnokságom alá helyeztem az ingatlanrendelkezési és hitelfelvételi jogkörrel kapcsolatban, miért nem látják a bankok a rendszerben hogy valaki gondnokság alatt van? Ez kinek a hibája? Az enyém? Remélem megnyerem a pert és nem kell visszafizetni a hitelt.

drbjozsef # 2021.11.08. 13:12

viktortamas,

Ez sajnálatos, de nem jogi szempontból, inkább orvosiból.
Sajnos tényleg nemigen tudsz mit tenni.

De megfordítanám a kérdést: Ha vennél egy ingatlant mondjuk, és utólag derülne ki, hogy az eladó gondnokság alatt van, a szerződés semmis lesz, akkor te csettintenél egyet, hogy ejnye, nem jártam a dolog után kellően, és NEM kérnéd vissza a kifizetett tízmilliókat? Mert az ingatlant nyilván buknád, ugye.

Mit tehetsz? Nem sokat. Elsősorban hozzászoktatod magad, hogy örökölni nem fogsz, a tartozások elviszik azt az ingatlant, amit most védeni akarsz a saját tulajdonosától (jogosan). Öröklést majd visszautasítod, felhalmozott tartozásokat nem veszed a nyakadba. Addig pedig eltartod annyira, hogy ennivalója legyen, de semmi több. Halmozódjanak a tartozások. És hát én a helyedben minden bizonnyal lemondanám a gondokságot, és átadnám hivatásos gondnoknak. Hátha többre megy.

drbjozsef # 2021.11.08. 13:13

(nem semmis, csak érvénytelen, de a kérdés szempontjából mind1)

viktortamas # 2021.11.08. 13:32

Ingatlant csak ügyvéddel lehet venni, neki kötelessége utánanézni hogy gondnokság alatt van-e az eladó.Visszatérve a hitelre, nem fizetjük vissza, 2 okból: 1:hátha megnyerjük a pert és nem tudják majd levonni a nyugdíjából(büntetőkamatokkal együtt) 2: ha rajta lesz a rossz adósok listáján, nem adnak neki újabb hitelt.Anyám sajnos nagyon szemét ezen a téren, mindent megtesz hogy titokban újabb hitelt vegyen fel és odaadja a cigány jósnőnek rontáslevételre.

drbjozsef # 2021.11.08. 15:35

Oké, megnézi. Jó. Akkor legyen nagy értékű akármi, amihez nem kell ügyvéd. Mondjuk egy autó. Az elv a kérdés. Visszakérnéd a pénzed?

Amúgy meg, ha eldöntötted mit fogtok csinálni, akkor nem értem, mi a kérdés. Hogy mit kellett volna?

Szomorú örökös # 2021.11.08. 16:58

viktortamas

nem zárhatom be a házba

Viszont így már felmerül a kérdés, hogy egy olyan intézetbe javasolnám, hogy orvosi segítséggel bekerüljön, ahol felügyelnek, odafigyelnek rá. Elhiheted, hogy olcsóbb lesz egy ilyen intézetet esetleg időnként kifizetni, mint a rengeteg felvett adósságot törleszteni életed végéig.

Szomorú örökös # 2021.11.08. 17:00

viktortamas

Visszatérve a hitelre, nem fizetjük vissza, 2 okból: 1:hátha megnyerjük a pert és nem tudják majd levonni a nyugdíjából(büntetőkamatokkal együtt) 2: ha rajta lesz a rossz adósok listáján, nem adnak neki újabb hitelt.

Utóbbi nem rossz ötlet, de ne feledd, hogy anyukád halála után te leszel többek között az örököse, így az adósságé is. Hogy pedig a pert megnyered, arra én most borítékolom, minimális az esély.

viktortamas # 2021.11.10. 06:25

És szerintetek mivel fog ervelni a bank amivel gyozteskent jon majd ki?

Szomorú örökös # 2021.11.10. 06:39

viktortamas

És szerintetek mivel fog ervelni a bank amivel gyozteskent jon majd ki?

Pl. azzal, hogy a gondok hanyagul látta el a feladatát.
Ezért tudta őket a gondnokolt félrevezetni és hitelt igényelni.

viktortamas # 2021.11.10. 07:23

Dehiszen en elvettem a szemelyi igazolvanyat, de titokban ujat csinaltatott, milyen konkret lepeseket kellett volna meg tennem?miert nem neztek utana hogy gondnoksag alatt all-e? Ez az o hibajuk!

drbjozsef # 2021.11.10. 07:45

viktortamas,

Azzal, hogy ők a tőlük elvárható kellő gondossággal jártak el. Ellenőrizték a személyi igazolványt, a gondnokoltás ellenőrzése nem az ő feladatuk. A pénzt folyósították, ha a szerződés mégis érvénytelen, akkor minimum a tőke nyilvánvalóan visszajár.
De tetszik, hogy mindig kérdezel, de sose válaszolsz. Te mivel érvelnél az autós példámban?

viktortamas # 2021.11.10. 08:21

Az autos peldanal a gondnok hibaja hogy nem iratta az autot a sajat nevere, itt viszont en mindent megtettem, igenis a banknak kellene megnezni rendszerben, hogy valaki korlatozottan cselekvokepes vagy nem. Nincs ilyen szamitogepes adatbazis ahol lekerhetne a bank ezt az informaciot?

gylab # 2021.11.10. 08:41

Nekem csak egy kérdésem lenne. Ha gondnokság alatt áll, hogyan tudja a személyi igazolványát érvényesen egyedül kikérni? Ezt ott nem ellenőrzik?

drbjozsef # 2021.11.10. 09:09

gylab,

Ha jól értem, "hitel- és ingatlanügyben" korlátozottan cselekvőképes. Ha elveszíti a személyit (ezt mondja a hivatalban), akkor kiállítanak neki egy újat. Azt nem érinti a korlátozás. Feltételezem.

viktortamas,

A gondnokolt vagyonát a saját nevére? Ez bűncselekménynek hangzik. Tudsz te valamit a gondnok jogairól, kötelességeiről?

drbjozsef # 2021.11.10. 09:11

viktortamas,

Ha te mindent megtettél, nincs is mitől tartanod.
A tartozást nem neked kell megfizetned, hanem a gondnokoltnak.
Ha jóhiszeműen, a kellő gondossággal jártál el, és a gondnok kötelességeit nem szegted meg, akkor neked nem kell félned a felelősségrevonástól.

wers # 2021.11.10. 12:09

Szerintem a Kormányablaknak látnia kell:
2013. évi CLXXV. törvény
6. § (2) A gondnokoltak nyilvántartásában az érintettre vonatkozóan szereplő alábbi adatokat a cselekvőképesség fennállásának vizsgálata céljából konkrét ügyben közvetlen hozzáféréssel jogosult megismerni és kezelni:
.

  1. * a járási hivatal a közúti közlekedési igazgatási, illetve a személyi okmány ügyintézési eljárásokban a 3. § (1) bekezdés a) pont aa-ae) alpontjában és b)-e) pontjában szereplő adatokat,

3. § (1)

  1. a gondnokság alá helyezésről, annak módosításáról, felülvizsgálatáról, megszüntetéséről jogerős határozatot hozó bíróság megnevezését és ügyszámát,
  2. a gondnokság alá helyezés, annak módosítása, felülvizsgálata, megszüntetése tárgyában hozott határozat jogerőre emelkedésének napját,
  3. a gondnokság cselekvőképességet korlátozó részleges vagy teljes jellegét,
  4. a bíróságnak a cselekvőképességet részlegesen korlátozó ítéletében meghatározott ügycsoportot vagy ügycsoportokat,
drbjozsef # 2021.11.10. 13:10

wers,

Az világos, hogy látnia kell.
Az a kérdés, hogy a nem általános, nem mindenre kiterjedő gondnokság esetén megtagadhatjta-e a kormányhivatal az okmány kiállítását, esetleg a gondnokoltnak az átadását?

viktortamas # 2021.11.10. 14:40

Személyi igazolványt kiadják neki akkor is ha gondnokság alatt van, és sajnos nem írják bele, hogy korlátozottan cselekvőképes, ez a nagy baj!Az autós példára visszatérve a gondnoknak kell elintézni a biztonság kedvéért, hogy az autó papírjaiban szerepeljen az ő neve is mint társtulajdonos vagy haszonélvező.A ház anyám nevén van, el is intézem minél hamarabb hogy a haszonélvezeti jog az enyém legyen, nehogy jelzáloghitelt vegyen fel rá, vagy eladja a tudtom nélkül.

viktortamas # 2021.11.10. 15:54

Ha anyám adósságot csinál az rám is rossz hatással van,mert egy háztartásban élünk, az ő nyugdíjából élek én is, ha elfogy akkor veszek ki a számlámról amiből
természetesen ő is költhet, így tudok a legjobban félretenni,minden évben lekötök egy nagyobb összeget 5 évre magyar állampapír pluszba, a cél hogy elérjem azt az
anyagi biztonságot amikor már akár a kamatokból meg tudok élni. Ingatlanba nem merek fektetni mert félek a nem fizető bérlőktől.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.10. 17:31

az ő nyugdíjából élek én is
Az teljességgel összeférhetetlen a gondnoksággal, sőt jó eséllyel bűncselekmény.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.10. 17:33

Nincs ilyen szamitogepes adatbazi
Van. De a bank nem fér hozzá. És ez jól van így.