Gondnokság alatt vagyon kezelése


Szomorú örökös # 2021.11.10. 17:40

viktortamas

A ház anyám nevén van, el is intézem minél hamarabb hogy a haszonélvezeti jog az enyém legyen, nehogy jelzáloghitelt vegyen fel rá, vagy eladja a tudtom nélkül.

A te haszonélvezeti jogod mellett még simán el tudja adni, legfeljebb jócskán nyomott áron. Nehogy azt gondold, hogy ezzel meg tudod akadályozni. Ugyanis az továbbra is az ő háza lesz, nem a tiéd. De amit leírtál, hogy miből is élsz, valljuk be, eléggé rendesen kihasználod anyukádat. Szóval azt hiszem, hogy az összes eddigi panaszkodásod totál hiteltelenné vált egyből.

viktortamas # 2021.11.10. 17:45

az idézetnek azt a részét miért hagytad ki hogy: "ha elfogy akkor veszek ki a számlámról amiből
természetesen ő is költhet"

viktortamas # 2021.11.10. 18:00

"az összes eddigi panaszkodásod totál hiteltelenné vált egyből."
"Szóval jól van ez így hogy egy anya a jósnőnek adja minden pénzét, és nem a saját gyerekének gyűjti, hogy a gyerekének a pénzügyi jövője biztosítva legyen?
Adja csak továbbra is a százezreket a jósnőnek, én pedig csak nézzem tétlenül miközben robotolok a gyárban.Ha elfogy a nyugdíja akkor meg ő él az én pénzemből!
Amikor a tűzfalat felújíttattuk tavaly 2millioért az teljes egészében az én pénzem volt!Amikor elvittem nyaralni anyámat Egyiptomba 2015-ben 2018-ban és 2019-ben az is
az én pénzem volt!Tavaly mikor injekcióztatta a térdeit hialuronsavval 130ezerért az is az én pénzem volt!Ne ítélkezzetek addig amíg csak részleteket láttok és
nem látjátok a teljes képet!

Szomorú örökös # 2021.11.10. 18:03

viktortamas

Szóval jól van ez így hogy egy anya a jósnőnek adja minden pénzét, és nem a saját gyerekének gyűjti, hogy a gyerekének a pénzügyi jövője biztosítva legyen?

Életében édesanyád azt csinál a pénzével, amit akar. Ehhez képest belőle élsz. Hogy őszinte legyek: szégyeld magad! Hiába sorolod fel, hogy mi lett a te pénzedből fizetve, édesanyád pénze az övé és azt csinál vele, amit csak akar, nincs jogod meghatározni számára mást, mivel az nem a te pénzed.

viktortamas # 2021.11.10. 18:35

Hányszor írjam le, hogy mikor elfogy a nyugdíja akkor meg ő él az én pénzemből?! Szerintem igenis szemétség hogy a csaló rohadék jósnőnek adja a pénzt ahelyett hogy gyűjtené, kamatoztatná,magára is költené, és végül a gyerekére hagyná.
Hiába sorolom fel mi lett az én pénzemből fizetve, szégyelljem magam?Remélem ezt átgondolod még egyszer és bocsánatot kérsz.Csak azt akarom megakadályozni hogy annak a rohadéknak ne adjon több pénzt, ezért miért szégyelljem magam?

Szomorú örökös # 2021.11.10. 18:42

viktortamas

Hányszor írjam le, hogy mikor elfogy a nyugdíja akkor meg ő él az én pénzemből?!

De addig bakker az övéből élsz te is. Miért is nem a saját pénzedet próbálod meg kezdettől fogva erre a célra használni? Anyukádnak nem hinném, hogy a te eltartásod lenne a legfőbb feladata. Esetleg menj el végre dolgozni! A munka nemesít!

Remélem ezt átgondolod még egyszer és bocsánatot kérsz.

Nem hinném, hogy bocsánatot kéne kérnem bármiért is. Inkább te tedd meg anyukáddal, amiért itt pár sorral korábban szemétnek nevezted. Nem az ő dolga, hogy a te anyagi biztonságodat megteremtse. Az az igazi szemétség, hogy te ezt várod el tőle. Ez egyedül a te feladatod. Gondold végig jó alaposan!

Hogy a jósnő ne kapjon több pénzt, az akár jogos gondolat is lehet, de ettől még anyukád ha neki adja a pénzét, akkor nincs jogod megakadályozni. Mint írtam, amíg él, azt csinál a saját pénzével, amit akar, nem kötelessége azt a te javadra gyűjtögetni - neked pedig ezt nincs jogod elvárni tőle. Ez ugyanis legalább akkora szemétség, mint amit te annak gondolsz.

Szomorú örökös # 2021.11.10. 18:45

viktortamas

Csak azt akarom megakadályozni hogy annak a rohadéknak ne adjon több pénzt

Egy frászt azt akarod csak! Te azt szeretnéd, hogy ezt a pénzt is inkább neked adja.

drbjozsef # 2021.11.10. 18:47

A ház anyám nevén van, el is intézem minél hamarabb hogy a haszonélvezeti jog az enyém legyen, nehogy jelzáloghitelt vegyen fel rá, vagy eladja a tudtom nélkül.

  1. Az engedélye nélkül ezt nem teheted, ha ebben is korlátozott, akkor érdeksérelem miatt neked kell egyezkedni a gyámhivatallal. Nem látom be, miért engedélyeznék, hogy vagyoni értékű jogot szerezz a gondnokolt vagyonán. Én értem a célodat, de lásd 2. pont
  2. Se az engedélyed, se a tudtod nem kell ahhoz, hogy eladja, és jelzáloghitelt is felvehet rá a haszonélvező tudta nélkül. Erre a célra ez teljesen alkalmatlan, ami miatt te ezt szeretnéd "feltetetni".
Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.10. 18:58

A jelzálogkölcsönt nem tudja felvenni, mert az ingatlannyilvántartásban fel van tüntetve, hogy a tulajdonos gondnokság alatt áll.

viktortamas # 2021.11.10. 19:21

"Egy frászt azt akarod csak! Te azt szeretnéd, hogy ezt a pénzt is inkább neked adja."Leírtam már hogy azt akarom hogy gyűjtse kamatoztassa magára is költse,
és végül ha meghal én rám hagyja, az egyetlen gyerekére.Ha nekem lenne gyerekem én ezt csinálnám.
Látom te mindenképpen azt szeretnéd hogy a jósnőnek adja továbbra is a pénzt, és amikor majd újra kell például a térdét injekcióztatni akkor majd én
úgyis kifizetem megint.Ha nem őrködnék a nyugdíja felett minden pénzét a jósnőnek adná. Ezért találták ki a korlátozott cselekvőképességet,
hogy akinek az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége nagy mértékben csökkent,annak megakadályozzák hogy a csalóknak odaadja a pénzt.

Szomorú örökös # 2021.11.10. 19:41

viktortamas

Leírtam már hogy azt akarom hogy.....ha meghal én rám hagyja, az egyetlen gyerekére.

Pontosan erre a fentire írtam, hogy egy tipikus számító gyerek vagy.
Megérdemelnéd, hogy semmit se hagyjon rád anyukád, bocsi.
Te csakis azért vigyáznál a pénzére, hogy előbb-utóbb neked adja.
De már mondtam, menj el dolgozni inkább végre!

Ha nekem lenne gyerekem én ezt csinálnám.

Hogy te mit csinálnál, az a te dolgod.
Hogy anyukád mit csinál a te akaratod ellenére, az meg az ő dolga.

viktortamas # 2021.11.11. 06:57

El is mentem dolgozni most ertem haza. en segitem anyamat és segiteni is fogom leirtam mar par dolgot olvasd vissza, a szomszed is azt mondta a bironak a gondnoksagi perben hogy o azt latja hogy segitek neki. Azok utan hogy mennyi mindent tettem erte, meg a hazert, biztos hogy azt erdemelnem amit irtal??????? Nem vagy te egy kicsit rosszindulatubb a kelletenel? Szerintem az a normalis ha a szulo a gyerekere hagy mindent, nem pedig csalokra, te meg azt mondod hogy az o dolga hogy csalokra hagyja,szoval a csalok jobban erdemlik mint en. Ez egy kicsit durva. Nem tudod te ember hogy mennyi mindent tettem anyamert, és nem sajnalom ra kolteni a pénzt, csak azt ha csaloknak adja.

Szomorú örökös # 2021.11.11. 10:53

viktortamas

Akkor még egyszer utoljára leírom és utána több válaszra tőlem ne is számíts (szerintem mástól se):

Édesanyád életében arra költi a pénzét, amire akarja, neked abba semmi beleszólásod nincs.

Az pedig külön kiveri nálam a biztosítékot, hogy felhánytorgatod, mennyi mindent „megtettél” anyukádért, holott ha ő nem nevelt volna fel, akkor most nem kattognál rá itt a fórumon. Ez az, ami egy igen-igen szégyenletes magatartás és a helyedben én roppantul szégyellném magamat. De jól láthatóan neked még csak gondolatban sem merül fel ilyesmi, úgyhogy részemről (is) vége.

viktortamas # 2021.11.11. 14:09

2008-ban anyam odaadott 1,5milliot egy csaloknak, amiben nekem is benne volt 400ezer forintom és meg jelzaloghitel is volt a hazon. A szomszed azt mondta hogy a rohadt szemet kihasznalta anyam betegseget(bipolaris zavar,pszichologus adta ki a zarojelentest amit a gondnoksagi ugyben benyujtottam a birosagra) és azt javasolta hogy vegyem anyamat a gondnoksagom ala. Ha en nem vettem volna at a penzugyek iranyitasat elarvereztek volna a hazat.Erre azert reagalj valamit ember!!!!!!!!!!!!! (nagyon jol esne egy oszinte bocsanatkeres de erre annyi az esely mint arra hogy megnyerjem a pert a bankkal szemben igaz?)

drbjozsef # 2021.11.11. 17:13

Erre azert reagalj valamit ember!
Egyfelől : az a ház is édesanyád vagyona feltehetőleg, szóval...
Másfelől meg nagyon helyes az amit csinálsz, ha nem tudja korlátozni magát, akkor neked kell, jól teszed, de azt kellene látnod, hogy harmadik féllel szemben, aki jóhiszeműen és a kellő körültekintéssel jár el (=banknak NEM kötelező ellenőriznie a gondokoltságot, sőt, nem is tudja, mert neki nem hozzáférhető az a nyilvántartás), nem léphetsz fel úgy, mint az édesanyáddal szemben. Őt kell korlátoznod, hogy ne vegyen fel hitelt, nem a bankokat, hogy ne adjanak. Nincs jó ötletem hirtelen, de ha nem oldod meg, a jövőben lesz még ennél is nagyobb kellemetlenséged...

viktortamas # 2021.11.11. 20:59

drbjózsef
Köszönöm, ez jól esett azok után hogy miket kaptam kedves fórumtársunktól.
Attól rettegek a legjobban hogy előbb-utóbb a tudtom nélkül jelzáloghitelt vesz fel.A pénzt mondanom sem kell hogy kinek adná.
A roma jósnéni a szegedi női klinika környékén szokott üldögélni és idegeneket,elsősorban idős nőket szólít meg hogy kártyajóslás,rontáslevétel stb...
Számlát nem ad. A Délmagyarországban is benne volt, ha valaki beszól neki akkor meg átkot szór, azt bezzeg ingyen.

Szomorú örökös # 2021.11.12. 03:44

Attól rettegek a legjobban hogy előbb-utóbb a tudtom nélkül jelzáloghitelt vesz fel.

Én ettől sokkal jobban rettegnék, hogy esetleg feljelentenek érte:

Kovács Béla Sándor válaszolta neked 2021. 11.10. 17.31-kor
Ha anyám adósságot csinál az rám is rossz hatással van,mert egy háztartásban élünk, az ő nyugdíjából élek én is, az ő nyugdíjából élek én is
Az teljességgel összeférhetetlen a gondnoksággal, sőt jó eséllyel bűncselekmény.

Ne befektetések kamatából akarj megélni úgy, hogy anyukád nyakán élősködsz, hanem próbáld meg saját lábadon megpróbálni munkával ugyanezt a saját fizetésedből. Ne csak akkor tedd ezt, amikor anyukád nyugdíja már elfogyott. Ha ez ugyanis kiderül, nem sokáig leszel tovább anyukád gondnoka, az tuti. Pont!

Szomorú örökös # 2021.11.12. 03:57

Én egyetlen alkalommal nem minősítettem a jósnő tetteit, de ettől még megvan róla a véleményem - természetesen nem jó - mint ahogy rólad is. De ehhez bőven elég, ha végignézzük részedről az elmúlt napok munkásságait:

egy háztartásban élünk, az ő nyugdíjából élek én is, ha elfogy akkor veszek ki a számlámról.....így tudok a legjobban félretenni,minden évben lekötök egy nagyobb összeget 5 évre magyar állampapír pluszba, a cél hogy elérjem azt az anyagi biztonságot amikor már akár a kamatokból meg tudok élni
Szóval jól van ez így hogy egy anya a jósnőnek adja minden pénzét, és nem a saját gyerekének gyűjti, hogy a gyerekének a pénzügyi jövője biztosítva legyen?
Szerintem igenis szemétség hogy a csaló rohadék jósnőnek adja a pénzt ahelyett hogy gyűjtené, kamatoztatná,magára is költené, és végül a gyerekére hagyná.
azt akarom hogy gyűjtse kamatoztassa magára is költse, és végül ha meghal én rám hagyja, az egyetlen gyerekére
Szerintem az a normalis ha a szulo a gyerekere hagy mindent

Az elején még talán volt itt, aki sajnált, hogy szegény gyereket állandóan felesleges és nagy összegű költségekbe veri az anyukája. Aztán két nap alatt nagyon gyorsan kiderült a valódi szándék, hogy mindössze számító gondolatok vannak a háttérben, azaz kizárólag a saját érdekeidet nézed elbújva az mögé, hogy külső személyek felé látszólag anyukádat próbálnád kihúzni a bajból. Elmondtad a dokiknak is, hogy te az örökségedet félted? Vagy esetleg meséltél erről akkor is, amikor anyukádat hivatalosan gondnokság alá vontad? Nagyon jól megfogalmazta egy ismerős, hogy nem szorultok egyáltalán egymás segítségére.

drbjozsef # 2021.11.12. 05:16

viktortamas,

Jelzáloghitelt, ahogy KBS kijavított engem, nem tud felvenni, mert azt nem kell külön megnéznie a banknak, az ingatlan tulajdoni lapjáról látja, hogy a tulajdonos gondokság alatt áll (ez az, amiért "sima", mondjuk személyi hitelt fel tud venni, hiszen annak nincs köze az ingatlanhoz). Az a baj, hogy ez nem kellene hogy megnyugtasson : bármilyen más hitelt vesz fel, ha az végrehajtásig jut, akkor az ingatlan akkor is megy a levesbe, ha máshogy nem tudtok fizetni, akkor is, ha nem az ingatlan a fedezete a hitelnek. Úgyhogy ezzel - ahogy a haszonélvezettel sem - nem tudod megvédeni az ingatlant.

viktortamas # 2021.11.12. 14:03

Szomorú örökös
"Kizárólag a saját érdekeimet nézem" Menj el melegebb éghajlatra, például Egyiptomba(Makadi-öböl,nagyon szép hely,színes halak,korallok),
voltam ott anyámmal 3-szor is(az én pénzemen).Amikor anyámra költöttem,meg házfelújításra azt bezzeg sosem idézgeted.Neked az jött le hogy csak magamnak
akarom a pénzt és anyámra nem akarok költeni semmit.Nagyot tévedsz, mint ahogy abban is hogy anyám arra költse a nyugdíját amire akarja.Inkább drbjózsefre
hallgatok mint rád és továbbra is megteszek minden tőlem telhetőt hogy ne vegyen fel hitelt, ne adja a pénzt jósnőnek.
Egyoldalúan idézgettél a korábbi kommenteimből, arra amire kértelek hogy reagálj nem is reagáltál semmit!!!!!!!

Szomorú örökös # 2021.11.12. 15:52

viktortamas

Nagyot tévedsz, mint ahogy abban is hogy anyám arra költse a nyugdíját amire akarja.

Már ne is haragudj, de az utóbbi két napban hányszor is írtad le, hogy "inkább a te pénzügyi jövődet kéne, hogy anyukád megalapozza, hogy inkább rád kéne majd hagynia a pénzt ahelyett, hogy jósnőnek adná", meg hasonlók? Tedd mérlegre, hogy mennyit költöttél anyukádra - aki egyébként nem mellesleg felnevelt úgy, hogy neked nem kellett nélkülöznöd - és azt is számold ki, mennyit költöttél el ugyanezen időszak alatt az ő nyugdíjából saját céljaidra csak azért, hogy az államkötvényeid megfelelő szinten gyarapodjanak - amit persze természetesen nyilván a saját személyes céljaidra fogsz majd elkölteni a jövőben. Egy szánalmasan számító kispályás figura vagy. Sok minden mást érdemelsz, csak éppen anyukádtól örökséget nem.

viktortamas # 2021.11.12. 18:28

Szomoró örökös
Mindig ugyanezeket hajtogatod, írd le még ezerszer,de arra hogy nélkülem elárverezték volna a házat már nem reagálsz semmit, helyette sértegetsz,és rosszakat kívánsz.
Ki is itt a szánalmas figura?Te hagynád hogy anyám odaadja mindenét csalóknak így van?!

viktortamas # 2021.11.15. 03:00

Szomorú örökös
Hiányosan reagáltam egy-két korábbi kommentedre, kiegészítem:
Azt írtad hogy ne élősködjek anyámon, álljak a saját lábamra.Ha elköltöznék,akkor anyám egyedül csődbe juttatná magát az 100%!
Az államkötvényeket nem költeném el,mert akkor ugrana az anyagi biztonság, csak a kamatokat költeném, de ki mondta hogy csak magamra,és anyámra nem? Írtam már hogy miket költöttem anyámra, miért gondolod hogy a jövőben nem?Fodrászhoz, pedikűröshöz is jár rendszeresen,nyáron strandra.Ha én kizárólag a saját érdekeimet nézném akkor mindezeket megtiltanám.
Amikor veszélybe került a ház a jelzáloghitel miatt 2008-ban, nekem volt köszönhető hogy kijöttünk a bajból, nem szivesen élném át újra azokat az éveket. Hányszor kértelek hogy erre reagálj valamit, miért nem vagy rá képes?

oligaliga # 2021.11.15. 07:09

viktortamas

Nehéz helyzetben vagy, ez igaz. Nem szép, ahogyan egyesek letámadnak, de van igazság abban, amit mondanak.

Édesanyád önálló ember volt, amikor felvette a hiteleket, elszórta a pénzt, most mindegy, hogy mire. Szép tőled, hogy kifizetted az adósságait, és tiszteletreméltó, hogy vállaltad a gondnokságot. De. A megnyilvánulásaid alapján úgy tűnik, hogy nem túl jó a kapcsolatod édesanyáddal, és zavarosak az érzéseid: egyszerre vagy dühös, csalódott és keserű, ugyanakkor mégis szereted valamennyire. A megszólalásaidban azonban rendre csak a pénzről beszélsz, hogy te mennyit költöttél anyukádra, az ő pénzéből mennyit költöttél, stb., és ez egyáltalán nem hangzik jól. Gondnokként (és nem a fiaként!) azonban nem ez a feladatod. Neked az a dolgod, hogy vigyázz a pénzére, amit nem költhetsz magadra (mint ahogy már itt bevallottad), mert az sikkasztás, nem a te pénzed. Fiúként pedig, ha még együtt is éltek, arra kellene törekedned, hogy anyukád megkapja a szükséges orvosi ellátást, a megfelelő gyógyszereket, amikkel a betegsége szinten tartható.

viktortamas # 2021.11.15. 22:50

Oligaliga
Próbálok vigyázni a pénzére,de sajnos mindig felvesz titokban hitelt......Ahogy írtam, a nyugdíjából számlákat fizetek és ennivalót veszek, amiből én is eszek(ez sikkasztás?) ,amikor elfogy a nyugdíja akkor meg az én fizumból élünk, így a nyugdíja hasznos dolgokra van költve, és nem jósnőre.Azt kellene csinálni hogy felesbe fizessük a számlákat, és én az én fizumból vegyek magamnak kaját,
ő meg a nyugdíjából magának, és ne közösködjünk?Úgy viszont még nehezebben tudnék vigyázni a pénzére.
Alapvetően szeretem,örülök hogy jól érezte magát a nyaralásokon,videókon meg van örökítve,lehet hogy még negyedjére is elviszem,
de nagyon kikészülök idegileg amikor titokban......,pláne úgy hogy a gondnokságom alatt van.
A gyógyszereket úgy szedi ahogy akarja,ebbe tényleg nem akarok beleszólni, hogy akarata ellenére vegyen be valamit, meg hát ezeknek mellékhatásai is vannak, károsítják a veséket,májat.Az a lényeg hogy jól van, jól érzi magát úgy hogy csak kevés gyógyszert vesz be,azokból is a leggyengébb hatóanyagtartalmúakat.
Lassan lehet én is gyógyszereket fogok szedni ha még egyszer......