Üdv. Mindenkinek!
Kérdésem, vállalkozás Megbízási Szerződés nélkül végezheti a társasház képviseletét és kezelését?
Én úgy vélem, hogy (Házi jogtanácsadó) 200.000 Ft éves tiszteletdíj felett kötelezően Megbízási Szerződés alapozza meg a képviseletet. A közgyűlés a jelentkező vállalkozások közül a határozatával kijelöli a képviselőt és a jogviszony, a közgyűlés által meghatalmazott személy, vagy számvizsgáló bizottság hozza létre a Megbízási Szerződés aláírásával, melyet a társasház nevében, annak meghatalmazásából cselekedhet, egyébként nem. Tehát alapból a számvizsgáló bizottság nem rendelkezik ilyen joggal. Jól értelmezem? Segítsetek. Előre is köszönöm!
Társasház
- 1
- 2
Köszönöm szépen a jó tanácsokat. Ha segíthetek valamiben keresetek nyugudtan.
gabor
Csak azért az pénzbe kerül a társasháznak. Ha valaki a lakók közül maga is hajlandó elvállalni, az a legjobb.
egyébként én a helyedben bekérnék egy-két hivatásos közös képviselőtől ajánlatot is, amit lehet majd lobogtatni a közgyűlésen. hogy szó ne érje a ház elejét ;)
senki nem kényszeríthet közös képviseletre.
Abban a társasházban, amelyben huszonöt lakásnál több lakás van, a közösség gazdálkodásának ellenôrzésére számvizsgáló bizottságot kell választani. Ha ilyen a ház, akkor ez még egy ok a közgyűlés összehívására.
Köszönöm a válaszokat.
Egy társasház közösképviselője vagyok.
SZMSZ előírásai lényegében azonosak a törvény előírásaival (persze az írásbeli szavazással ellentétben azt a közösség kiegészítette).
Persze én a biztonság kedvért csa egy éves intervallumra engedtem megszavaztatni magam. Megbízási szerződés nincs, mivel tuajdonosként (eddig ellentételezés nélkül) végeztem e munkát.
És mi van akkor, ha
*nincs új közösképviselő?
- nem járulnak hozzá a lemondásomhoz?
Kényszeríthetnek a munka további végzésére?
A mi SZMSZ-ünk a közösképviselő részére is lehetővé teszi Kgy összehívását. Sajnos számvizsgáló bizottság nincs (kedves néni a múlthónapban elhúnyt), hogy jóváhagyja (ellenjegyezze).
A meghívóban pedig napirendként fel kell tüntetni az új közös képviselő megválasztását. A meghívónak tartalmaznia kell továbbá a közgyûlésen elnöklô személy, a közgyûlési jegyzôkönyv vezetôje és a jegyzôkönyvet hitelesítô két tulajdonostárs megválasztására, valamint a szavazásra elôterjesztett napirendet.
Kedves Gbereczki,
lakásszövetkezetben vagy képviselő, vagy társasházban?
feltételezem, hogy ezutóbbiban. ebben az esetben az alábbiakat javasolnám:
- tájékoztasd írásban a tulajdonostársakat (mindet, ajánlottan) a lemondásodról. ez egy megbízás-tipusú jogviszony (hacsak nem írtál alá valami mást???) meg kell nézni a szerződésed és az szmszt meg az alapítató okiratot is esetleg, hogy nem rendelkeznek-e valahogy másképpen
- 1/10 tulajdoni hányad mértékben lakókat gyűjtsd össze kérjetek lakógyűlést; napirend: lemondásod Ttv. 35 § (2)
- lakógyűlést hívd össze szabályszerűen mint közös képviselő
- lakógyűlésen mondj le, és kész is vagy.
pontos eljárási szabályaitokat, határidőiteket lásd szmszetekben. ezekről láttatlanban nem lehet nyilatkozni.
Vadalma
Egy lakóközösség képviselője vagyok. Érdekelne hogy tudnám megszüntetni tisztségemet a legrövidebb idő alatt.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02