tilosban parkolás

monalisa1 # 2007.12.11. 18:52

Nem tudom megnevezni...

Azonban itt a fórumon - és azon belül is az "autók, motorok" rovatban - néhány esetben olvastam a 10% tűrési határt.

A másodszomszédom hosszú éveken keresztül közlekedési rendőr volt - mérőkocsival is szokott járni -, és ők "napi rutinban" alkalmazták a 10%-ot.

Vélem a 0 és 10% intervallum között, egy adott forgalmi helyzetben, kisebb dolga is nagyobb lehet a vezetőnek mint a kilométermutatót fukuszálni állandósággal.

Traffic # 2007.12.11. 18:33

Kedves Monalisa!

Kérlek nevezd meg azt a jogszabályt vagy rendelkezést, ami a 10%-os tűréshatárról szól!

T. Nyilaska!

A helyszíni bírság összege 500-10.000 forintig terjedhet. Ezen összeghatáron belül szabja ki a rendőr a bírságot. A bírság kiszabásánál figyelemmel kell lenni a cselekmény súlyára. Jóindulattal lehetett volna 500 forint, rosszindulattal pedig 10.000 forint. A helyszíni bírságot nem köteles elfogadni a szabálysértő, ez esetben a rendőr feljelentést tesz az elkövetett cselekmény miatt.

A Tesconál történtek miatt a rendőr helyszíni bírságot alkalmazott a távollévő járművezetővel szemben. Amennyiben a járművezető elismeri a szabálysértést, úgy be kell fizetni a csekket és az eljárás lezárul. Amennyiben nem ismeri el a felelősségét, a csekket nem kell befizetni, ezáltal automatikusan szabálysértési eljárás indul ellene. A szabálysértési eljárásban már lehet vitatni, hogy tilosban vagy az ún. nagycsaládos parkolóban állt a járművezető.

Nyilaska # 2007.12.11. 15:35

Kedves monalisa1

Igen tudom, hogy 10% a tűréshatár, de ugye ahhoz képet + 2 km/h-val ment gyorsabban.

A Tesco ügyénél viszont mi nem nézhetjük meg az áruházi kamerát, a rendőrt felhívtam, Ő állítólag megnézte, és azt mondta, hogy a mozgáskorlátozottak helyén állt a férjem, holott nem így történt.
Ma ismét voltunk a Tescoban, a kijáratnál látszik, hogy van kamera, a bejáratnál viszont nem láttunk....

Minden esetre köszönöm válaszodat, szép napot:)

Nyilaska # 2007.12.11. 15:25

Kedves Pjotr!!!

Köszönöm a LEminősítést.
A kérdésem egyik része arra vonatkozott, hogy 57 km/h-nál jogos-e a 3000-es büntetés, vagy lehetett-e volna "jóindaltból" ennél kevesebb is. Nem azt kérdeztem, hogy jogos volt-e egyáltalán a bírság kiszabása!!!
A kérdésem második része pedig -leírom mégegyszer, úgy látszik nem tudok kérdezni......
Nem nem írta alá a bírságcsekket, hanem nem is volt bírságcsekk a szélvédőn, csak mint írtam, egy "cetli".
A papíron pedig képzeld: fellebbezési határidő nincs!
De nagyon köszönöm a "hülye kérdések sorozatára" a nagyon kedves és kimerítő válaszodat!
Szép napot!

Kedves Egyjogász!
A KRESZ-ben valóban nincs "Babaparkoló, Nagycsaládos parkoló", de ha egy áruház ezt felfesti, akkor csak passzióból teszi? Talán inkább mert szükség van ilyenre is.
Neked is köszönöm a hozzászólást!

Pjotr # 2007.12.11. 14:50

Persze ebben igazad van ezt én sem vitatom, nekem a többi dologgal van csak bajom...

Egyjogász # 2007.12.11. 08:03

Bocsánat, hogy beleszólok - lehet, hogy én tudom rosszul - de szerintem a KRESZ csak a mozgáskorlátozottakat szállító járművek részére fenntartott várakozóhelyet, illetőleg az azt jelző kiegészítő táblát nevesíti, a KRESZ-ben én olyat, hogy "Babaparkoló", "Nagycsaládos parkoló" stb. nem találtam.

Kétségtelen, hogy egyes bevásárlóközpontok magánparkolóiban látni ilyen felfestéseket, de ha ilyen nincs a KRESZ-ben, szerintem hatóságilag nem szankcionálható, ha valaki pl. beáll a "Nagycsaládos parkolóba." Ez azért sem egyértelmű, mert honnan tudni pl., hogy az IKEA szerint ki minősül "nagycsaládosnak".
(Ha egy gyerekkel megyek, nem állhatok oda, de ha kettővel, akkor igen???)

Pjotr # 2007.12.11. 07:34

Látszik, hogy nagy baj van az emberek morális ítéleteivel...
Ilyen hülye kérdéseket már ne haragudj...
57-tel megy a 50-es táblánál és megkérdezed, hogy jogos volt-e a büntetés?
Nem gondolod komolyan???
A másik, meg a jogos-e a postai csekk küldése?
Ezt is hogyan gondolod, ha valaki nem írja alá a helyszíni bírságot, akkor nem lehet megbüntetni?
Ne viccelj, persze, hogy 1000%-ig jogos mind a kettő.

Az már más kérdés, hogy hol állt meg...
A papyron amit kaptál ott van, hogy mennyi időd van a fellebezésre és hová kell benyújtani.
Írd meg és küld el.

monalisa1 # 2007.12.11. 00:21

Gyorshajtásnál általában 10% a tűrési határ, azon felül jogos a büntetés.

Ami a Tescos eseményt illeti, mível babakocsi és/vagy tolókocsi nem volt látható a férjed kezeügyében (...), egyértelmű, hogy számára tilos területen parkolt le, így azon büntetés is jogos.

(Az most kéretik mellőzni, hogy bezzeg a rendőrautó esetenként ott áll le ahol neki tetszik...)

A helyszíni bírságolás nem úgy működik, hogy a rendőr és/vagy a közterület felügyelő majd megvárja míg az elkövető valahonnan - valamikor kegyeskedik végre előkerülni, nem, hanem a hatóság kitölti a bírságolási blankettát., egyik példány az ablaktörlő alá a másik a szabálysértési előadó asztalára kerül.

Vita esetén a videofelvétel utóbb megnézhető, bár azt nem tudom, hogy végül is hány napig öriznek meg egy-egy tekercset. (Azonnali visszanézésre a figyelőszobában biztosan lett volna rá mód.)

Nyilaska # 2007.12.10. 21:25

A férjemet minap megbüntették lakotton belül 57 km/h-val ment. Kapott a rendőrtől egy csekkett 3.000,- ft-ról. Befizettük. De jogos volt?
Aztán rá két napra a Tesco parkolóban a gyerekparkoló részen állt, kb. 10 percet töltött vásárlással, majd a szélvédőn várta egy "cetli" hogy helyszíni bírságolják forgalmi rendszám alapján, mert tilos helyen, huzamosabb ideig parkolt.
Megkaptuk a szabálysértési bírságot, csekket, levelet, a csekk 6.000 ft-ról szól, elé tűzve egy zöld színű szabálysértési lap, melyen a férjem aláírása hiányzik, mivel amikor visszaért a kocsihoz, a rendőrök már nem voltak ott.
Felhívtam az illetékeseket, akik közölték, hogy a külső kamerán látszik, hogy a férjem a mozgáskorlátozottak helyén parkolt....ez nem igaz, a gyerekes parkolóban állt meg. Hogy tudnám megvétózni ezt a fajta szabálysértési bírságot? Nem érzem jogosnak.
Úgy tudom, hogy mi a nem-et nem tudjuk bizonyítani, aki állít az bizonyít. Itt a rendőrség állítja, hogy a mozgáskorlátozott parkolóban állt meg. Számunkra miért nem teszi lehetővé a kamera felvételét???
Jogos továbbá a férjem által aláíratlan helyszíni bírságról szóló csekk postai úton történő megküldése?

Traffic # 2007.12.01. 20:01

T. bimba!

2 vagy 3 pont, a túllépés mértékétől függ.

bimba # 2007.12.01. 18:41

Kíváncsi lennék ezek után,hogy a gyorshajtásért hány pont jár ha ezért kapásból 3?

bimba # 2007.12.01. 18:39

Soha az életben nem volt szabálysértésem és más sem.A büntetés 10 e ft és 3 pont.

ObudaFan # 2007.11.18. 10:54

Lehet kérni halasztást a szabálysértési bírságra.

bimba # 2007.11.17. 15:03

A barátom autójával a házunk előtt rossz helyen parkoltam,a rendőrök felírták a rendszámot és a barátom már meg is kapta a papírt.Ezen a papíron elismertem hogy nem ő hanem én parkoltam tilosban(azért hogy a fekete pontok ne neki menjenek).Azóta még semmit nem kaptam a hivatalos szervektől,gondolom kedves módon majd közvetlen karácsony előtt fognak számlázni.Anyagi helyzetem viszont jelenleg zéró.Mit tehetek?Ki lehet sírni egy kis enyhítést majd esetleg elengedhetik a büntetést?Nem tettem rossz fát a tűzre soha(hivatalosan legalább is).