Sósavas támadás


fervid # 2003.09.04. 15:05

Kedves Nick Name !

Tisztelettel megköszönöm a tájékoztatást, ahogy látom jogszerüen jártam el amikor irásban tettem több észrevételt .

Vajon hol fogok olyan ügyvédet találni, aki a kártéritési polgári peres eljárást felvállalja ?

Arra nincs lehetöségem, hogy országos hirü ügyvédet próbáljak megfizetni, viszont a behajtott kártéritésböl örömmel adok.

Van egyáltalán példa ilyen esetben arra, hogy jó eséllyel behajtható vagyoni és nem vagyoni kár ?

ÜDv
MF

Nick Name # 2003.09.03. 17:22

Kedves Fervid!

Általánosságban, iletve nyomozati szakban a sértetti jelenlétre vonatkozó szabályok az alábbiak:

(2) A sértett jogosult arra, hogy

  1. - ha e törvény másképp nem rendelkezik - az eljárási cselekményeknél jelen legyen, az eljárás őt érintő irataiba betekintsen,
  2. az eljárás bármely szakaszában indítványokat és észrevételeket tegyen,
  3. a büntetőeljárási jogairól és kötelességeiről a bíróságtól, az ügyésztől és a nyomozó hatóságtól felvilágosítást kapjon,
  4. e törvényben meghatározott esetekben jogorvoslattal éljen.

185. § (1) A gyanúsított, a védő és a sértett jelen lehet a szakértő meghallgatásánál, a szemlénél, a bizonyítási kísérletnél és a felismerésre bemutatásnál, indítványt terjeszthet elő és észrevételt tehet, a szakértőhöz kérdéseket intézhet. A felsoroltaknak a nyomozási cselekményről való értesítése kivételesen mellőzhető, ha ezt a nyomozási cselekmény sürgőssége indokolja. Az értesítést mellőzni kell, ha ennek következtében a tanú zártan kezelt adatai a gyanúsított, a védő és a sértett előtt ismertté válnának.
186. § (1) Aki a nyomozási cselekményen jelen lehet, az arról készült jegyzőkönyvet nyomban megtekintheti.
(2) A gyanúsított, a védő és a sértett a nyomozás során is megtekintheti a szakvéleményt, az egyéb iratokat pedig akkor, ha az a nyomozás érdekeit nem sérti.
(3) A gyanúsított és a védő jogosult arra, hogy azokról az iratokról, amelyeket megtekinthet, másolatot kapjon.
(4) A sértett, illetőleg a tanú vallomását vagy egyébként személyi adatait tartalmazó, a nyomozás során keletkezett, illetőleg annak során beszerzett, benyújtott vagy csatolt iratról készült másolaton nem tüntethetők fel a sértett, illetőleg a tanú személyi adatai. Nem adható másolat az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság határozatának tervezetéről, az ügyész és a nyomozó hatóság között a 165. § (1)-(3) bekezdése alapján keletkezett iratokról.

Hasonló esetet a bíróság maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés kísérletének minősített. Persze nagyon sok függ a szakértői véleménytől, elsősorban a sósav mennyiségére, töménységére vonatkozóan.

Túl sok jóval nem tudlak bíztatni, de a legjobbakat kívánom!


Nick Name

fervid # 2003.09.03. 09:20

Tisztelettel köszöntök mindenkit !

Segitséget , tanácsot szeretnék kérni a következö talán nem mindennapi ügyben.

Egy vidéki kisvárosban élek családommal, két gyerekünk van. Szomszédom : iszákos brutális,primitiv család, 5 gyerekük állami gondozásba került brutális életvitelük miatt. Ezt , hogy gyerekeiket elvették, a családunknak tulajdonitják, alaptalanul. Primitiv életfelfogásuk eredményeként egy jóindulatu, feltehetöen idegbeteg személy tanácsára ( aki még pénzt is igért nekik ) bosszut akartak állni. Egy nagyméretü orvosi fecskendöbe sosavat töltöttek, dörömböltek, cirkuszoltak a házunknál, kimentem, és képen locsoltak . A szemem sulyosan sérült, harmadik hete vagyok betegállományban.
Az elkövetö szabadlábon van.
A nyomozás áll, a rendörségen arra hivatkoznak 60 nap alatt kell kivizsgálni.
Nem ismerem a jogaim, hogy sértettként mihez van jogom, megnézhetem-e az eddigi iratokat, sürgethetem-e a nyomozást, kérhetek-e szakértöi véleményt a sosav élettani hatásárol, mert szeretném az esetet élet elleni büncselekménynek minösittetni.
Kérhetek-e hivatalos engedéllyel gázspray-t a fenyegettség miatt , mivel tettlegesen már egyszer megtámadtak, amiröl rendörségi bejelentés is volt.
Kártéritést akarok mindenképpen, részben az anyagi hátrány miatt, részben és jelentösen nagyobb részben nem anyagi jellegü kártéritést, az elszenvedett sérelmek, fájdalom, zaklatás miatt.
Mire van esélyem ?
Kérem, ha valaki tud, segitsen eligazodni , mert félek, hogy az egész egyenlövé válik egy biciklilopással.
A családom félelemben él, és az elkövetö képembe vigyorog nap mint nap, nyugodt, hogy semmi bántódása nem lesz. Ezt nagyon nehéz elfogadni. Hiszem, hogy a jog eszközeivel is lehet valamit elérni és nem kell az olasz módszert alkalmazni ( szemet szemért... )

Köszönettel

Muhel Ferenc