családi pótlékkal visszaélés


Ronesz # 2019.05.16. 13:27

Köszönöm az infókat.

monoszkop # 2019.05.16. 13:21

Egyszerű közigazgatási hatósági eljárást.

Csttv. 49. § (2) A családtámogatási ügyben eljáró hatóság – családtámogatási kifizetőhely esetében a központi családtámogatási szerv – a jogosultsági feltételek meglétét az ellátást igénylőknél ellenőrizheti.

Az eljárásra az Ákr. szabályai az irányadóak.

Ákr=Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény

10. § [Az ügyfél]

(1) Ügyfél az a természetes vagy jogi személy, egyéb szervezet, akinek (amelynek) jogát vagy jogos érdekét az ügy közvetlenül érinti, akire (amelyre) nézve a hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz, vagy akit (amelyet) hatósági ellenőrzés alá vontak.

Jelen esetben tehát -álláspontom szerint- az apa (mivel az ügy a családipótlékhoz való jogát érinti) ügyfélnek minősül.

Ákr. 33. § [Az iratbetekintési jog]

(1) Az ügyfél az eljárás bármely szakaszában és annak befejezését követően is betekinthet az eljárás során keletkezett iratba.

Azaz apa mint bejelentő és mint olyan személy akinek az ügy kimenetele a jogos érdekét közvetlenül érinti jogosult az ügy állásáról tájékoztatást kérni, az eddig keletkezett iratokba (jegyzőkönyv, feljegyzés, határozat) betekinteni.

Ronesz # 2019.05.16. 12:45

Tisztelt Fórumozók.
Az alábbi ügyben kérnék infót.
A kiskorú életvitelszerűen az édesapa gondozásába került, előtte édesanyánál volt. Az édesanya 6 hónapig felvette a családi pótlék összegét, ám az apának külön kérésére sem volt hajlandó átadni, gyakorlatilag az anya felélte az összeget. Az apa bejelentést tett a kormányhivatalnál, mire eljárás indult. Utólag az anyuka az eljárásban átutalta "természetesen" az apának a 6 havi illetményt.Az apa megtudta, hogy az anya ellen eljárás van folyamatban a kormányhivatalnál még egy év távlatában is, ám neki infót nem adnak. Milyen eljárást indítanak hivatalból ilyen esetben az anya ellen?? Válaszokat köszönöm.