Felszólíthatok egy „rendőrt”, hogy igazolja magát?


Tadegi # 2022.06.07. 10:13

Az interneten mindenki annak adja ki magát, aminek akarja. Azzal senki nem követ még el bűncselekményt, ha az interneten magáról azt mondja, hogy ő rendőr és ezért tuti megtehetsz ezt, vagy azt. Ha azt mondaná, hogy ő rendőr és majd elintézi az ügyedet, az már más tészta lenne. De ha csak a facebookon beszélgettek, azzal még nem követ el semmit, ha rossz tanácsot ad. Maximum legközelebb nem hallgatsz rá.
Egyébként most már nagyon érdekelne, miféle tanács volt az, amire hatósági döntés (gondolom bírság?) érkezett, mert akkor valami igen nagy ostobaságot tanácsolhatott, amit igen nagy ostobaság volt elfogadni is. Mert magából a feljelentésből még nem lesz bírságolandó cselekmény.

drbjozsef # 2022.06.02. 05:37

Kassai,

Természetesen ha az illetővel kötöttél valamilyen megbízási szerződést, hogy a szakmájában eljárva, annak szabályai szerint felelős tanácsod ad neked, kitérve az esetleges felelősségi és kártérítési szabályokra is, akkor felelősséggel tartozik, és felelősségre is vona(at)hatod.

Egyébként mire fel? Mert egy chat ablakba egy nick alatt beírt valamit?

Megjegyzem, nem mindig sokkal komolyabb az oldal, mint a gyakori kérdések, de a helyzet az, hogy konkrét tényállásra esetleg lehet kapni konkrét tanácsot itt. Általános, homályos célozgatásokra ("erre most itt nem térnék ki"), leginkább általános, homályos célozgatásokkal lehet csak válaszolni. Sajnos ez egy ilyen műfaj.

Szomorú örökös # 2022.06.02. 04:57

gerbera317

Azt kérdezte, hogy felszólíthatja-e az illetőt, hogy igazolja magát.

Mi több, utána ezt is kérdezte:

Ilyen esetben, ha rendőrnek vallja magát és bűnügyben ad szakmai tanácsot, amiről utólag kiderül, hogy rossz tanács volt, felelősségre vonhatom, ha sosem bizonyította, hogy tényleg rendőr?

Márpedig ha én valaki tanácsa alapján cselekszem, akkor semmi jogom felelősségre vonni, amennyiben abból hátrányom származik. Bármilyen tanács megfogadása alapján történő cselekedet már mindig az én felelősségem, nem másé, ergo semmilyen felelősségrevonással nem élhetek utána. Ergo ha hülyeséget csinált az illető, akkor nehogy már más legyen a felelős érte.

gerbera317 # 2022.06.01. 20:39

Azt kérdezte, hogy felszólíthatja-e az illetőt, hogy igazolja magát. A válasz: igen. (Azt mondjuk nem egészen értem, hogy az illető miért magát igazolja, mert nem azt, hogy rendőr.)
A másik kérdés az volt, hogy amaz megtagadhatja-e, hogy igazolja magát. A válasz: igen.

Szomorú örökös # 2022.06.01. 20:01

Kassai

bűncselekmény áldozata vagyok hónapok óta, és most egy magát rendőrnek tituláló személy miatt még engem jelentettek fel a bűnöző helyett.

Nem az az "álrendőr" a hibás azért, mert te rossz döntést hoztál.
Bocsi, ez nem csak az én véleményem, ahogy elnézem.

Kassai # 2022.06.01. 19:32

Szomorú örökös:

Nem ez volt a kérdés.
Azt hittem ez az oldal komolyabb, mint a Gyakori Kérdések.
Megtenné valaki, hogy a kérdésemre válaszol ahelyett, hogy engem bírálna és csak beszólogatna?
Értelmes választ szeretnék kapni, mert bűncselekmény áldozata vagyok hónapok óta, és most egy magát rendőrnek tituláló személy miatt még engem jelentettek fel a bűnöző helyett.

Kassai # 2022.06.01. 15:58

Egy konkrét esetben kérném a Tisztelt Fórumtagok segítségét és válaszát. Előre kérném, hogy ha lehet, forrásmegjelöléssel adjanak választ, vonatkozó kormányrendelettel, jogszabállyal, amit belinkelve én is fel tudok használni adott esetben, azaz hivatkozni tudok rá.
Tehát:
Az történt, hogy valaki (akivel sosem találkoztam, de távoli ismerősöm az internetről) nekem az interneten ellenem elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatban, önmagát rendőrnek vallva, rendőri, szakmai tanácsot adott, hogy mit tehetek, és mit nem.
Először is, persze feljelentést tettem, azonban a feljelentéssel kapcsolatban tanácsolt nekem valamit, amiről azt állította, hogy jogom van hozzá (nem térnék ki rá, hogy miről van szó pontosan). Ő azt állította, hogy megtehetem mint a bűncselekmény áldozata, ha a feljelentésemet a rendőrség elfogadta. És a feljelentésemet a rendőrség VALÓBAN elfogadta. Tehát én hallgattam erre a „rendőrre”, és úgy cselekedtem, ahogy ő tanácsolta.
Azonban rossz tanácsot adott. Emiatt engem meg fognak büntetni, mert tegnap végzést kaptam egy hatóságtól pontosan amiatt, amiről előre megkérdeztem ezt az állítólagos rendőrt, hogy megtehetem-e, és amire ő azt mondta, hogy semmi bajom nem lesz a dologból.
Az a kérdésem, hogy mivel rossz tanácsot adott, és annak ellenére, hogy rendőrként azt mondta, ért hozzá, és nyugodtan tegyem meg a szóban forgó dolgot, de mégis megbüntettek miatta:
Felszólíthatom ezt a személyt akár e-mailben vagy bármilyen módon, hogy igazolja magát?
Ilyen esetben, ha rendőrnek vallja magát és bűnügyben ad szakmai tanácsot, amiről utólag kiderül, hogy rossz tanács volt, felelősségre vonhatom, ha sosem bizonyította, hogy tényleg rendőr?
Mi ennek a módja?
Megtagadhatja azt, hogy igazolja magát? Köteles rá, ha egyszer bizonyítom neki akár a konkrét végzéssel, amit ellenem hoztak, hogy hiteltelen, rossz tanácsot adott, amiből arra következtetek, hogy igazából nem rendőr, és átvert engem, valamint bajba sodort?
Én nem akarom ezt az embert feljelenteni, de ezek után a minimum az lenne szerintem, hogy legalább igazolja magát.
Jogom van ezt kérni tőle? Vagy akár fel is szólíthatom rá?
Ha nemet mond, jogom van emiatt bármilyen módon panaszt tenni rá vagy felelősségre vonatni (akár rendőr, akár nem)?

Ugyanis tudtommal valakinek hatósági személynek kiadni magát bűncselekménynek minősül.
Pláne, ha erre hivatkozva olyan hiteltelen, laikus tanácsot ad, amivel komoly kárt okoz (jelen esetben ellenem végzés született emiatt).
Ezért szeretném felelősségre vonni az illetőt, de csak törvényes módon, hogy nehogy még ebből is nekem legyen bajom!