Téves adatok okmányokban


osztap # 2022.06.21. 05:56

máris felfigyelnek rá a kormányablakban

És javítják mint hibát az adatbázisban, a születési anyakönyvi kivonat alapján. Van jobb ötleted?

Szomorú örökös # 2022.06.21. 05:22

osztap

Egyébként, ha a mostani irataid hirtelen elvesznének, akkor ez fel sem merülne. Vissza kellene menni a születési anyakönyvi kivonathoz.

Egyáltalán nem biztos. Tavaly én elveszítettem minden iratomat nyaralás alkalmával és hazaindulás előtt az ottani kormányablakban ideiglenes iratokat csináltattam, hogy haza bírjak jönni baj nélkül. Igaz én tudtam a személyi igazolványszámomat már kívülről, így gyorsan megtalálták, de nagy valószínűséggel anélkül is beazonosítottak volna, ha nevet, anyukám nevét és születési helyemet-dátumomat, lakcímemet megadom, mert a rendszerben ott szerepel ugyebár a fényképem is. Jelen esetben ilyenkor már gond lenne, mert ha az eredeti születési dátumot adja meg (azaz a jót), akkor máris felfigyelnek rá a kormányablakban.

osztap # 2022.06.20. 15:18

Szerintem nem. De nem én ülök az okmányirodában.

Egyébként, ha a mostani irataid hirtelen elvesznének, akkor ez fel sem merülne. Vissza kellene menni a születési anyakönyvi kivonathoz.

Telefon3 # 2022.06.20. 14:22

Köszönöm a gyors választ. Nem fognak feljelenteni közokirat hamisításért? Hiszen a lejárt okmányaim megújításánál mindig téves adatot adtam meg... Persze nem gondoltam, hogy ebből nagy baj lehet, csak valaki mondta, hogy ez annak minősül...

groszfater@gmail.com # 2022.06.20. 14:03

és még "benéz" valami bírság is, amikor átvetted az irataidat nem-csak az átvételt írtad alá hanem az adataid helyességét is igazoltad,

osztap # 2022.06.20. 12:04

Telefon3,

Menj be egy okmányirodába/kormányablakba, és mondd el, mi történt. Vidd az összes iratod (személyi, útlevél, jogosítvány...). A születési anyakönyvi kivonat alapján fogják az összeset javítani. Ezért, ha van, akkor vigyél egy régi születési anyakönyvi kivonatot is.

Telefon3 # 2022.06.20. 10:17

20 éve ellopták a táskámat. Akkor minden iratomat újra kellett készíttetni. Új munkahelyre kerültem, állandóan el kellett kérnem magam, nagyon kellemetlen volt. Sajnos, a kiállító hatóság elírta a születési dátumomat (4 nap különbség van), így minden okmányomra az került (személyi, TAJ kártya, adóazonosító stb.) Úgy hagytam, mert nem volt erőm mindent megint újra csinálni, és nem is tudtam volna megoldani, hogy újra intézkedni kérjem el magam. (Akkoriban még nem volt olyan egyszerű az intézés...). Azóta is minden iratomon ez szerepel. Most ismét lejárt a személyim, gondoltam, jó lenne helyre tenni ezt a dolgot. Az évek alatt - sajnos - úgy volt egyszerűbb, ha egy okmány lejártakor ezt a születési dátumot használtam. Nagyon nagy bajban vagyok? Mit tegyek?