Helyszíni bírság, mi a teendő?


Majordomus # 2023.06.28. 19:48

De még bent is kifizetheted h unod a nehézfiúkat...

Szomorú örökös # 2023.06.28. 16:30

valaki19

Régebben volt nekem olyan kétszer is, hogy valami nem volr szabályos, aztán jött a levél hogy eltörölték a bírságot.

Én a helyedben nem utaznék erre. Tudod ott bent nem egyedül leszel a kóterban és kicsit belekóstolhatsz a benti életbe.
Más kérdés, hogy ha ez a te egyéni kalandvágyat, akkor ám legyen, meg se próbállak lebeszélni róla. :-)

valaki19 # 2023.06.28. 14:59

Régebben volt nekem olyan kétszer is, hogy valami nem volr szabályos, aztán jött a levél hogy eltörölték a bírságot. Egyiknél egy ismerősöm hány az állomáson, mindenkit megbüntettek, aki ott volt, gondolom ezt azért törölték, másikat nem tudom miért. De akkor nem érdemes megvátni, amíg jön a papír hogy ülni kéne.... ennél kamatozik az összeg? Vagy ha esetleg már megvolt a bíróság, csak nem kaptunk róla semmit, akkor azt is ránkterhelik mint bűnügyi költséget?

drbjozsef # 2023.06.28. 08:40

valaki19,,

Biztosan nem.
Ha nem fizeted ki, a bíróság át fogja változtatni elzárásra. Legfeljebb akkor úszhatod meg, ha valamiért szabálytalan volt az eljárás. De ha jól értelek, megszegtétek a rendeletet (az, hogy más is, rendszeresen, nem számít).
Én kifizetném minél előbb.

valaki19 # 2023.06.28. 08:32

"Lényeges, hogy az elzárásra átváltoztatást csak a bíróság teheti meg és ilyenkor a teljes korábbi eljárás törvényességét felülvizsgálja.”
Tehát ha hagyjuk az egészet ennyiben, akkor még jól is kijöhetünk belőle, mert van esély rá hogy a bíróság eltörli?

drbjozsef # 2023.06.28. 07:27

Az átváltoztatás a végrehajtási eljárás utolsó lépcsője, ami azt jelenti, hogy ha például elsőfokon jogerőre emelkedett egy bírság, mondjuk egy közlekedési szabálysértés miatt, de az illető nem fizette meg, vagy közérdekű munkában sem dolgozta le, ilyenkor vagy fizet, vagy „leüli” a bírság összegét. Fizetni egyébként a börtön kapujában is lehet, sőt, ha valaki megkezdi az elzárást, közben is kifizetheti a maradék összeget. Lényeges, hogy az elzárásra átváltoztatást csak a bíróság teheti meg és ilyenkor a teljes korábbi eljárás törvényességét felülvizsgálja.

valaki19 # 2023.06.28. 07:07

Kedves Fórumozók!
Történt május közepén, hogy egy barátommal megittunk fejenként kb 2 sört egy olyan városban, ahol a szemetelő, meg részegen magukkal nem bíró hajléktalanok miatt 2 éve alkoholtilalom van közterületen. Meg is büntettek érte minket fejenként 20.000 ftra. Úgy gondoltam, csak nem változtak még a szabályok, nem adjuk fel, majd 1 hónap után küldik a levelet hogy le kéne dolgozni, de nem így lett, a héten jöttem rá, hogy 30+8 napunk lett volna a közmunkára jelentkezni, ebből pedig rég kifutottunk. Ilyenkor mit tehetünk? Adjuk fel hamar, aztán akkor nem kell leülni? Kamatozik ez egyáltalán? Régi emlékeim szerint ez mindig 20.000 marad. Az van a zöld tájékoztató papír hátulján, hogy adók módjára megpróbálják behajtani, de ha nem tudják akkor kéne leülni. Gondolom azért valamit küldenek előtte, mielőtt vinnének a fogházba. :) Feladjuk a héten, vagy várjunk valami más levélre, hátha mégis kamatozott időközben?