Ez vajon zaklatás?


Majordomus # 2023.07.23. 19:28

"azt honnan lehet tudni, hogy a sértett maga, mit ítél zaklatásnak? "

Úgy hogy megkérdezed tőle.Feltéve hogy nem veszi zaklatásnak.

Egyébként ha szóba kerülnek a hívások,mbdd azt hogy feltétlenül meg kellett volna beszélni egy fontos dolgot.

A fontos dolgot a fantáziádra bízom.

drbjozsef # 2023.07.23. 15:19

gerbera317,

Ez így általánosan nem feltétlen igaz. El lehet követni a zaklatást olyan fel nem vett, vagy elutasított hívásokkal, akár SMS-ekkel is, amelyeket nem nézett meg a címzett, amelyek tömegesek, és nyilvánvaló zaklató céljuk van. A kérdező esete nem ilyen, de ítéltek már el zaklatásért olyat, aki egyszerűen csak floodolta az exe telefonját, aki nem olvasta az SMS-eket, nem vette fel a hívásokat.

nanema # 2023.07.23. 14:03

Gerbera 317: Köszönöm a választ! De lenne itt még valami: azt honnan lehet tudni, hogy a sértett maga, mit ítél zaklatásnak? Ha nincs is beszélgetés, a keresgélés ténye, nem minősülhet zaklatásnak?

gerbera317 # 2023.07.23. 10:31

íly módon elkövethettem e a zaklatást?
Nem. A rendszeres vagy tartós háborgatás csak akkor minősül Btk. szerinti zaklatásnak, ha azt abból a célból teszed, hogy mást megfélemlíts, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozz. Ha ő fel is jelent téged az - egyébként nem fogadott - hívásokért, azok célját vagy szándékát már aligha fogja tudni bizonyítani.

nanema # 2023.07.23. 10:17

Sőt! Írod: "Nem igazán a hívólistán szerepel, hanem értesítés érkezik róla, hogy blokkolt hívás volt, de ezt ki lehet kapcsolni a beállításokban." Ez világos. De valahol mégiscsak szerepel, nyoma van, hogy kerestem. Viszont! Ha tiltott személy keres valakit, akkor hívott félnek ABBAN A PILLANATBAN (!) fogalma sincs róla, hogy az általa tiltott személy keresi. Ez csak akkor derülhet ki, ha később elkezdi nézegetni az értesítéseket. Ez lehet aznap, másnap, fél év múlva... Éppen ezért érdekelne, hogy egy ilyen utólagosan megtekintett telefonos (!) híváslistát el lehet e fogadni bizonyítékként? (Tudomásom szerint a szolgáltatóktól kért híváslistákon a tiltott számok próbálkozása nem szerepel.) Már beszéltem pár jogásszal és csak hümmögnek... "érdekes kérdés"...

nanema # 2023.07.23. 09:09

Biztos így van, nem vagyok technikai szakember. De a kérdés nem is erre irányult, hanem arra, hogy íly módon elkövethettem e a zaklatást?

Szomorú örökös # 2023.07.23. 05:48

nanema

a mai modern telefonok - jóllehet tiltás esetén nem csörögnek - de a híváslistán ott szerepel a tiltott személy, aki hívni próbálta. (Leteszteltük, valóban így van.) Vagyis az illető valóban LÁTHATTA (!) UTÓLAG, hogy az általa tiltott szám jelentkezni próbált. Ehhez persze meg kellett nézni a híváslistát.

Nem igazán a hívólistán szerepel, hanem értesítés érkezik róla, hogy blokkolt hívás volt, de ezt ki lehet kapcsolni a beállításokban.

nanema # 2023.07.22. 20:29

Hááááát, inkább előre gondolkodom, minden eshetőségre felkészülve. Ez lehet egyfajta paranoia is... :-)
Drbjozsef: módosítanom kell a délelőtt írottakat. Igen, valóban le voltam tiltva, tehát semmiféle kommunikáció nem jöhetett létre. Nem beszéltünk... Ugyanakkor közben kiderült, hogy a mai modern telefonok - jóllehet tiltás esetén nem csörögnek - de a híváslistán ott szerepel a tiltott személy, aki hívni próbálta. (Leteszteltük, valóban így van.) Vagyis az illető valóban LÁTHATTA (!) UTÓLAG, hogy az általa tiltott szám jelentkezni próbált. Ehhez persze meg kellett nézni a híváslistát. Kérdés, hogy a hívásokkal való próbálkozás is kimeríti a törvényi tényállást - úgy, hogy a hívott fél utólag (!) tudja meg, hogy ki akarta keresni? Hangsúlyozom, semmiféle beszélgetés nem történt. És továbbra is fennáll a kérdés: mit takar a "rendszeresség" és "tartósság"? 1 nap 1 hét, vagy több hónap?

Majordomus # 2023.07.22. 19:41

Nem vagy kissé paranoiás?

Igaz manapság semmi sem biztos a Me too korában.

drbjozsef # 2023.07.22. 16:51

Ha nem is tud róla, nem valósult meg a törvényi tényállás szerinti háborgatás.

nanema # 2023.07.22. 09:22

Elnézést, ha kicsit bonyolult lesz. Kb. 2 hete szakítottam a barátnőmmel - én kértem, hogy tiltson le a Messengerről, amit meg is tett. (Így , ha akarnám sem tudnám keresni) Viszont megkérdezte, hogy mi legyen a telefonnal? Mivel telefonon ritkán érintkeztünk, mondtam, hogy azt hagyjuk meg - végső "köldökzsinórként"... Aznap próbáltam hívni és döbbenten tapasztaltam, hogy onnan is letiltott. Nem tagadom, annyira meghökkentem, hogy 10x próbáltam keresni, de teljes volt a tiltás, azonnal foglaltat jelzett a telefon. Azóta - egyre ritkábban - de próbálkoztam a kereséssel. Hangsúlyozom: le voltam tiltva!!! Kérdésem arra vonatkozik, hogy ha valaki, valakit letilt a telefonján, akkor nyilván NEM TUDJA, hogy a tiltott személy keresi... Jól gondolom? Tehát, ilyen esetben is megvalósul a zaklatás? Mert, ha nincs letiltva az illető, a telefon kicsörög, látszik a hívó fél neve, akkor egyértelmű a dolog. A másik kérdésem ugyanebben a témában a "rendszeresség" És a "tartósság". Ez mekkora időintervallum lehet? Indulhat ellenem eljárás 10-12 nap miatt? Arról nem is beszélve, hogy nem közölte velem, hogy hagyjam békén - hiszen nem is volt rá mód a netes és a telefonos tiltások miatt, vagyis kommunikáció gyakorlatilag nem történt. Nem tudok feljelentésről, hiszen még friss a dolog - remélem, nem is lesz. Köszönöm a segítséget!