Lefoglalták a számítógépemet


Majordomus # 2023.10.18. 20:39

"Lesz min röhögnie"

Igen,a te károdon...

Ha neki ebből kára keletkezett,ami valószinű,akkor sok pénzedbe kerül.

nanemaaa # 2023.10.18. 13:44

És ha ezek után még az is kiderül, hogy a gépen lévő szoftverek ne adj isten, de nem jogtiszták, azért sem jár külön dicséret.
Egy biztos, jól megviccelted az ismerősödet. Lesz min röhögnie.

Szomorú örökös # 2023.10.18. 12:20

Petya728

tudtam egy Neptun felhasználónak a belépési adatait, összerúgtam vele a port, és gondoltam megviccelem,hogy felfüggesztem a fiókját az egyetemen

V.S.

a sértettet a rendszerből kizárta, majd beadott egy egyoldalú hallgatói jogviszonyról történő lemondó nyilatkozatot

Azért a két állítás nem ugyanazt takarja, mert ahogy a másodikban is olvasom, te gyakorlatilag az egyetemről való kilépésére adtál be egy jognyilatkozatot, ami azért nem kicsit durva. Egészen biztosan nem hagynám pénzbírsággal megúszni ezt.

oligaliga # 2023.10.18. 11:35

Első pillantásra is Btk. 423. § (2) bekezdés b) pont, bűntett, három évig terjedő szabadságvesztéssel, de ha jelentős érdeksérelemnek minősítik a NEPTUN-fiók felfüggesztését (ami a szemeszter vége előtt pár héttel szerintem megállja a helyét), akkor öt évig terjedő szabadágvesztéssel büntethető. Hozzátéve a folyamatban lévő büntető eljárást, hát, szerintem pénzbírsággal nem fogja megúszni.

Mostanában komolyabban veszik a cyberbullying-ot és az informatikai rendszerek "meghekkelését", főleg, hogy bosszúból (Btk. nyelven aljas indokból) követte el, és a jelek szerint nem egyszeri kisiklás, hanem beleillik egy mintába.

Petya728 # 2023.10.17. 20:08

UI: Így kezdődik. A rendőrkapitányság ismeretlen elkövetővel szemben 6hónap Xy-napon, a Budapesti Gazdaság egyetemen vezetett neptun azonosítójával és kódjával bejelentkezett, a sértettet a rendszerből kizárta, majd beadott egy egyoldalú hallgatói jogviszonyról történő lemondó nyilatkozatot. A hatóság adatszolgáltatásra hívta fel a neptun rendszer üzemeltetéséért felelős informatikai osztályát, akik megállapították ,hogy bejelentkezés és a lemondó nyilatkozat beadása során az én IP-címem van ott, történt... A rendőrhatóság a megadott IP cím alapján megkereste a szolgáltatómat.

Majordomus # 2023.10.17. 19:57

Első "bűntényesként" valószinüleg megúszod pénzbírsággal.

Petya728 # 2023.10.17. 19:49

Annyi lemaradt még, ez is egy fontos támpont lehet,hogy nem vagyok bűntett előéletű , tehát semmi jogszabálysértésem sem volt, még gyorshajtásom sem!!

Petya728 # 2023.10.17. 19:45

Üdvözlök mindenkit!
Hétfőn lefoglalták a számítógépemet, és minden elektronikai eszközömet, illetve még a telefonszámlám is elvitték!....

Poénból indult, tudtam egy Neptun felhasználónak a belépési adatait, összerúgtam vele a port, és gondoltam megviccelem,hogy felfüggesztem a fiókját az egyetemen, és így a Neptunon keresztül kérvényeztem is... Az illető feljelentést tett a rendőrségen, és bekértek minden adatot a szolgáltatómtól, Ip-cím alapján azonosítottak be... De mivel nem én nevemen volt a szolgáltató, de én követtem el nyilván, engem vádolnak.
Most elvittek mindent, és lefoglaltak, és gyanúsítottként fognak kezelni. De már volt a rendőrségen előtte egy ügyem, Zaklatásért, Testi sértésért.. Amikről ügye semmi bizonyítékunk sem volt, sem látlelet, sem egy tanú... Zaklatás az egy 2022-es egy elég komoly e-mail váltással váltam el az illetőtől, ő meg feljelentett, hogy "rettegésben van", de személyesen nem találkoztam vele...
Most,hogy elvitték a gépemet, nyilván nem arról a gépről írtam ezeket, hanem telefonról. De az e-mail címem be van jegyezve a számítógépbe, mert napi szinten használom. Ilyenkor az is elő fog kerülni?
Vagy csak azt nézik, hogy mikor, és hol történt a Neptun belépés, és jogtalan használata?
Milyen jogi következményeket fog ez maga után vonni?
Valószínűleg most az is rá fog tenni egy lapáttal,hogy háborús videókat nézegettem, otthon unalmamban már Ukrajna konfliktusáról, és lehet már terroristának fognak kezelni is... Az utolsó 3 hónap előzményem csak arról szólt!.. Egyébként titkolni valóm a gépemen nincsen, csak sok adat, képet vannak és magánszférák.. Semmi jogsértő ezen kívül nincs rajta. De majd gondolom tesznek róla"hogy legyen"..