hazugság bíróságon

Kovács_Béla_Sándor # 2025.08.29. 16:52

A hazugság mindig szándékos.

És a magam részéről nem szeretem itt az elméleti kérdéseket. Nem egy tudományos szakfolyóirat ez.

drbjozsef # 2025.08.29. 16:22

kyle221

Válasszuk ketté.

Polgári perben a feleknek igazat kell mondaniuk, és jóhiszemű pervitelre is felhívják a figyelmüket. Tehát ha objektíve igazolhatóan nem nem mondtak igazat, annak lehet következménye. Ugyanígy a tanúknak konkrétan felhívják a tanúzás előtt a figyelmüket, hogy igazat kell mondani, ellenkező esetben a hamis tanúzás bűncselekményét elkövethetik.
Természetesen ez mind a bíróság mérlegelésének jogköre, hiszen a felek és a tanú is tévedhet, vagy, esetedben " " " tévedhet" " ". De ha a hamis állításról egyértelmű, hogy tudnia kellett volna az illetőnek az igazad, akkor abból lehet gondja.

Büntetőügy teljesen más.
Ott a vádlott bármit mondhat, kivéve a hamis vádat : mást nem vádolhat meg bűncselekmény elkövetésével alaptalanul. Ezen kívül nagyjából szabadon hazudhat amit akar.

kyle221 # 2025.08.29. 15:12

A kérdéseim pusztán elméleti kérdések!

Tudom, hazudni csúnya dolog. Nem az illem érdekel engem, hanem a jog.
Magyarországon nincs olyan, mint az amerikai filmekben, hogy megesküszünk, hogy csakis az igazat mondjuk.

Mint jelenleg is perben álló fél, hazudhatok a bíróságon?
Van bármilyen jogi következménye (ezt tiltó törvény), ha kiderül, hogy hazudtam?

Iyen esetben számít, hogy szándékosan vagy véletlen hazudok-e (pl. elírok valamit)?
Ha van a hazugságnak jogi következménye, hogyan bizonyítják a szándékosságot?