Megalapozatlan gyanúsítás közlése miatt kártérítés

Kerdezo654321 # 2026.01.04. 22:59

Tiszteletem!
Egy közokirat hamisítási ügyben kutatást rendeltek el, lefoglalták a notebookomat, telefonomat, majd gyanúsítást közöltek velem két alkalommal is, nagyjából egy év eltéréssel.
Az ügyvédemmel átnéztük az ügyet, az iratok, amik miatt az eljárás indult, nem közokiratok, ez az első perctől világos volt számunkra. Ezt benyújtottuk, majd pár hónap múlva az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.
Mivel az első perctől nyilvánvaló volt, hogy az iratok nem minősülnek közokiratnak (a fénymásolt "fecni" kiállítója polgári jog szerinti vállalkozás), így kártérítési igény miatt pert indítanék a hatóság ellen az alábbiak miatt: a notebookom lefoglalása a vizsgaidőszakom alatt történt, máshonnan pótolhatatlan anyagok voltak a gépen, így egy évet vesztettem az egyetemen (nincs keresztfélév), a diplomás-nem diplomás munkakörök esetén az akkori munkahelyemen ez nagyjából 2,5 millió forint fizetéskiesést jelent évente, önköltségesen kell befejeznem az egyetemet, mert nem lett meg a szükséges kreditszám (kb 2 m ft), az ügyvédre kb 1m forintot fizettem, majd a munkahelyemen is fel kellett mondanom a folyamatos stressz miatt, amitől képtelen voltam dolgozni, így szeretném, ha ezeket a károkat megtérítenék és további nem vagyoni kártérítésként legalább 5 millió forintot.

Van esély ilyen esetben érdemi pénzhez jutni és kérni a családom felé a hatóság vezetőjének személyes bocsánatkérését? Az idő nem fontos és a befektetett további pénz sem számít, az erkölcsi győzelem lenne a lényeg.

Köszönöm előre is a válaszokat!
Üdv.

Szomorú örökös # 2026.01.05. 14:50

Kerdezo654321

Az ügyvédemmel átnéztük az ügyet.....így kártérítési igény miatt pert indítanék a hatóság ellen
Addig oké, hogy az ügyvédeddel átnéztétek az ügyet és ő is a te nézetedet osztotta a vád tekintetében, de vajon az összeadva kb. 10 milliós kártérítési igényedet is megbeszélted vele? Gyanítom, hogy nem. Én tuti megtenném, mert ez azért elég magas összeg és szerintem több sebből vérzik is, viszont akkor inkább rá hallgass, ne egy anonim fórumon kérj rá tanácsokat, ahol nem feltétlen jogászok fognak neked válaszolni (én sem vagyok az). Egy ilyen magas összegre indított kártérítési pert gyanítom, hogy még Amerikában sem nyernél meg - pedig ott aztán már mindenért pert indítanak - nem hogy itthon. De nyilván ez csak az én laikus véleményem egyedül. Tulajdonképpen mit is szeretnél igazán? Mire kéne a pénz? :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2026.01.05. 16:25

A kártérítés elsőd leges feltétele a jogellenes magatartás. Az itt hol van?

drbjozsef # 2026.01.05. 17:40

karteritesiugyved69,

Tíz millió amerikai dollár? Miről beszélsz?
Megcsúszott a chatgpt-d?

Kerdezo654321 # 2026.01.05. 18:37

10 m HUF amiről szó van.

Megalapozott lenne a gyanú, amikor elsőre látszik az "iraton", hogy nem közokirat?

Kerdezo654321 # 2026.01.05. 18:50

Úgy gondolom, hogy az ügyészség, vagy a nyomozó hatóság mulasztott, mert nem vizsgálták meg kellően a csatolt bizonyítékot.
Mivel a feljelentő egy minisztérium alá tartozó hivatal vezetője volt, gondolom nem merték elutasítani a feljelenést. De ettől még engem kár ért. Pénzben is kifejezhető, illetve nem vagyoni is.

"381. § (1) Az ügyészség és a nyomozó hatóság a feljelentést elutasítja, ha a rendelkezésére álló adatokból kitűnik, hogy

1. a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény,"
Szomorú örökös # 2026.01.06. 05:16

Kerdezo654321

Úgy gondolom, hogy az ügyészség, vagy a nyomozó hatóság mulasztott, mert nem vizsgálták meg kellően a csatolt bizonyítékot.....engem kár ért. Pénzben is kifejezhető, illetve nem vagyoni is.
Újból kérdezem: egyeztettél erről is az ügyvédeddel?