tartózkodási hely - albérlet

v.timi # 2010.03.13. 11:09

Szép napot minden fórumosnak!

Segítségre lenne szükségem. Egy barátnőm albérletben lakik. Nincs állandó lakcíme, egyáltalán semmilyen bejelentett címe nincs. A főbérlője nem akarja bejelenteni, mert ő el akarja adni a lakást, és úgy gondolja, hogy ebből hátránya lenne, ha pl. a barátnőm nem akar kiköltözni. Viszont cím nélkül nem tud elhelyezkedni, és ha nincs munkája, nem lesz pénze, és nem tudja majd fizetni az albérletet.

A kérdésem az lenne, hogy a tartózkodási hely bejelentéséhez is szükség van-e a főbérlő engedélyére, illetve mi a különbség az állandó lakcím és a tartózkodási hely között? (lakcím nélkül, tart.hellyel el tud-e helyezkedni?)

Köszönöm: V. Timi

anyamaci # 2008.09.25. 17:25

B. Hajnal!

Ha elhagyják a lakást a visszatérés bizonyítottan nem áll szándékukban, és minden holmijukat is elviszik, de elfelejtenének kijelentkezni a jegyzőnél kérheted a tartózkodási hely fiktiválását.

De mégegyszer mondom. A bejelentkezéstől számított 5 év múlva a törvény erejénél fogva a tart. hely ha nem újítják meg érvénytelen lesz.
Nincs miért aggódnod.

b.hajnal # 2008.09.25. 14:27

Köszönöm a hozzászólásokat!

Már csak azt szeretném megtudni, hogy én kijelenthetem-e őket a lakásomból az ő beleegyezésük nélkül.

lewho # 2008.09.24. 20:56

nincs 3 hónapos szabály. A benyújtást követő hónaptól jár a támogatás.
Az, hpgy vkinek van bejelentett címe, még nem jelent használati jogot. Egyébként jogszabálysértő, ha vki nincs bejelentve ot ahol állandóan él.

b.hajnal # 2008.09.24. 19:39

Igazán megnyugtató választ nem kaptam.Inkább egyre több kérdés merül fel bennem.
Ők kevesebb, mint 5 évet lesznek ott, az biztos, tehát nem évül el. És én mint tulajdonos töröltethetem az ő tartózkodási engedélyüket, az ő beleegyezésük nélkül?
Gázár támogatást meddig lehet igényelni? Mert ha októberben jelentkeznek oda és 3 hónap ottlét szükséges az igényléshez, akkor az már majdnem január. Akkor még nem jár le az idő az igényléshez?

anyamaci # 2008.09.24. 04:33

B. Hajnal!

Gázártámogatást Ők is igényelhetnek, Sőt! Ha Te az állandó lakhelyeden igényled, akkor másutt már nem teheted!
Tart.helyre is lehet kérni, ha a bejelentkezéstől eltelt három hónap.

Ugyan miért ne engednéd meg nekik hogy tartózkodási helyet létesítsenek?
A tarthely 5 évig érvényes, tehát ha elköltöznek is és elfelejtenének kijelentkezni, idővel a megújítás hiányában érvénytelenné válik a bejelentett tart.hely. Egyébként pedig az hogy be vannak oda jelentve, az semmilyen a lakással kapcsolatos jogot nem keletkeztet.
Ha pedig amiatt aggódsz hogy feketén adtad ki nekik hát arra nem tudok mit mondani.

b.hajnal # 2008.09.23. 18:32

lewho!
Az egyértelmű, hogy nem igényelhetek oda támogatást, ahol nem élek.
Egyenlőre olyan szerződés van, ami inkább csak megegyezés a két fél között.
Ez mit számít?

lewho # 2008.09.22. 20:54

van a bérletről szerződés?

lewho # 2008.09.22. 20:49

khmmmm van a bérletről szerződés_

Ha van akkor nem kell az engedélyed...

energiatámogaást csak bejelentett lakcímre lehet kérni

semi hátrányod nem lesz, max. ha csalsz az adóval, nehezebb megmagyarázni:)

Ja és te nem igényelhecc oda, ahol nem élsz

b.hajnal # 2008.09.22. 18:30

Ezt a gázártámogatás igénylést légyszives fejtsd ki!
Akkor ők nem is igényelhetnek oda támogatást akkor sem, ha ott a tartózkodási helyük?

kadaj01 # 2008.09.22. 18:23

Én nem engedném őket bejelenteni. A gázár támogatást neked kell igényelned, nem nekik.

b.hajnal # 2008.09.22. 18:12

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdéseim vannak, amikre szeretnék mielőbb választ kapni:
2 hónapja kiadtam a lakásomat egy családnak, ahol kisgyermek is van(ezt csak azért teszem hozzá, mert úgy hallattam ez számít valahol). Ők most szeretnének bejelentkezni a lakásba ideiglenesen, vagyis a tartózkodási helyük az lenne. Ezt azért szeretnék, mert a gázár támogatást így tudják csak igénybe venni. Ez igaz?
Szóval azt szeretném megtudni, hogy ez milyen kedvezmenyekkel jár számukra? És nekem lesz-e ebből esetleg hátrányom, ha ki szeretném őket költöztetni?

A segítségeteket előre is köszönöm.