Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Biztonsági kamera felvétele felhasználható-e ?

oligaliga # e-mail 2018.07.07. 10:06

A hosszabb határidők inkább pénzügyi területeken irányadók. Egy nyilvános könyvtár nyilvános területe nem ilyen. Ha valamelyik munkavállaló küldte, arról pedig nem is készülhetett felvétel.

A kamerafelvételek elsődleges célja a megfigyelt területen tartózkodók személyének és vagyonának védelme, szóval a felvételek biztos nem lesznek meg.

drbjozsef #   2018.07.07. 08:33

Igen, ez igaz.
Megjegyzem, én nem értek hozzá, de a 3 nap a főszabály, és elsősorban a magánterületre, üzletekre vonatkozik, és sok kivétel van, ami szerint 15, 30, vagy akár 60 nap is lehet a kötelező tárolás ideje. Nem keresem meg, de szerintem egy könyvtár nyilvános részére nem 3 nap vonatkozik. De lehet, hogy mégis. Megkereste a párod azonnal a tudomásszerzésekor a könyvtárat?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

sanya078 # e-mail 2018.07.07. 06:21

Tisztelt drbjozsef
Értettem, persze. De ugye van a tudomásszerzési idő!
Valaki onnan elküld valamit, NAV megkapja 1 nap, reagálnak rá, annak tartalmát megvizsgálják (még az IP címet hamis bejelentés miatt itt hírből sem nézik meg) átnézik még jó pár nap. Így vélhetően nagy az esélye hogy mire kiderül, NAV megkeres minket stb, rájövünk hogy fals a feljelentés, és vizsgálják ki, és ezen eltelt idő közben, mire végre kiderül honnan küldték, már rég eltelt a 3 nap, és a könyvtárba a számítógépnél ülő emberről semmi kamera kép sem lesz, így csak egy küldési idő, és egy IP cím alapján, kamera kép nélkül bárki is lehet majd, ergó bottal lehet ütni a nyomát.
Sajnos

drbjozsef #   2018.07.06. 22:28

Nem értetted.

Ha TE bejelented (vagy bárki) 3 napon belül, hogy valami okból igényli a felvételt, akkor (és csak akkor) nem törlik 3 nap múlva, de ki nem adják, csak hatósági megkeresésre (mert 30 napon belül feljelentést tettél pl).

De ha nem tetted meg te se 3 napon belül, akkor esélyes, hogy rég törölték.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

sanya078 # e-mail 2018.07.06. 21:15

3 nap alatt tuti hogy nincs résen egy hatóság sem :-D Ennyi idő alatt, biztos nem keresték vissza, az IP címet, és mentek ki a könyvtárhoz hogy stop, nekünk az kell! Tuti. Szóval akkor fújhatjuk. :(

oligaliga # e-mail 2018.07.06. 18:17

A kamerák felvételeit 3 munkanapig kell őrizni, utána törölni kell, ha addig nem érkezik olyan bejelentés, hogy fel szeretnéd használni. Ha van ilyen bejelentésed, akkor 30 napig őrzik, eddig várnak a hatósági megkeresésre.

sanya078 # e-mail 2018.07.06. 17:41

Szép napot.
Egy könyvtárban meddig elérhető a kamera rendszer felvétele, akár nyomozó hatóságnak is? Történt ugyanis hogy nagy a gyanú hogy egy könyvtár, középület számítógépéről, feljelentették, a párom cégét a NAV-nál, de vagy random 10 NAV oldalon található email címre. Nincs semmi visszásság a cégnél. De szeretnénk tudni ki volt, ezt hogy lehet kideríteni, akár nyomozati úton is, vagy a kamera képek felejtősek, törlődnek? Ha igen akkor merre induljunk el?
Válaszokat köszönöm.
üdv

ObudaFan # e-mail 2011.07.13. 15:29

Lehet hamis vád. Legalábbis ha tudja, vagy tudnia kellene, hogy nincs meghamisítva.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Tiberis # e-mail 2011.07.13. 08:25

Akkor pontosítanék. Nem kell megneveznie, mert a perben korábban már bebizonyosodott, hogy a felvétel készítője és a perben benyújtója egy és ugyanaz a személy.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.07.12. 21:02

Az már lehet hamis vád, de miért kellene bárkit is megneveznie?

www.kbs-ugyved.hu

Tiberis # e-mail 2011.07.12. 20:28

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Nem tudom, hogy jól tettem-e fel a kérdést, ami nem a felvétel készítőjére vonatkozott, hanem arra aki a bíróság előtt megkérdőjelezi a felvétel hitelességét, akár úgy is, hogy a felvétel készítőjét nevezi meg a bíróság előtt, mint annak meghamisítóját.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.06.30. 13:46
Tiberis # e-mail 2011.06.30. 13:45

Tisztelt fórumozók!

SessionID ezt írta alább:

A felvétel hitelességét meg lehet kérdőjelezni, de ezt is bizonyítani kell (pl. azt, hogy valaki a felvételt módosította, vagy nem az állított időpontban készült, stb.).

Ha a hangfelvételen szereplő személy a bíróság előtt felveti, hogy a felvételt módosították (ami a felvétel meghamisítását jelenti?), és bebizonyosodik, hogy a felvétel valós, akkor megvalósul-e valamilyen bűncselekmény?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.06.29. 07:43

Nem láthatják a szomszéd ingatlant. (Hacsak a szomszéd hozzá nem járul.)

www.kbs-ugyved.hu

ventur # e-mail 2011.06.29. 06:59

Szeretnék arra választ kapni, hogy saját ingatlan be kamerázásának mi a jogi feltétele, mivel a kamerák a szomszédos ingatlant is látják. Egy nagy probléma van mivel mozgásérzékelősek, a kamerák szinte a nap 24 órájában felvételt készítenek, mert a fa levelei mozognak.
Várom a válasz amit előre is köszönök.

Jocika # e-mail 2003.12.02. 21:26

Köszönöm a gyors választ ,egy kicsit pontositok. Olyan kamera felvétele amelyen az időpont nem hitelesitett ,nem kapcsolódik az un.POS Terminálhoz,sem időszinkronnal sem egyéb módon csak 24 órán keresztül folyamatosan rögzit .A kazettát a kezelő bármikor kiveheti beletekerhet 1 hónap után ujra kezdik a szalagokra az új felvételt.Ilyen körülmények között is lehet hiteles ?Ráadásul a fevételi időpont a kártyabizonylaton levő idő és a pénztárgép blokkon szereplő időpontok között 30-40 perc, bizonyos esetben még egy óra eltérés is van.

sessionID #   2003.12.02. 16:16

A bizonyítékot a bíróság szabadon mérlegeli, ezért erre nincs egyértelmű válasz. Ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy a felvétel alapján szerinte ez bizonyított, akkor elég. Ha nem, akkor más bizonyítékot is fel kell sorakoztatni.

A felvétel hitelességét meg lehet kérdőjelezni, de ezt is bizonyítani kell (pl. azt, hogy valaki a felvételt módosította, vagy nem az állított időpontban készült, stb.).

Jocika # e-mail 2003.12.02. 15:23

Tisztelt hozzáértö szakemberek !
Az a kérdésem, hogy egy benzinkut biztonsági kamerája álltal készitett felvétel felhasználható-e bizonyitékként annak megállapitására,hogy egy adott rendszámra szóló üzemanyag kártyára nem azt a gépkocsit tankolták meg amelyik rendszámához kötött a kártya.Hitelesnek tekinthető a felvétel ? Minden másodperce ?Alkalmas-e arra hogy biróság kimondja minden kétséget kizáró módon bizonyitott nem azt tankolták meg amire érvényes a kártya. A segitő választ előre is köszönöm !