számviteli fegyelem megsértése?

kispali2 # 2010.01.19. 17:50

Számviteli fegyelem megsértése?
Sikkasztás?

Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy cég az őt marasztaló elsőfokú ítélet után nem képezett céltartalékot az ítéleti marasztalás összegére (a törzstőkéje többszörösére), és utóbb a másodfok az elsőfokú (a céget marasztaló) ítéletet jogerőre emeli (hatályában fenntartja), ... és a cég nem tud fizetni, úgy:

• megállhat-e vmiféle büntető, vagy szabálysértési tényállás, és ha igen, a fentiek alapján melyik lehet a 'sanszos' ?
  • amennyiben megállapítható számviteli (könyvelésügyi) mulasztás, 'tévedés', ... jogsértés, ... úgy az alapozhat-e meg konkrét természetes személyi felelősséget, (kft. esetén pl. ügyvezető, könyvelő, könyvvizsgáló?), s ha igen, mindennek a kimutatása - jogi tisztázása - hogyan lehetséges?

Konkrétan a számviteli törvény 15.§ (8) 2. mondatára, és a 18.§ megsértésére gondolok.

ObudaFan # 2010.01.19. 18:11

Egyik sem.
Ha elindul a felszámolási eljárás, akkor esetleg lehet csődbűncselekmény de egyáltalán nem feltétlenül.

ObudaFan # 2010.01.19. 18:12

Egyik sem.
Ha elindul a felszámolási eljárás, akkor esetleg lehet csődbűncselekmény de egyáltalán nem feltétlenül.

kispali2 # 2010.01.19. 18:24

Kedves ObudaFan !

Te - mint aki a gyakorlatot látod - mennyiben tartod a számviteli törvény hivatkozott részét (15.§ (8)) olyannak, mint amely alapján egy elsőfokon marasztalt cégnek (ha a marasztalás jelentős) kötelező, vagy illldomos (lenne) céltartalékot képeznie?
Van egyáltalán ilyen a gyakorlatban?
Ha nem, - tehát jelentős elsőfokú peres marasztalásra céltartalékképzés nem - úgy annak mi az oka ?
Esetleg: mivel védhető hasonló esetben a céltartalékképzés elmulasztásának felrovása?

Általánosságban: peres követeléseknél a céltartalékképzés valóban nem dívik (?), nincsen rája elég direkt jogszab (?), ... vagy egyszerűen lükeség a felvetésem ?

ObudaFan # 2010.01.19. 18:26

Dívik, meg kellene is, csak az elmulasztása véleményem szerint nem bűncselekmény.

kispali2 # 2010.01.19. 18:38

Te - ha visszásnak találsz a vázolt szitu típusú szitut, hogy lépnél fel ellene ?

És ... ha fizetésképtelen a cég, ugyebár cél lehet egyéb - akár természetes személyi - felelősöket föllelni, találni. Ezen a gondolaton haladva tovább, akkor, - ha a jog szerint kellene céltartalékot képezni, - mi lehet a módja az egyéb felelőstalálásnak.
Esetleg - ha büntető nem - szabsértési felelősség?
Netántán ... nem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben elvárlahó?

Ezekkel lehet vajon valamit kezdeni szerinted ?

ObudaFan # 2010.01.19. 19:13

Első lépésben felszámolási eljárást indítanék.

laeyer # 2010.01.20. 15:09

Számvitel renddjének megsértése, amennyiben a könyvviteli szabályokat, bizonylati rendet nem teljesíted. Ez egy vétség, amenniyben a dokumentumokat (mérleg, leltár...)nem adod át a felszámolónak, amikor kéri a felszámolást követő 45 napon belül, szintén számvitel rendjének megsértése bcs.

Csődbűncselekmény, ha volt vagyona a cégnek, vagy még van is, de te azt elrejtetted, nem megfelelő gazdasági magatartást követtél. Több alakzata is van: fizetésképtelenséget te okoztad, vagy amikor tudtad, hogy fizetésképtelen lesz a cég, megpróbáltad a vagyont kimenteni... Illetve a felszámolást követően próbáltad a vagyont eltűntetni és nem a felszámolónak átadni. Azért ehhez hozzáértő szakember kell már az elején, ne hallgass bárkire! A felszámoló, az APEH és a vámnyomozók vannak ellened! Nem játék. Pár száz ügyet már levizsgáltam.

További segítség mail-ben, az esettel!

Tom... # 2010.02.05. 16:37

Segítség!!! Lehet, hogy lecsuknak?

Tisztelt Fórumozók! Segítséget szeretnék kérni Önöktől. 25 éves vagyok és lehet, hogy nagy bajban. Az egész 7 évvel ezelőtt kezdődött. Édesanyám elkezdett egy vállalkozást, amihez egy Bt-t alapított. Ekkor egyedül nevelt engem és a kiskorú tesómat. Kellett egy kültag és én ekkor töltöttem a 18-at így én lettem az. Édesanyám 5 évvel ezelőtt egy műtétet követően kómába esett és meghalt. Én ekkor végeztem el a technikumot és állást kerestem. Állásom nem akadt, de a tesóm ellátása, a temetés, a hagyaték, meg minden a nyakamba szakadt. Azt sem tudtam, hogy éljem túl ezt az időszakot. Az addigi albérletből ki kellett költözni, a Bt. sem volt rendben.
Nagynéném javaslatára nem lett eljárás, mondván a házipénztárból hiányzó pénz biztos megvan, ne legyünk kegyeletsértők ne induljon eljárás emiatt.
Legyek én a beltag és a nővérem (aki már évek óta külön élt) a kültag. Bele mentem, így egy időre Nagynéném segítségével munkám is lett.
Később kiderült, hogy a könyvelő sincs képben a Bt- ügyeivel, Nagynéném javaslatára új könyvelőt kerestünk.
Ekkor szóltak, hogy nagy baj van, bár fogalmam sem volt, hogy mi, ma sem értem. A könyvelő beszélt egy ügyvéddel, aztán azt mondták, hogy maradjunk csendben, jogszabály változások lesznek, majd szép lassan elévülnek a dolgok és a Bt. megszűnik.
Nemrég hívtak a tesómék, hogy idézést kaptak tanúként Szolnokra a Vám és Pénzügyőrségtől. Átvételi elismervényekkel kapcsolatban. Nem tudom mit lehetne csinálni.
Csak nyugalmat szeretnék...
Lehet, hogy kusza amit leírtam, de én sem értem pontosan mi miért történt vagy történik velem.

laeyer # 2010.02.05. 16:56

Valószínű, hogy felszámolják a céget. Számvitel rendjének megsértése bűncselekmény miatt kell bemenni, vagy ha volt vagyona a cégnek csődbűncselekmény. Anniyra nem kell megijedned, bár szerencsés, ha van ügyvéded, gazdasági ügyvéd, aki ért a könyveléshez. Amennyiben csődbűncselekmény akkor rendelnek ki neked védőt, szerencséd van akkor ért is hozzá.

A felszámolóval fel kellene venned a kapcsolatot. Vele egyeztetned, mert át kell adnod a leltárt, beszámolót stb. Ha a céged külkereskedelmet folytatott lehet más problémák is vannak. Mindenesetre a nyomozati iratokból többet lehetne megtudni. Mivel te vagy a beltag téged vonnak felelősségre és a saját vagyonoddal felelsz. Egy komolyabb könyvelő is kellene aki rendbe teszi a céget, mármint a papírokat.

Kevés cégvezető figyel ezekre a dolgokra én is mindig csak a tüzet oltom. Arra figyelj, ha felszámolják akkor csak a felszámoló tehet érdemi lépést a cég ügyeiben. Vele mindenképp beszélj, járj a nyakára, ne engedd, hogy rádhagyja.

Amennyiben alapesete a számvitel bcs-nek, úgy könyvelési, bizonylati fegyelmet sértettetek. De akkor előtte lehet egy APEH vizsgálat is. Valószínűbb, hogy felhalmoztatok egy kis kamatos adóságot: adótartozás, magánnyugdíj, TB járulék stb...

Részvétem édesanyád miatt..

Továbbiakban is...

Riga # 2010.02.14. 23:05

Tisztelt Forum, a kérdésem a következő lenne:
Édesapám Bt ében beltagként voltam, halála után, édesapám felesége nem adta át a könyvelést, se az esetleges vagyontárgyakat, én nem sokat foglalkoztam a továbbiakban vele. Tavalyi évben kaptam meg az első felszólítást , aztán a vám és pénzügyőrség levelét miszerint vádoltként kívánnak megalgatni, nem tudok elszámolni a céggel, az apeh közben kiszámolt nekem 14 milliós adóságot,amit igazán nem értek mert a édesapám halála után én voltam bent és kértem, hogy rendezem az adóságot ami akkor 200e ft körül volt. Azóta én külföldön élek, és a papírjaim várom, mint legális munkavállaló, de az országot nem hagyhatom el a véglegesítésemig. A tavalyi idézést egy ügyvéd által irt levél alapján elhalasztották 6 hónnappal , ami 3 hónap múlva lejár, és én biztosan nem tudok hazamenni, ha meg megyek az itteni életemet vesztem el. Mit lehet ilyenkor csinálni., mi van ha nem megyek, körözni fognak? vagy bujkálnom kell egész hátralévő életemben, esetleg ne mennyek haza pár évig?
Tisztelettel
Riga

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.15. 08:38

Mit lehet ilyenkor csinálni.
Fizetni. Ha szerencséd van, akkor esetleg a büntetőügyet megúszod.

laeyer # 2010.02.15. 08:51

Három év az elévülése a bcs-nek, addig haza tudsz jönni, ha Unión belül vagy. De szerintem írj egy levelet, hogy írásban szeretnéd a vallomásodat megtenni. Ha van, az ügyvéd, majd megteszi helyetted a szükséges intézkedéseket.

Utána távollétedben el lehet ítélni, és mivel itt max 100 ezer forintos pénzbírság képzelhető el, nem lesz gond. Eddig sem volt, ahogy tapasztaltam.

Továbbiakban is..

edeske # 2010.02.16. 09:38

Tisztelt Fórumozók!

Számviteli törvény megsértése miatt, ha már bírósági szakaszban van az ügy, milyen büntetésre lehet számítani?

banyisanyi # 2010.02.19. 14:43

Tisztelt Fórum,az alábbiakban kérek segítséget:

Barátnőm pénzügyi ügyintéző egy kft-nél, ami ellen épp most indítottak felszámolási eljárást. Az ő feladata a pénztári bizonylatok kiállítása, pénztár kezelése. Voltak bizonylatok, amik mögött nem volt tényleges pénzmozgás,vagy nem akkora. ő úgy töltötte ki a pénztári bizonylatokat, ahogyan a főnöke utasította. Behívták a VPOP-hez, kérdés, hogy őt is felelősségre vonhatják vagy csak a kft ügyvezetőjét, ha igen, akkor milyen mértékben? A bizonylatot kiállítóként írta alá, a főnök pedig utalványozóként.

Előre is köszönet a válaszért

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.19. 20:21

Társtettes.
Ha a főnök nem utalványozott volna, akkor csak ő lenne az elkövető, a főnök meg a felbujtó.

laeyer # 2010.02.20. 15:36

Azért a vallomással én még várnék a helyedben, miért kellene tettest csinálni a barátnődből? Ezt azért meg lehet oldani, hogy ártatlan maradjon..

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.20. 18:23

Legfeljebb azt, hogy annak minősüljön. De szerintem az se megy. A "parancsra tettem" nem mentség.

Dr.Attika # 2010.02.20. 20:35

A barátnő magából csinált tettest. A leírtak alapján magánokirat-hamisítás vétsége, számvitel rendjének megsértése vétsége miatt tettes és gazdálkodó szervezet vezető állású személyének visszaélése vétsége, mint bűnsegéd miatt felelhet.

Bogy3sz # 2010.02.21. 12:56

Üdvözlök mindenkit!

Lenne egy kérdésem lehet hogy nem itt kellene föltennem de hátha.
Nos azt szeretném megtudni,hogy ha valakinek van apeh tartozása majd 400e forint akkor az külföldön vállalhat munkát?Az a gond,hogy itthoni fizetésből mire azt kifizetni az ember úgy hogy még meg is szeretne élni hát nem egyszerű dolog.Ezért merült föl a külföldi munka vállalás.
Válaszokat előre is köszönöm.

Bogy3sz # 2010.02.21. 12:58

Megint én.Azt elfelejtettem hozzátenni,hogy olyan országról van szó ahol vízumot kell kiváltani ahhoz,hogy valaki munkát vállalhasson.

Dr.Attika # 2010.02.21. 14:48

Vállalhat munkát. Az adótartozás nem munkavállalási tilalom.

furaura # 2010.05.12. 11:19

Üdvözlet!

Mit tudok tenni abban az esetben, ha a felszámoló félrevezetett?

Eset: Betéti társaság beltagja voltam. APEH kérésre elindították a Bt. felszámolását. A felszámolónál megjelentem, ahol közölték velem, hogy az a legjárhatóbb és legegyszerűbb út, ha nem adok le semmilyen iratot a cég korábbi tevékenységével kapcsolatosan.
Ebben az esetben írásbeli megrovást (szabálysértés) kapok, állították.

Annak ellenére, hogy nem dúskálok jelenleg anyagiakban, felvetettem, hogy könyvelő segítségével pótlom a mulasztásokat 1-2 napon belül.

A felszámoló fentartotta korábbi állításást, hogy ez felesleges, hiszen nem súlyos horderejű az ügy, mivel a cég de facto nem működött.

Ezt sajnos elhittem, és ott tart az ügy, hogy büncselekménnyel vádolnak.

Kárt nem okoztam, jóhiszemű voltam, hittem a felszámolónak. Nem sikkasztottam, nem loptam, nem csaltam.

A jelenlegi ügyvédem szerint a jog a felszámoló mellett van, tehát ha vallanék ellene, akkor még én lennék bajban, mivel állításomat nem tudom alátámasztani... hacsak nem ültetik a felszámolást végzőt hazugságvizsgálóba (és ez sem lenne bizonyító erejű).

Van valakinek ötlete?

Köszönöm!

kismukk # 2010.05.12. 11:32

ott tart az ügy, hogy büncselekménnyel vádolnak
Konkrétan mivel?
Ezek szerint, ügyész már vádat emelt?!

Carlo # 2010.05.31. 06:27

Tisztelt Szakértők!
A kérdésem az lenne, hogy btk-ba ütköző cselekmény, ha a meglevő, de nem aktív cégem éves beszámolóját (mérleg stb.)nem, vagy csak később adom le?
A cég abszolút nem forgalmaz és költségei sincsenek és nem is voltak évekre visszamenően.
Kimeríti ezen topic címét?
A választ előre köszönöm.

Ha büntet?ügyed lenne valaha és nincs pénzed, hogy sztár ügyvédet megfizess, akkor elégedj meg a kirendelttel!