Én csak kíváncsiságból kérdezem, de meglepve olvastam több helyen is a neten, hogy a mobilszolgáltatók tárolják a telefonos beszélgetéseket és a rendőrség ezeket visszahallgathatja. Nem arra gondolok, hogy valakit egy súlyosabb ügyben lehallgatnak hanem úgy általában.
Pl.: ilyen történeteket lehet olvasni :
"Valóban. Nem tudok linket adni, nyomozó rendőr haverom mondta.Amúgy volt egy rendőrségi ügyem, valaki a telefonomról közveszéllyel való fenyegetést követett el (magántelefonszámra, mobilra hívott). Behívtak a rendőrségre, tanuként. A rendőrség kikérte a beszélgetést a szolgáltatótól, vissza lett hallgatva, így tisztázva lettem (a hang nem stimmelt). Innentől tudom."
Ez igaz lehet ? Adott egy (addig leglábbis ártatalnul éldegélő) átlagember, majd történik valami, le kell nyomozni egy korábbi hívását és csak pik-pakk megvan a szolgáltatónak ?
És ha igen, nem sérti a személyiségi jogokat, hogy átlagemberek vagy épp kisebb jelentőségű üggyel gyanusítható emberek telefonbszélgetéseit visszahallgassák ? ( még egyszer hangsúlyozom, nem lehalgatni, hanem visszahallgatni utólag ).
Ha pedig igaz ez a beszélgetések tárolása dolog , és mondjuk ha nem is minden, de minden x-edik beszélgetést rögzítenek és véletlenül pont megvolt nekik a fiatalemberé ?
Őszinén szólva eddig nem hittem az ilyen történeteknek, de ilyeneket olvasva eléggé meglepődtem.