Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Szerzői jog megsértése

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.17. 14:43

Az mindegy. Azzal, hogy idegen név alatt hozták le a művét - még ha tévedésből hozták is le -, akkor is megsértették a személyhez kötött szerzői jogát. (Az ilyenről még lemondani se lehet.)

www.kbs-ugyved.hu

Bori Bori # e-mail 2020.01.17. 12:23

Lehet, hogy a név jó, a rajzot cserélték el. Elég bénán rajzol a gyerek. :)

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.17. 10:37

És valóban nagy csalódás, hogy végre kitűnik valamiben, és más nevét írják oda.
No, pont az jogsértés, akárhogy is! (Már ha tényleg az ő rajza, és még bizonyítani is tudod.) De feltételezem, nem akarod bezúzatni a darabonként 1200 forintos kiadványt.

www.kbs-ugyved.hu

Bori Bori # e-mail 2020.01.17. 10:00

Iskolai kezdeményezés, sok furcsaság van az iskolai vonalon. Ma kapom meg a naptárt, megnézem, megkérdezem, elkérem az ehhez kapcsolódó nyilatkozatainkat. Nem írtam alá semmi ilyet, apukát is megkérdezem. Természetesen nem értek a szerzői jogokhoz, csak úgy meglepett az ügy, és felvetődtek a kérdéseim. És valóban nagy csalódás, hogy végre kitűnik valamiben, és más nevét írják oda.
Köszönöm szépen!

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.17. 08:50

Merrefelé piszkáljam az ügyet?
Értesz a szerzői jogvédelemhez? Csak mert az ember ne piszkálja azt, aminek nem érti a működését. Bízza inkább szakemberre.
Magad talán annyit tudsz tenni, hogy kikérdezed a gyereket, meg megpróbálsz visszaemlékezni: nem adtátok-e be aztt a rajzot valamilyen pályázatra; nem valami rendezvényen készült-e. Szóval hogy nem lehetséges-e, hogy valamikor, valahol mégiscsak aláírtál egy felhasználási engedélyt, licenciaszerződést?

www.kbs-ugyved.hu

wers #   2020.01.17. 08:47

Ez valami iskolai akció? Talán ott kellene rákérdezni.

Bori Bori # e-mail 2020.01.17. 08:39

Sziasztok! Van egy fura helyzetem. A gyerek rajza megjelent egy falinaptárban. Ezt ma tudtam meg, nem írtam alá semmit, nem engedélyeztem, nem járultam hozzá semmihez. Egyelőre nem tudom, hány példányban jelent meg, darabja 1.200,- Ft. Egyelőre azt sem tudom, ki a felelős terjesztő. Nem kellett volna ehhez szülői hozzájárulás, illetve jár-e ezért valamiféle szerzői jogdíj? Akár egyszeri, akár értékesítés utáni százalék? Fordulat az egészben, hogy a gyerekem bánatos, mert egy másik gyerek nevét írták a rajzához. Merrefelé piszkáljam az ügyet?

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

ObudaFan # e-mail 2011.07.15. 14:21

Egy-két százezres nagyságrend szerintem. De hát ez is sok mindentől függ.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

BB03 # e-mail 2011.07.15. 14:19

Á, igen, egyszer hallottam is egy olyan sztorit, hogy egy bácsi vmi vállalkozónak vágott ki fákat vagy 20 emberrel, elkapták őket, és a bácsin akarják behajtani a teljes költséget. Remélem, ez azért nem fog előfordulni, de nagyon szépen köszönöm a segítségedet!

Egyébként mekkora összegre kell gondolni a szakértői díjnál?

ObudaFan # e-mail 2011.07.15. 14:02

A bíróság a bűnösnek kimondott vádlottakat külön-külön kötelezi a bűnügyi költség viselésére. Ha a bűnügyi költség, illetőleg annak meghatározott része a bűnösnek kimondott vádlottak szerint nem különíthető el, a bíróság a vádlottakat egyetemlegesen kötelezi a bűnügyi költség viselésére.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

BB03 # e-mail 2011.07.15. 13:34

Értem. És a bűnügyi költséget a 7 vádlott között fogják elosztani? Egyenlő részben, vagy valamilyen tényező (Pl. okozott kár) arányában? Vagy egyedileg szabják ki?

ObudaFan # e-mail 2011.07.15. 13:29

Lehet. Tipikusan a bűnügyi költség szokott az ilyen ügyekben a legfájdalmasabb lenni, érdemes kérni, hogy a bíróság méltányosságból tekintsen el legalább egy részének a megfizetésétől.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

BB03 # e-mail 2011.07.15. 13:04

Ezek szerint lehet, hogy megrovást kap, nem pénzbüntetést? És ha pénzbüntetés, mekkora összeg lehet kb? És a szakértői díj?

ObudaFan # e-mail 2011.07.15. 11:46

Megrovástól pénzbüntetésig. Plusz egy nem kis szakértői díj megfizetésére.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

BB03 # e-mail 2011.07.15. 11:36

Sziasztok!

A párom hetedrendű vádlott lett egy szerzői jogok megsértése miatt indult ügyben (összesen 7 vádlott van). Az történt, hogy évekkel ezelőtt használtunk egy fájlcserélő programot, egy jogvédő szervezet pedig feljelentett minket jogtalan megosztásért. Az elkövetés nem vitás, az ügyészség tavaly küldte meg a vádiratot, nemsokára tárgyalás lesz. A kérdésem az lenne, ha valaki tud segíteni, hogy mekkora büntetésre számíthatunk a gyakorlat alapján? (A szakértői vélemény szerint az okozott kár a mi esetünkben 300 ezer forint körül van, csak zenéről van szó, minden szoftver eredeti volt a gépünkön.)

Előre is köszönöm!