Jogosulatlan tulajdonszerzés vagy lopás ??


derill # 2004.11.26. 22:25

Van azért büncselekményi gyanu: hamis vád :)) Ugyanis bizonyitani kellene, hogy az anya csalást követett el.

A gyerektartás a gyerek tartására kapott összeg. Nyilvánvaló, hogy az anya tartotta is belőle a gyereket, hiszen a gyermek él és virul.

Az, hogy a jövedelméből mennyi pénzt spórolt meg, az az ő dolga.

A tartásdij ugyanis nem a gyermeket illeti, nem az ő tulajdona, hanem a gondozó szülőt, de a gyerek tartására kell forditani.

Amennyiben nem a gyerek tartására forditják a tartásdijat, tehát a gyerek éhezik, szakadt a ruházata, nincsenek tanfelsezrelései stb. akkor merül fel annak a gyanuja, hogy nem a gyerekre költötték a tartásdijat. Ez esetben a Gyermekjóléti Szolgálatnál lehet bejelentést tenni, és alapos gyanu esetén az vizsgálhatja. Ekkor felmerülhet a gyermek elhelyezésének a megváltoztatásának a kérdése.

Más a helyzet akkor, ha a gyermeknek ténylegesen van valamilyen vagyona (örökölt valakitől, vagy biztositási összeget kapott mint kedvezményezett). Ez esetben az anya kizárólag a gyerek céljaira használhatja fel, és ezt a gyámhivatal (ha tud az összegről), ellenőrzi is. Amennyiben készen tartani nem kell, a Csjt. 82. § (2) bekezdése alapján gyámhatósági betétben helyezteti el.

De azt hiszem érzékelhető a megfogalmazásból az, hogy a gyámhivatal dönti el, hogy mekkora összeget nem kell készen tartani. A jogszabály ugyanis nem fogalmazza meg a pontos összeget.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Nick Name # 2004.11.23. 18:28

Ezer sebből vérzik ez a leírás, ami biztos, hogy bűncselekmény gyanúja fel sem merül.


Nick Name

benko laszlo # 2004.11.23. 07:06

Sziasztok!

Melyik büntetőjogi kategóriát sért az alábbi cselekedet?

Egy lakásvásárlási adás-vételi szerződésben, a vagyon kezelője a kezelésére bízott pénzösszeg egy részét nem az arra jogosultra költi, vagyis nem neki szerez tulajdonrészt, hanem azt a saját nevére íratja rá.

Itt a vagyon kezelője egy édesanya, a pénzre jogosult pedig a saját vérszerinti gyermeke, a vagyon pedig évek során gyerektartásból származó ,,elcsalt” pénzösszeg.

A tulajdoni lapból tisztán kiderül hogy az ingatlan 100%-osan az anyának a vagyon kezelőjének nevén van. A gyanúsított jövedelmi és a kiadási viszonyait ismerve pedig az látható, hogy saját jövedelméből sosem tudta volna megvásárolni azt a bizonyos tulajdonrészt.

Ez a cselekedet családjogi vagy büntetőjogi kategória? Ez az un. jogosulatlan tulajdonjogszerzés?

Az igazsághoz az is hozzátartozik hogy az anya és gyermeke együtt laknak, tehát ha nem is kapott a jogosult gyermek hivatalosan tulajdonrészt, de valójában azt ő is használhatja, hiszen ott lakik.

Üdvözlettel:

Benkő Laci


viktor