Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Csalás ügyében kérdések

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.19. 13:36

A büntetőjogi elévülés alighanem tényleg bekövetkezett. De a tulajdoni igény nem évül el. Igaz, onnan kezdve, hogy eladták az ingatlant, már kötelmi jogi az igény.)

www.kbs-ugyved.hu

Brianna # e-mail 2019.09.18. 21:51

Sziasztok,

egy ismerősöm ügyében kérnék egy kis segítséget.

A történet annyi, hogy anno az ismerősöm édesapja elhalálozott 2013-ban, akkor volt egy hagyatéki eljárás utána ami közjegyzői szakba került és le is zárult. Igen ám csak, hogy az ismerősöm testvére volt a másik jogosult és szépen kijátszotta az ismerősömet ügyvédi segítséggel. Hamis megállapodást és meghatalmazást nyújtottak be, az ügyintézőnél meg a tesó a saját címét adta meg levelezési címnek. Így az ismerősöm nem is értesült semmiről. Szóval ez lezárult. Idén halt meg az édesanyjuk akinek a hagyatékiján szembesült azzal, hogy pontosan mi is történt, hogy eladásra került már egy olyan ingatlan ahol mindketten örökösök voltak. Tett feljelentést a rendőrségen és ott csalásra hozták ki a bűncselekményt, azonban most kapott egy levelet miszerint elévült. A kérdésem az lenne, hogy pontosan mitől függ, hogy a csalás elévül. Idővonalban annyi, hogy 2013-ban meghalt az apuka - szeptember 24. napján kelt az a két bizonyos hamis irat, az ügyintézőnél október 8án volt a testvér leltár felvételen - ebben az esetben nekem eleve fura, ha tesó tudta hogy van meghatalmazás és megállapodás már eleve október 8-án miért nem jelentette be a leltárhoz - és október 31-én volt a tárgyalás. Azt követően minden más már ennek a folyománya. Persze én értem, hogy-hogy nem érdeklődött eddig az apai örökség után.. de mire lehet hivatkozni, hogy mégsem évült el... tévedésben tartásról itt lehet szó?

Előre is köszönöm a válaszokat!

aprilismajus # e-mail 2019.08.18. 07:32

Tisztelt Janos23, az ügy a járásbíróság hatáskörébe tartozik, ott kell feljelentést tenni. A szabálysértési értékhatár ötvenezer forint, az Ön leírta kérdés majdnem meghaladja ezt, majdnem bűncselekmény, indokolt a feljelentés megtétele, s a szabálysértési eljárás indítványozása.

janos23 # e-mail 2019.08.17. 23:34

Kedves Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék, használt személygépjármű alkatrészeket (egy autó motorját és egy karosszéria elemet) szerettem volna megvásárolni egy magánszemélytől 40.000 ft értékben, előre elkérte a pénzt és mivel ismertem és többször is vásároltam már tőle, oda is adtam neki. Sajnos nem kaptam meg az említett dolgokat, 3 hónapja hiteget és leráz.
Az lenne a kérdésem hogy gondolkodom a rendőrségi feljelentésen, ennél az összegnél érdemes-e ezt meglépni és mire lehet számítani, ezen az úton van rá esély hogy visszakapom a pénzemet? Bizonyítani csak akkor tudom a történteket ha a telefon szolgáltatótól le lehet kérni a vele folytatott beszélgetéseket, ennek még nem jártam utána.
Köszönöm a segítséget!

drbjozsef #   2019.08.16. 09:04

orakium vagyok es elore lattam hogy par uzsoras faszfej

Akkor nézz a jövőbe, látni fogod, mikor fogsz tudni hazajönni (egyébként orákulum).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Panka1985 # e-mail 2019.08.16. 03:12

udvözlet ujra !
2011 ben kivandoroltam 2014 ben feljelentettek /csalas / 2014 ben nemzetkozi/ europai/ ... kiadva mivel nem jelentem meg a targyalason , bejelentett magyarorszagi lakcimmel nem rendelkezem . ....

Fogadtam ugyvedet ... a vadirat szerint en “megleptem a nyomzo hatosag elöl... hmm orakium vagyok es elore lattam hogy par uzsoras faszfej akik miatt valoban leleptem utolso elkeseredesukben majd valami kezzel irott papirral besetal a falusi rendorkapitanysagra es puszi pajtas reven feljelent .... mindegy is ... az ugy nyugszik ... birot megkerestem , nyomozot megkerestem .... senki semmi csak a hulyeseg ... az ugyved szerint varjam meg amig elevul avagy a szemelyes megjelenes... (kizarva ) nem mintha felnek buntetlen eloelet, 100 db uzenet nevvel osszegekkel de meg kiszamoltak a kamatot is mind leirva ... fenyegetes ... es a tobbi es a tobbi.... penzem is van boven szoval 7 millarol beszelgetunk barmikor kifizetnem ... de nem fogom mar nem a penzrol szol. ....
A kerdes : 2014 ben nemzetkozi ... frisitve csak a fenykepem ....
Ez megszakitja az elevülest vagy nem ?
Söt az hogy nincs vademeles / kihalgatas ....
Mikor kervenyezhetem hogy tuntessenek el a police .hu rol????
Hogy kervenyezhetem ? Nem lehetseges a hazautazasom meg vagy 3 evig ... de valami megoldas lehetseges e hogy innen a tavolbol intezkedjek... közvetitot nem vonok be hissz NEM TARTOZOM.....
az illetok ellen volt es van is ervenyben kb 7-8 feljelntes /uzsora/
Amit csak en tudok ...de kitudja mennyi pontosan...
Alig varom hogy hazaerkezzem es penzt nem kimelve egytol egyig jarjak a birosagot... de jelen pillanat az itteni dolgaimhoz el kell erjem hogy LEKERULJEK...... koszonom szepen elore is a valszokat......

Kíváncsifáncsi0 # e-mail 2019.05.06. 15:06

A feljelentés megtételére nincs kifejezett határidő, de a hatóságok el fogják utasítani a feljelentést, ha azt egy meghatározott időtartam eltelte után teszi meg. Ez az időtartam (az ún. elévülési idő) általában az adott bűncselekmény esetében maximálisan kiszabható büntetés tartamának megfelelő idő, de legalább három év.

Nem tudom hogy ez érvényes e még de a Magyarország oldalon fent van... Persze szerintem azért próbálj egyezkedeni, és fizesd vissza! De az biztos egy ennyi idő elteltével nehezebb a dolga mindenkinek, főleg hogy nem az évszázad bűncselekményt követted el! Biztos van telefonszám ahonnan kaptad azt a levelet hívd fel mond hogy részletekben vissza fizeted, nem hiszem hogy ezt nem fogják elfogadni, hisz ez a lényeg hogy pénzhez jusson akitől "kicsaltad" de arra kíváncsi lennék mi tartott ennyi ideig hogy nem tett feljelentést az illető... Azért tényleg 3-4 év nem kevés! És igen jól mondták neked az idő mullását mindenhol nagyon figyelembe veszik főleg ennyit, mire téged feljelent és a végére jut a dolog az akár 2 év is lehet...... Na de nem akarok okoskodni meg azt sem hogy most megnyugtassalak de ültem már pár nyilvános tárgyaláson hasonló ügyben mint szemlélő és nem igen osztogattak börtönt meg olyannak sem akinek nem ez az első esete!

drbjozsef #   2019.05.06. 14:54

Kérdező333,

A "mire lehet számítani" eléggé kevéssé egzakt kérdés. Ami magából a részletek ismerete nélkül mondható, az a Btk. szerinti felső határ.

Természetesen rengeteg enyhítő körülmény (elsősorban a kár megtérítése, vagy annak megkezdése) lehetséges. De hát azt honnan is tudhatnánk.

Azért az "idő" elég relatív, ugye, de _önmagában_ kevéssé enyhítő körülmény.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kérdező333 # e-mail 2019.05.06. 13:40

Hát a be linkelt ügyvéd mást mondott telefonban! Igaz Sok mindent nem árult el, de ő mondta itt az idő is már eléggé előnyös számomra de ezt személyesen, és még annyit mondott hogy targyalhato az is hogy részletekben fizessek és nem lesz belőle semmi de menjek be személyes konzultációra!

drbjozsef köszönöm a linket!

drbjozsef #   2019.05.06. 13:30

Kérdező333,

Alapesetben 3 évig terjedő szabadságvesztés, minősített esetben (bűnszövetségben, üzletszerűen, etc) 5 évig.

https://www.vidakovics.hu/csalas-btk-373/

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kérdező333 # e-mail 2019.05.06. 12:46

Üdvözlet!

Alábbi kérdésem lenne, csalás miatt akarnak feljelenteni amit kB 3 - 4 éve követtem el, jött egy levél a sértett ügyvédjétől hogy 30 napon belül fizessem meg a 2.8 millió Ft ot ha nem akkor fel jelent! Sajna ezt egy összegben nem tudom teljesíteni csak részletekben, így ha feljelentenek mire lehet számítani ennyi idő elteltével? Vagy milyen orvoslat lehet még erre a dologra?

Válaszokat előre is köszönöm!

ZZ24 # e-mail 2019.04.29. 21:24

üdvözlet,

a következő elkeserítő ügyben kérnék segítséget:

Tavaly januárban egy jó anyagi háttérrel rendelkező vállalkozó ismerősöm megkért, hogy segítsek neki a telekomnál felvenni egy készüléket, mert szüksége van egy plusz telefonra, mivel ő már újat nem tud kihozni a saját nevén. Nem kételkedtem benne, hogy fizetni fogja a részleteket, jól keres, belementem, hogy segítek neki.

Itt kezdődik a történet:

A telekomnál volt egy ügyfélszolgálatos ismerőse, akinek beszólt és előkészítette az online szerződést, a megdöbbentő az volt, hogy, amikor beérkeztem már szerződés aláírásra készen volt az adataimmal, mivel egy tableten kellett elektronikus tollal aláírni, így el se olvastam, hogy mit hozok ki neki.

Pár nappal a szerződés után kaptam az értesítést, hogy a legdrágább i-phone x-et és egy méregdrága drónt hozott ki a nevem alatt 640.000.-Ft értékben. A havi törlesztő 50.000.-Ft volt, amit a felszólítások ellenére se fizetett, ezután átrakták az MKK hoz behajtásra, itt 680.000.-ret követelnek a kötbér miatt, szerencsére mást nem csaptak hozzá. Az ismerősöm megígérte, hogy itt már fizetni fogja a részleteket, amit havi 20.800,-Ft-al adott meg a követeléskezelő, természetesen itt is cserben hagyott és már 3 havi elmaradás van.

Holnap megyek személyesen megkeresem még egyszer és felszólítom, ha nem fizeti ki az elmaradást, akkor csalás miatt feljelentem, a telekomos ügyintézőt meg személyes adatokkal való visszaélés miatt.

A kérdésem az, ha megáll a csalás bűncselekménye azt figyelembe veszi e a behajtócég? Ha behajtják rajtam én polgári peres úton tudom e követelni a kár megtérítését?

A telefont a mai napig használja, az IMEI szám alapján minden tevékenységét vissza lehet követni, a drónnal nem tudom mi a helyzet, de azt is használja.

Ez az ember havi 1 milliló körül keres és ezt a szemétséget meg merte csinálni.

Mit tanácsoltok?

(Tudom, nagyon naív és felelőtlen voltam, soha nem bízok meg ezután senkiben.)

lackor2 # e-mail 2019.04.16. 18:12

A másik kérdésem pedig az lenne hogy a banki jelzálog szerződést édesanyám irta alá 2005 ben. De számomra most derűlt ki hogy anyu skizofrén volt már akkor. azaz elvileg semmis a jelzálogszerződés amit aláirt, mert nem volt beszámítható állapotban... az ügyvédem azt mondja hogy lejárt az 5 év nem tehetünk semmit sem. anyunak van egy 2005 februári szakértői véleménye ahol megállapitotta az orvoszakértői intézet hogy skizofrén. aláírás előtti dokumentum! lehet vele valamit kezdeni, mert erre is azt mondta az ügyvéd hogy sajnos lejárt az 5 év... nem a tudomásra jutás tól számit az 5 év?
Bár erre meg azt mondta hogy én meg nem szerepelek a jelzálogszerződésben. igen de a kölcsönszerződésben szerepelek..

lackor2 # e-mail 2019.04.16. 18:08

Sziasztok! A kérdésem az volna hogy a lakásunkat a végrehajtó elárverezte. ezzel nincs is gond hogy jogtalanul ugye elveszik, de én a végrehajtót feljelentettem csalással. merthogy a végrehajtás során a vevőket megtévesztette tévedésbe ejtette és a végén a csalás azzal meg is valósúlt hogy a vételárat kifizette a vevő. 26 millióért vették meg a házunkat. igen ám de a végrehajtó úgy írta ki a végrehajtást hogy azt irta hogy az ingatlanon be van vezetve a csatornázás. közben meg a valóságban nem! ráadásúl úgy irta ki hogy lakatlan a ház közben meg nem, mert 5 éve albérlők lakják... ez a vevőnek mind plusz pénz! csatorna bekötés 500.000 ft. lakottan meg értékcsökkenés legalább 2 millió. A csalás jelenleg befejezettnek minősűl mert a végrehajtó hivatalos irattal tályékoztatott is hogy a ház el van adva tehermentesen és üres állapotban..? a Rendőrségen a feljelentésemet azzal utasitották el, hogy ők még a gyanúját sem látják a csalásnak ezért lezárták a nyomozást...? értitek? már meg is valósúőlt a károkozás, de ők még a gyanút sem látják! mit tudtok erről mondani!? tud valaki nekem segiteni hogy tovább vigyük ezt az ügyet? Ezt a végrehajtót ha likvidálnánk akkor legaláb kicsit felszabadulna Debrecen...

razor93hd # e-mail 2019.03.29. 03:09

U.I Természetesen azelőtt büntetlen előéletű voltam :)

razor93hd # e-mail 2019.03.29. 03:05

Üdv Mindenkinek az lenne a kérdésem hogy elkövettem egy csalás kísérletet több évvel ezelőtt és nem jelentem meg a tárgyaláson nem kaptam értesítést róla mivel kiköltöztem külföldre és jelenleg is itt tartózkodom és a tudomásomra jutott most hogy tavaly szeptember óta köröznek mivel nem jelentem meg a tárgyaláson.Az lenne a kérdésem hogy mit tehetek hazamenni csak a jövőhónapban tudnék hazamenni a munkámból kifolyólag hamarabb nem esetleg írjak a bíróságnak egy levelet a tartózkodási helyemről vagy fogadjak ügyvédet?
Előre is köszönöm választ.

kerdezo30 # e-mail 2019.03.26. 15:38

Tisztelt József és többiek!

Köszönöm a tanácsokat.
Nos, a vádiratban szerepel (több, mint 1 év börtönbüntetés, 3 évre felfüggesztve). Plusz pénzbüntetés.

Kérdés, előkészítő ülésen ezt lefelé lehet "alkudni", védekezve, vagy ők ragaszkodnak ehhez mindenképp? Gondolok itt arra, hogy a több, mint 1 év börtönt levennék mondjuk 1 év, 2 évre felfüggesztve és a pénzbüntetésből mondjuk lecsípni valamennyit?

Illetve... Ha tárgyalásra kerül sor, akkor ott jobb eredményt lehet elérni, mint az előkészítő ülésen? Csak úgy általánosságban kérdezem... Mondjuk, ha előkészítőn nem is, de tárgyaláson (addig biztosan eltelik + 1 év is -eddig 2,5 év telt el!) lehet elérni enyhébb ítéletet?

Ezek csak elvi kérdések, az érdekel, milyen súlyú egy vádirat, illetve ehhez képest kb milyen súlyú büntetések születnek előkészítő ülésen vagy épp tárgyaláson?

Köszönöm szépen a választ.

drbjozsef #   2019.03.25. 07:01

kerdezo30,

A minősített eset miatt 3 év a felső határ, rád a Btk373§(3) szakasz vonatkozik majd feltehetőleg (a (2)ba és (2)bc is lehet):

https://www.vidakovics.hu/csalas-btk-373/

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kerdezo30 # e-mail 2019.03.24. 19:52

Tisztelt Rigoz!

Köszönöm szépen.
Belenzézek a vádiratba, akkor ha jól gondolom, látom, mit indítványoz az ügyészség.
Azért a 3 évet én ilyen kis összegnél nagyon súlyosnak találom, tekintettel arra, hogy több 100 milliós értékhatárra elkövetett ilyen jellegő bűncselekményeknél is (büntetett előélettel) sok esetben látni 2-3 évre felfüggesztett büntetést.
Vagy nekik volt pénzük? Ez nem igazán fér a fejembe...

Értem én, hogy bűnös a bűnös, de ha az okozott kár 300.000ft lesz, enyhén súlyos lenne a 3 év felfüggesztett. Vagy ennyire nem számít az összeg sem?

Valóban lehetne 50 millió ft is a 300 ezer helyett?
Nem nagyon fér ez a fejembe...

Köszönöm

És holnap többet megtudok.

rigoz # e-mail 2019.03.24. 19:44

Tisztelt kerdezo30!

Felső határ alapesetben 3 év szabadságvesztés, többszöri elkövetés esetén bőven lehet több is.

Én - ha büntetlen előélete van - 3 évre felfüggesztett szabadságvesztést és az okozott vagyoni hátránynak megfelelő vagyonelkobzást látok arányosnak a leírtakkal.

kerdezo30 # e-mail 2019.03.24. 19:13

Sziasztok!

Több rendbeli csalás bűntette miatt (a kár 500.000 ft alatt van) milyen büntetésre számíthat valaki, bűnsegédként? Azaz, mondjuk van 5 rendbeli (ezek ilyen 10 ezer ft-ról szólnak) bűnös és 15 rendbeli bűnséged? Az össz érték 500.000ft alatt van. Az 5 és a 15 rendbeli nem pont annyi, csak nagyságrendileg mondtam...

Az érdekelne, ennek mi az alsó és felső büntetési határa?

Köszönöm szépen.

Vadsuhanc #   2019.01.06. 12:12

Bármilyen furcsának tűnik az lenne a legcélravezetőbb ha leülnél a családtagjaiddal és a barátaiddal és ugyanilyen őszintén elmondanád nekik, amit itt leírtál. Fel kell vállalnod azt amit már magadról tudsz és nem kell attól félni, hogy aki szeret az ezért elfordul tőled és Téged is visszatart majd attól, hogy ismét "hazudozzál".

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.28. 13:29

OFF
A Kossuth téri metróállomás és a Markó utca között útba esik. És nyitott szemmel járok. :)
ON

www.kbs-ugyved.hu

Tauri # e-mail 2018.12.28. 13:22

:) Pontosan. Ön is szokott ezek szerint a Pethő galériában nézelődni. Nagyszerű hely. Jól ismeri a környéket :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.28. 12:16

OFF
Attól tartok, nem értem a célzást. Úgy érted, érdekelt vagyok-e az ószeres piacon? Vagy stílusomat tartod avíttasnak?
ON

www.kbs-ugyved.hu