Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Csalás ügyében kérdések

drbjozsef #   2021.01.11. 07:56

2017. évi XC. törvény a büntetőeljárásról

376. § (1) Közvádra üldözendő bűncselekmény miatt bárki tehet feljelentést.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csuklósbusz #   2021.01.10. 21:02

Adott egy ingatlan, benne lakáshasználó akivel nemcsak a saját hanem más gázfogyasztását is kifizetették, mindezt úgy hogy tévedésbe ejtve a lakót hogy azt is Ő használta el.
Lehet feljelentést tenni csalás végett 3. személy által?

Traffic #   2020.12.22. 10:52

T. JófogásBirka!

Mindegy, hogy milyen űrlapot használ, azt a tartalma alapján fogják minősíteni.
Az érték alapján valóban szabálysértés, de ha fennáll az üzletszerűség, úgy már bűncselekménynek minősül. Ezt a rendőrségi eljárás során vizsgálni fogják.

Az Ön helyében a bűnügyi szakterületen belül a bűncselekményekkel kapcsolatos beadványokat (feljelentés, indítvány, panasz, bejelentés, beadvány) választanám, IN-100016 számú űrlap.
Ha a szabálysértési eljárást választja, úgy az igazgatásrendészeti szakágon belül a szabálysértési ügyintézésben az IN-99 vagy az IN-91 űrlapot javaslom. A szabálysértési eljárások űrlapjai kissé hiányosak.

A digitális aláírással kapcsolatosan konkrét javaslatom nincs, beléptem a portálra, de nem szeretnék próba ügyet indítani. Ha belép az ügyfélkapus azonosítójával, biztosan el fog igazodni.

Üdv,
Traffic

JófogásBirka # e-mail 2020.12.19. 18:02

Segítséget szeretnék kérni. Csalás áldozata lettem Jófogáson. E-Papíron szeretnék feljelentést tenni, de már az ügycsoportonál elakadtam.
37ezer forinttal vertek át, ez szabálysértésnek minősül.
Tud valaki segíteni, hogy ez milyen ügycsoport?

Tegnap próbáltam a INNOVA oldalt is, de ott meg nem tudom mi a digitális aláírás.

Köszönöm szépen a segítséget!

rigoz # e-mail 2020.12.12. 13:34

@drbjozsef: Így van! Amúgy a tanács valós, csak nem biztos, hogy az adott egyedi esetben feltétlen az helyes út. A "hozt anyagból ezt lehetett főzni"! :) A többi a kérdező felelőssége! :)

drbjozsef #   2020.12.12. 10:44

KBS,

Nem te szoktad írni, hogy nem gondolatolvasás a feladat. Hozott anyagból lehet főzni, ha a kérdező nem tényállást ír, hanem azt, hogy csalás áldozata lett, akkor abból. Ha mégse az volt, magára vessen.

aldozat2020,

Valós tanácsot akkor lehet kapni (talán), ha azt írod le, hogy mi történt.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

rigoz # e-mail 2020.12.12. 07:46

Azt kérdezte, hogy mit tehet. Ezt mondtam. Nem azt, hogy mit csináljon. :) A lehetőségeire volt kíváncsi.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.12.11. 19:31

Fogalmad nincs, hogy mi a tényállás, de tegyen feljelentést...

Kapkodsz.

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2020.12.11. 16:00

@aldozat2020: Feljelentést tehet, illetve a nyomozó hatóságtól igényelt, e célra rendszeresített igazolás birtokában a lakóhelye szerint illetékes megyei kormányhivatal Igazságügyi Osztályához - e célra rendszeresített nyomtatványon - áldozati mivolta igazolását és azonnali pénzügyi segélyt, illetve állami kárenyhítést kérhet. A kérelemről a megyei kormányhivatal 8 napon belül dönt.

Sértettnek hívják (Be. 51. § (1) bek.) a jogállást helyesen, a magatartást pedig csalás bűntettének...

aldozat2020 # e-mail 2020.12.11. 15:45

Jo napot! Csalas passziv sertettje, aldozata lett a parom, tuljdonkeppen mit jelent ez a megnevezes jogi formaban? atvertek, becsaptak, megtevesztettek, sot a vegen megfenyegettek rajta keresztul a csaladot is. Mit tehet? Emiatt a csalo miatt anyagi csodbe jutott(unk). Penzunk ugyvedre nincsen. Mit tehet? felelossegre vonhatjak emiatt, hogy paromat s rajta keresztul tobb embert is megtevesztett az a csalo.

kankalin111 # e-mail 2020.05.06. 07:51

Üdv!
2015-ben rendőrségi feljelentést tettem többed magammal egy nő ellen. Csalás. Az okozott kár 60-70 millió. A rendőrség tavaly decemberben lezárta a nyomozást és ha minden igaz, átadta az ügyészségnek.
Értem, hogy lassabb most az ügyintézés, de az ügyészségre nem vonatkozik valamiféle határidő? (Vádat emelnek/nem emelnek..?)
Ha mégis, akkor hány hónap vagy nap?

Szomorú örökös #   2020.04.05. 09:16

Judy656

Nem vagyok kénytelen bemenni, lehet érdeklődni írásban is.

Nosza, amennyit a fórumra írogattál - feleslegesen - annyi szöveggel már régen készen lenne a levél nekik.

Igen, van az ügyészségnél felsőbb szerv. Pl. megyei, vagy fővárosi ügyészség

És az is mind-mind ügyészség. Te nem olvasod el azt, amit beírsz? :-D :-D :-D
Hogy melyik az illetékes az ügyedben, no azt kéne előbb kitalálni.

Nem muszáj várnom. A törvényben előírt egy hónapos határidő lejárt.

Attól még nem kaptál választ a kérdésedre, hiába rázod már itt is a lábad. :-)

Okoskodni sokan tudnak a környezetemben, ezért értelmetlen éppen itt olvasni egy pöcsfejet.

Elég, ha a tükörbe nézel, máris látsz egyet.
Egyébként meg már az elején kibújt a szög a zsákból, hogy nem kérdezni, hanem okoskodni jöttél ide. Sajnálom, hogy az IQ szinted csak mások sértegetésére elég. De javaslom, hogy annál próbálkozz ilyen szöveggel, aki otthon eléd teszi vasárnap az ebédet. Az talán nem fog egy szőrös bunkónak tartani egy ilyen mondatért.

Javaslom, hasonló hangnemben írd meg a panaszleveled is az ügyészségnek. Utána garantáltan lesz eljárás, csak nem az ellen a személy ellen, aki a rendőrség szerint mégsem követett el csalást, mert alaptalannak találták a vádadat. Próbálkozz náluk is ilyen szöveggel, talán egy év próbára bocsátással megúszod, de ne reménykedj, mert lehet simán több is.

Judy656 # e-mail 2020.04.05. 07:09
  1. Nem vagyok kénytelen bemenni, lehet érdeklődni írásban is.
  2. A személyes ügyfélfogadás szünetel, éppen ők kérték az e-mail-ben való érdeklődést.

3.Mindig van oka, de nem mindig jogszerű. Éppen ezért van lehetőség a panaszra.

4. Igen, van az ügyészségnél felsőbb szerv. Pl. megyei, vagy fővárosi ügyészség, de említhetném még az AJBH-t is, már ha tudod, mi az.

5. Nem muszáj várnom. A törvényben előírt egy hónapos határidő lejárt.

Itt be is fejeztem. Okoskodni sokan tudnak a környezetemben, ezért értelmetlen éppen itt olvasni egy pöcsfejet. Részletezést szerettél volna, ezért úgy látom, téged itt csak a kötözködés, és a csámcsogás lehetősége érdekel.

Szomorú örökös #   2020.04.05. 06:53

Judy656

Nagyon nem akarod megérteni a hozzászólásom lényegét!

Te nem érted a fórum lényegét! Itt senki se fogja megtenni helyetted.
Van nyilván ügyfélszolgálat, ahová kénytelen vagy bemenni és érdeklődni az ügyeddel kapcsolatban.

Nem kívánom részletezni, és senkitől nem várom, hogy az ügyészség helyett ő próbálja meg eldönteni, jogosan utasították- e vissza a feljelentést, vagy nem.

Pedig ha visszautasítják a feljelentésedet, akkor hidd el, annak oka van. Mehetsz vele akár a jó Istenig, akkor sem fogják az illetőt elmarasztalni, az egyedül számodra lesz elítélendő. Azt pedig magadban kell lerendezned.

Nem véleményeket várok, hanem tanácsot, hogy milyen felsőbb szervhez lehet fordulni.

Ügyészségnél felsőbb szerv? Miért nem egyből Polt Péternél kérsz meghallgatást?

Az alapvető probléma éppen az, hogy az elbírálásra előírt egy hónapos határidő után újabb másfél hónap telt el, és nem kapok választ.

Hát pedig muszáj lesz várnod. Ha nem lesz döntés, az is döntés. Remélem érted!

Judy656 # e-mail 2020.04.04. 17:48

Nagyon nem akarod megérteni a hozzászólásom lényegét! Nem kívánom részletezni, és senkitől nem várom, hogy az ügyészség helyett ő próbálja meg eldönteni, jogosan utasították- e vissza a feljelentést, vagy nem. Nem véleményeket várok, hanem tanácsot, hogy milyen felsőbb szervhez lehet fordulni. A panasz elbírálása az ügyészség kötelessége. Erre várok, függetlenül attól, hogy mi lesz a döntése. Számomra nem kérdés, de telik az idő. Az alapvető probléma éppen az, hogy az elbírálásra előírt egy hónapos határidő után újabb másfél hónap telt el, és nem kapok választ. A panasz elbírálása nem kérés a részemről, hanem törvényi kötelezettsége az ügyészségnek. Értő olvasást vártam, de látom, felesleges volt ide írnom. További szép napot!

Szomorú örökös #   2020.04.04. 17:08

Judy656

Ha esetleg leírnád röviden a sztorit, akkor láthatnánk azt is, hogy miről van szó. Az, hogy te és a baráti köröd azt mondta, hogy neked van igazad, még nem jelenti, hogy egy laikus is ezt fogja mondani. Szóval hasznos választ csakis akkor várj, ha megfelelő tényállást adsz elő. Egy ügyvéd megemlítése, hogy ő ezt javasolta, bizony még nem az.

Judy656 # e-mail 2020.04.04. 16:38

Igen. Bárkinek elmondtam a rendőrség indoklását, mindenkinek az volt a véleménye, hogy nonszensz. Köszönöm a hozzászólást, de ez nem visz előre. Reménykedtem hasznos válaszban is, sajnos olyan nem érkezett.

Szomorú örökös #   2020.04.04. 14:09

Judy656

A feljelentést a rendőrség utasította el, teljesen alaptalan indokok alapján. Ebben ügyvéd is megerősített. Ilyen esetben panasszal lehet élni

És a józan ész is ezt diktálta? :-O

Judy656 # e-mail 2020.04.04. 10:59

Szerintem valamit nagyon félreértsz! A feljelentést a rendőrség utasította el, teljesen alaptalan indokok alapján. Ebben ügyvéd is megerősített. Ilyen esetben panasszal lehet élni, amit a rendőrség az ügyészségnek továbbít. Nekik kellene egy hónapon belül elbírálni a panaszt.

Szomorú örökös #   2020.04.04. 10:53

Judy656

2020. március 15-től van rendkívüli ítélkezési szünet.

Sőt, ez a héten már véget is ért, viszont most nagyon nem tudják utolérni saját magukat.

A tárgyaláson kívül intézhető ügyekben a rendkívüli ítélkezési szünet idején is eljárnak/el kellene járniuk. A panaszt már március 15 előtt el kellett volna bírálnia az ügyészségnek, mivel azt január 27.-én nyújtottam be.

Szerintem van nekik fogadóórájuk, esetleg érdeklődj ott személyesen. Erre itt tuti választ úgysem fogsz kapni. Eléggé érdekes dolog különben is egy ügyészséget számon kérni. Ez a beírásod egyébként is kb. olyan, mint ha az ő döntésüket akarnád te erőszakosan felülbírálni, hogy xy-t miért is nem ítélték el, csukatták le. Nem nagyon tudsz ellene tenni, inkább fogadd el. Ha majd lépnek maguktól, akkor meg örülj neki!

Judy656 # e-mail 2020.04.04. 10:32

2020. március 15-től van rendkívüli ítélkezési szünet. A tárgyaláson kívül intézhető ügyekben a rendkívüli ítélkezési szünet idején is eljárnak/el kellene járniuk. A panaszt már március 15 előtt el kellett volna bírálnia az ügyészségnek, mivel azt január 27.-én nyújtottam be.

Szomorú örökös #   2020.04.04. 10:03

judy656

Mint ha most járt volna le a rendkívüli ítélkezési szünet...

Judy656 # e-mail 2020.04.04. 08:50

Tanácsot kérnék! Mit lehet tenni, ha egy közvádas bűncselekmény (csalás) elkövetése miatt tett feljelentés elutasítása miatt a nyolc napos határidőn belül, írásban megtett panaszt az ügyészség két hónap után sem bírál el? Érdeklődésre sem válaszolnak. Jól tudom, hogy egy hónap a panasz elbírálására a határidő?

drbjozsef #   2020.03.31. 07:33

Ferigépész,

Így jártál. Legközelebb körültekintőbben kereskedjél. Ez ún. tanulópénz.

(lehet, te vásároltál Evahalmosi-tól az "Apród csalás" c. topikból. Nézds meg az ő oldaláról feltett kérdésre a választ)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

FluimucilÁbel # e-mail 2020.03.31. 00:25

ez nem csalás

ez... polgárjogi igény mert nem az a minőség, amiért fizettél

de az is csak akkor lenne, ha bizonyítani tudsz mindent, mert felperesként rajtad van a bizonyítási teher, tehát mindent neked kell bizonyítani

  1. tényleg ő adta el
  2. tényleg annyiért
  3. tényleg nem említette a sárgát
  4. a sárga már tényleg rajta volt, és nem te tetted rá
  5. sárga nélkül tényleg annyi az értéke (ez szakértős)
  6. sárgával tényleg annyival kevesebb az értéke (ez is szakértős)

Ha mindezt bizonyítottad, amit nyilván nem tudsz, és kifizetted a pert, ami kb. szakértőstől 500 ezer forint, akkor kapcs 5 ezer forintot árkompenzációként

itt nagyjából azt lehet mondani, hogy így jártál

vásárolj legközelebb üzletben, vagy írj szerződést, fényképezd le a cuccot vásárláskor, de leginkább nézd meg alaposabban hogy mit veszel és nincs-e rajta sárga