Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Csalás ügyében kérdések

drbjozsef #   2019.12.09. 09:07

89Gent,

Sajnos igen. Az FMH is minimum 5000 forint, azt is kockáztatod, ha nem sikerülni bizonyítani az igazadat - de ha biztos vagy benne, hogy a kötelezett ellentmondása esetén is nyernél bíróságon, akkor természetesen azt is neki kell majd utólag megfizetnie.

Sajnos a bizonyítási teher rajtad van, ha nem vetted fel videóval a csomag kibontását, vagy esetleg nincsenek tanúid arról, akkor az eladó mondhatja, hogy ő nem ezt a terméket küldte, hanem egy hibátlant, és csak le akarod húzni. Ez esetben nehezen bizonyíthatnád ennek ellenkezőjét videó vagy tanúk nélkül.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

89Gent # e-mail 2019.12.08. 21:45

Kedves József!

Nagyon köszönöm a segítséget! Ezek szerint többe kerülne a hús, mint a leves. Minden jót Önnek, és még egyszer köszönöm!

Üdvözlettel:
Molnár Gábor

drbjozsef #   2019.12.08. 18:35

89Gent,

Érdemes lehet a bankomnál pénz visszahívást kérnem, illetve feljelentést tennem?

Előbbit sajnos nem tudod. A chargeback eljárás csak és kizárólag az ún CNP bankkártyás vásárlásokra vonatkozik, vagyis "card not present", ahol a kártya nincs fizikailag jelent a fizetésnél. Ez jellemzően az internetes vásárlás, ahol csak az adatokat írod be.

Banki átutalásra nem kérhető ilyen.

Feljelentést tehetsz, de a csalást neked kellene bizonyítani, amely tényállásnak része az, hogy az eladónak nem is volt ELEVE szándékában teljesíteni. Viszont esetedben ez már meg is történt.
Szóval bűncselekmény az nincs. Szerintem felesleges rendőrségre menni, el fognak hajtani.

Legfeljebb polgári jogi vita a hibás teljesítésről. Amit tehetsz az az, hogy a terméket visszaküldöd, és bizonyíthatóan (pl. tértis levél) felszólítod, hogy 5 napon belül utalja vissza a pénzedet. Ha nem teszi, közjegyzőnél fizetési meghagyást indíthatsz ellene, vagy bíróságon pert.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

89Gent # e-mail 2019.12.08. 16:19

Üdvözlök mindenkit!
13.690 Ft-ért vásároltam egy terméket, egy magánszemélytől. Utóbb kiderült, hogy ugyanezt a terméket már eladta egy másik embernek, beszámítással. Úgy egyeztek meg, hogy a másik fél elküldi a beszámítandó terméket, illetve a vételár maradék felét, és cserébe küldi a megvett árut.
Itt kerültem be a képbe. Írtam az illetőnek, hogy ha meghiúsulna az üzlet, akkor szóljon, és megveszem tőle. Válaszban azt írta, hogy két ugyanilyen terméke van. A hirdetésében ez áll: "Normál állapotban, dobozában, csavarokkal, kábelekkel."
Mikor rákérdeztem nála, a "normál állapotra", ilyen választ kaptam: "A normál állapot: Megvettem,beleköltöztem és azóta a polcon van"
A megbeszélt időre nem küldte a csomagot. Közben írt a másik vevő, akitől megtudtam, hogy nem kapta meg az árut, amit küldött beszámítandó árut pedig nem vette át az illető. Miután kilátásba helyeztem a feljelentést, nagy sértődve elhordott mindennek az eladó, majd "ismét" feladta a csomagot.
Az áru megérkezett, viszont hiányosan, sérülten, büdösen, piszkosan. Miután rákérdeztem erre, arrogánsan megpróbált lepattintani, hogy hülye vagyok. Miután ismét kilátásba helyeztem a feljelentést, felajánlotta, hogy küldjem vissza a terméket, és ő 10.000 Ft-ot fog fizetni.
Természetesen erre nem vagyok hajlandó.
Érdemes lehet a bankomnál pénz visszahívást kérnem, illetve feljelentést tennem? Tudom, hogy nagyon pici az értéke az elvesztett összegnek. Viszont nem szeretném, hogy csak emiatt megússza, és esetleg másokat is megkárosítson.
Köszönettel:
Molnár Gábor

Nahajm # e-mail 2019.11.03. 07:45

Bocsánat,hogy itt is feltettem a kérdést, de szerintem megvádolt minket. Nem Szeretném ha annyiban maradna.

Nahajm # e-mail 2019.11.03. 07:35

Üdv!

A sztori röviden: egy csaló miatt tárgyalásra idéztek,mert a kihallgatáskor azt mondtam se a terméket,se a penzt nem küldte vissza.

Kiderült,hogy visszautalta az ârát, én viszont ezt elfelejtettem. Ez oké. Viszont azt állitja,higy en azt mondtam a terméket is megkaptam,ami viszont nem igaz. Nem tudja bizonyitani,csak annyit mondott,hogy ö pedig ugy emlékszik,hogy én azt mondtam. Ezzel ö engem nem vádolt meg buncselekménnyel? 3-an voltunk még igy tanúk. Valóban visszakaptuk a pënzt, ezt a kihallgatáskor nem emlitettük, szerintem mindenki elfelejtette,léven,hogy egy 4-5 ëves dologrol van szo. De terméket nem külfött. Ezért nem lehet feljelenteni, nem hamis vád ez vagy a hatóság félrevezetése? Egy tanú volt, aki emmit nem kapott a csaló mègis azt mondta, ugy emlékszik, hogy anno azt mondta a sértett,higy kapott cuccot. De nem vitatja ,hogy igazat mondd (mármint a sértett) Ezt amugy semmilyen esetben nem vitatta.

janos23 # e-mail 2019.11.03. 00:15

Erről a dologról nem tudtam, utánaolvasva találtam számomra nem kedvező dolgot benne, pl. nincsenek meg a kötelezett adatai (csak név, telefonszám), ill. ha vitatja a követelést és bíróságra kerül az ügy illetéket kell fizetnem ami nem tudom mennyi lenne. Sajnos nem vagyok ezekkel a dolgokkal tisztában.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.02. 21:07

Nos, annak nem a szabálysértési eljárás az adekvát módja. Ennyi idő alatt már jogerős fizetési meghagyásod lehetne.

www.kbs-ugyved.hu

janos23 # e-mail 2019.11.02. 18:15

Nekem az is megfelelt volna ha megkapom amit megvettem, de abból már nem lesz semmi, így igen a pénzt szeretném visszakapni.
1-1,5 hónapja azt mondta telefonon keresztül hogy visszaadja a pénzt mert nem tud foglalkozni a dologgal, ezt a beszélgetést rögzítettem is, de ezóta is többször lerázott. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.02. 14:23

Nem a pénzed szeretnéd visszakapni?

www.kbs-ugyved.hu

janos23 # e-mail 2019.11.02. 10:46

Kedves Fórumozók!
2019.08.17.-i hozzászólásommal kapcsolatban szeretnék ismét kérdezni, még nem tettem feljelentést mert szerettem volna elkerülni a procedúrát, sajnos azóta sem oldódott meg a dolog.
Az lenne a kérdésem hogy feljelentés megtétele esetén nagyvonalakban mire számítsak, az ügy ilyenkor bíróságra kerül és oda kell majd járnom, mennyi idő alatt rendeződik le kb. és számomra lesz ennek a dolognak költsége? Mit érdemes tudnom ezzel kapcsolatban?
Nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.19. 13:36

A büntetőjogi elévülés alighanem tényleg bekövetkezett. De a tulajdoni igény nem évül el. Igaz, onnan kezdve, hogy eladták az ingatlant, már kötelmi jogi az igény.)

www.kbs-ugyved.hu

Brianna # e-mail 2019.09.18. 21:51

Sziasztok,

egy ismerősöm ügyében kérnék egy kis segítséget.

A történet annyi, hogy anno az ismerősöm édesapja elhalálozott 2013-ban, akkor volt egy hagyatéki eljárás utána ami közjegyzői szakba került és le is zárult. Igen ám csak, hogy az ismerősöm testvére volt a másik jogosult és szépen kijátszotta az ismerősömet ügyvédi segítséggel. Hamis megállapodást és meghatalmazást nyújtottak be, az ügyintézőnél meg a tesó a saját címét adta meg levelezési címnek. Így az ismerősöm nem is értesült semmiről. Szóval ez lezárult. Idén halt meg az édesanyjuk akinek a hagyatékiján szembesült azzal, hogy pontosan mi is történt, hogy eladásra került már egy olyan ingatlan ahol mindketten örökösök voltak. Tett feljelentést a rendőrségen és ott csalásra hozták ki a bűncselekményt, azonban most kapott egy levelet miszerint elévült. A kérdésem az lenne, hogy pontosan mitől függ, hogy a csalás elévül. Idővonalban annyi, hogy 2013-ban meghalt az apuka - szeptember 24. napján kelt az a két bizonyos hamis irat, az ügyintézőnél október 8án volt a testvér leltár felvételen - ebben az esetben nekem eleve fura, ha tesó tudta hogy van meghatalmazás és megállapodás már eleve október 8-án miért nem jelentette be a leltárhoz - és október 31-én volt a tárgyalás. Azt követően minden más már ennek a folyománya. Persze én értem, hogy-hogy nem érdeklődött eddig az apai örökség után.. de mire lehet hivatkozni, hogy mégsem évült el... tévedésben tartásról itt lehet szó?

Előre is köszönöm a válaszokat!

aprilismajus # e-mail 2019.08.18. 07:32

Tisztelt Janos23, az ügy a járásbíróság hatáskörébe tartozik, ott kell feljelentést tenni. A szabálysértési értékhatár ötvenezer forint, az Ön leírta kérdés majdnem meghaladja ezt, majdnem bűncselekmény, indokolt a feljelentés megtétele, s a szabálysértési eljárás indítványozása.

janos23 # e-mail 2019.08.17. 23:34

Kedves Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék, használt személygépjármű alkatrészeket (egy autó motorját és egy karosszéria elemet) szerettem volna megvásárolni egy magánszemélytől 40.000 ft értékben, előre elkérte a pénzt és mivel ismertem és többször is vásároltam már tőle, oda is adtam neki. Sajnos nem kaptam meg az említett dolgokat, 3 hónapja hiteget és leráz.
Az lenne a kérdésem hogy gondolkodom a rendőrségi feljelentésen, ennél az összegnél érdemes-e ezt meglépni és mire lehet számítani, ezen az úton van rá esély hogy visszakapom a pénzemet? Bizonyítani csak akkor tudom a történteket ha a telefon szolgáltatótól le lehet kérni a vele folytatott beszélgetéseket, ennek még nem jártam utána.
Köszönöm a segítséget!

drbjozsef #   2019.08.16. 09:04

orakium vagyok es elore lattam hogy par uzsoras faszfej

Akkor nézz a jövőbe, látni fogod, mikor fogsz tudni hazajönni (egyébként orákulum).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Panka1985 # e-mail 2019.08.16. 03:12

udvözlet ujra !
2011 ben kivandoroltam 2014 ben feljelentettek /csalas / 2014 ben nemzetkozi/ europai/ ... kiadva mivel nem jelentem meg a targyalason , bejelentett magyarorszagi lakcimmel nem rendelkezem . ....

Fogadtam ugyvedet ... a vadirat szerint en “megleptem a nyomzo hatosag elöl... hmm orakium vagyok es elore lattam hogy par uzsoras faszfej akik miatt valoban leleptem utolso elkeseredesukben majd valami kezzel irott papirral besetal a falusi rendorkapitanysagra es puszi pajtas reven feljelent .... mindegy is ... az ugy nyugszik ... birot megkerestem , nyomozot megkerestem .... senki semmi csak a hulyeseg ... az ugyved szerint varjam meg amig elevul avagy a szemelyes megjelenes... (kizarva ) nem mintha felnek buntetlen eloelet, 100 db uzenet nevvel osszegekkel de meg kiszamoltak a kamatot is mind leirva ... fenyegetes ... es a tobbi es a tobbi.... penzem is van boven szoval 7 millarol beszelgetunk barmikor kifizetnem ... de nem fogom mar nem a penzrol szol. ....
A kerdes : 2014 ben nemzetkozi ... frisitve csak a fenykepem ....
Ez megszakitja az elevülest vagy nem ?
Söt az hogy nincs vademeles / kihalgatas ....
Mikor kervenyezhetem hogy tuntessenek el a police .hu rol????
Hogy kervenyezhetem ? Nem lehetseges a hazautazasom meg vagy 3 evig ... de valami megoldas lehetseges e hogy innen a tavolbol intezkedjek... közvetitot nem vonok be hissz NEM TARTOZOM.....
az illetok ellen volt es van is ervenyben kb 7-8 feljelntes /uzsora/
Amit csak en tudok ...de kitudja mennyi pontosan...
Alig varom hogy hazaerkezzem es penzt nem kimelve egytol egyig jarjak a birosagot... de jelen pillanat az itteni dolgaimhoz el kell erjem hogy LEKERULJEK...... koszonom szepen elore is a valszokat......

Kíváncsifáncsi0 # e-mail 2019.05.06. 15:06

A feljelentés megtételére nincs kifejezett határidő, de a hatóságok el fogják utasítani a feljelentést, ha azt egy meghatározott időtartam eltelte után teszi meg. Ez az időtartam (az ún. elévülési idő) általában az adott bűncselekmény esetében maximálisan kiszabható büntetés tartamának megfelelő idő, de legalább három év.

Nem tudom hogy ez érvényes e még de a Magyarország oldalon fent van... Persze szerintem azért próbálj egyezkedeni, és fizesd vissza! De az biztos egy ennyi idő elteltével nehezebb a dolga mindenkinek, főleg hogy nem az évszázad bűncselekményt követted el! Biztos van telefonszám ahonnan kaptad azt a levelet hívd fel mond hogy részletekben vissza fizeted, nem hiszem hogy ezt nem fogják elfogadni, hisz ez a lényeg hogy pénzhez jusson akitől "kicsaltad" de arra kíváncsi lennék mi tartott ennyi ideig hogy nem tett feljelentést az illető... Azért tényleg 3-4 év nem kevés! És igen jól mondták neked az idő mullását mindenhol nagyon figyelembe veszik főleg ennyit, mire téged feljelent és a végére jut a dolog az akár 2 év is lehet...... Na de nem akarok okoskodni meg azt sem hogy most megnyugtassalak de ültem már pár nyilvános tárgyaláson hasonló ügyben mint szemlélő és nem igen osztogattak börtönt meg olyannak sem akinek nem ez az első esete!

drbjozsef #   2019.05.06. 14:54

Kérdező333,

A "mire lehet számítani" eléggé kevéssé egzakt kérdés. Ami magából a részletek ismerete nélkül mondható, az a Btk. szerinti felső határ.

Természetesen rengeteg enyhítő körülmény (elsősorban a kár megtérítése, vagy annak megkezdése) lehetséges. De hát azt honnan is tudhatnánk.

Azért az "idő" elég relatív, ugye, de _önmagában_ kevéssé enyhítő körülmény.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kérdező333 # e-mail 2019.05.06. 13:40

Hát a be linkelt ügyvéd mást mondott telefonban! Igaz Sok mindent nem árult el, de ő mondta itt az idő is már eléggé előnyös számomra de ezt személyesen, és még annyit mondott hogy targyalhato az is hogy részletekben fizessek és nem lesz belőle semmi de menjek be személyes konzultációra!

drbjozsef köszönöm a linket!

drbjozsef #   2019.05.06. 13:30

Kérdező333,

Alapesetben 3 évig terjedő szabadságvesztés, minősített esetben (bűnszövetségben, üzletszerűen, etc) 5 évig.

https://www.vidakovics.hu/csalas-btk-373/

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kérdező333 # e-mail 2019.05.06. 12:46

Üdvözlet!

Alábbi kérdésem lenne, csalás miatt akarnak feljelenteni amit kB 3 - 4 éve követtem el, jött egy levél a sértett ügyvédjétől hogy 30 napon belül fizessem meg a 2.8 millió Ft ot ha nem akkor fel jelent! Sajna ezt egy összegben nem tudom teljesíteni csak részletekben, így ha feljelentenek mire lehet számítani ennyi idő elteltével? Vagy milyen orvoslat lehet még erre a dologra?

Válaszokat előre is köszönöm!

ZZ24 # e-mail 2019.04.29. 21:24

üdvözlet,

a következő elkeserítő ügyben kérnék segítséget:

Tavaly januárban egy jó anyagi háttérrel rendelkező vállalkozó ismerősöm megkért, hogy segítsek neki a telekomnál felvenni egy készüléket, mert szüksége van egy plusz telefonra, mivel ő már újat nem tud kihozni a saját nevén. Nem kételkedtem benne, hogy fizetni fogja a részleteket, jól keres, belementem, hogy segítek neki.

Itt kezdődik a történet:

A telekomnál volt egy ügyfélszolgálatos ismerőse, akinek beszólt és előkészítette az online szerződést, a megdöbbentő az volt, hogy, amikor beérkeztem már szerződés aláírásra készen volt az adataimmal, mivel egy tableten kellett elektronikus tollal aláírni, így el se olvastam, hogy mit hozok ki neki.

Pár nappal a szerződés után kaptam az értesítést, hogy a legdrágább i-phone x-et és egy méregdrága drónt hozott ki a nevem alatt 640.000.-Ft értékben. A havi törlesztő 50.000.-Ft volt, amit a felszólítások ellenére se fizetett, ezután átrakták az MKK hoz behajtásra, itt 680.000.-ret követelnek a kötbér miatt, szerencsére mást nem csaptak hozzá. Az ismerősöm megígérte, hogy itt már fizetni fogja a részleteket, amit havi 20.800,-Ft-al adott meg a követeléskezelő, természetesen itt is cserben hagyott és már 3 havi elmaradás van.

Holnap megyek személyesen megkeresem még egyszer és felszólítom, ha nem fizeti ki az elmaradást, akkor csalás miatt feljelentem, a telekomos ügyintézőt meg személyes adatokkal való visszaélés miatt.

A kérdésem az, ha megáll a csalás bűncselekménye azt figyelembe veszi e a behajtócég? Ha behajtják rajtam én polgári peres úton tudom e követelni a kár megtérítését?

A telefont a mai napig használja, az IMEI szám alapján minden tevékenységét vissza lehet követni, a drónnal nem tudom mi a helyzet, de azt is használja.

Ez az ember havi 1 milliló körül keres és ezt a szemétséget meg merte csinálni.

Mit tanácsoltok?

(Tudom, nagyon naív és felelőtlen voltam, soha nem bízok meg ezután senkiben.)

lackor2 # e-mail 2019.04.16. 18:12

A másik kérdésem pedig az lenne hogy a banki jelzálog szerződést édesanyám irta alá 2005 ben. De számomra most derűlt ki hogy anyu skizofrén volt már akkor. azaz elvileg semmis a jelzálogszerződés amit aláirt, mert nem volt beszámítható állapotban... az ügyvédem azt mondja hogy lejárt az 5 év nem tehetünk semmit sem. anyunak van egy 2005 februári szakértői véleménye ahol megállapitotta az orvoszakértői intézet hogy skizofrén. aláírás előtti dokumentum! lehet vele valamit kezdeni, mert erre is azt mondta az ügyvéd hogy sajnos lejárt az 5 év... nem a tudomásra jutás tól számit az 5 év?
Bár erre meg azt mondta hogy én meg nem szerepelek a jelzálogszerződésben. igen de a kölcsönszerződésben szerepelek..

lackor2 # e-mail 2019.04.16. 18:08

Sziasztok! A kérdésem az volna hogy a lakásunkat a végrehajtó elárverezte. ezzel nincs is gond hogy jogtalanul ugye elveszik, de én a végrehajtót feljelentettem csalással. merthogy a végrehajtás során a vevőket megtévesztette tévedésbe ejtette és a végén a csalás azzal meg is valósúlt hogy a vételárat kifizette a vevő. 26 millióért vették meg a házunkat. igen ám de a végrehajtó úgy írta ki a végrehajtást hogy azt irta hogy az ingatlanon be van vezetve a csatornázás. közben meg a valóságban nem! ráadásúl úgy irta ki hogy lakatlan a ház közben meg nem, mert 5 éve albérlők lakják... ez a vevőnek mind plusz pénz! csatorna bekötés 500.000 ft. lakottan meg értékcsökkenés legalább 2 millió. A csalás jelenleg befejezettnek minősűl mert a végrehajtó hivatalos irattal tályékoztatott is hogy a ház el van adva tehermentesen és üres állapotban..? a Rendőrségen a feljelentésemet azzal utasitották el, hogy ők még a gyanúját sem látják a csalásnak ezért lezárták a nyomozást...? értitek? már meg is valósúőlt a károkozás, de ők még a gyanút sem látják! mit tudtok erről mondani!? tud valaki nekem segiteni hogy tovább vigyük ezt az ügyet? Ezt a végrehajtót ha likvidálnánk akkor legaláb kicsit felszabadulna Debrecen...