Gyámügy


fuji3 # 2017.09.20. 16:24

Elhunyt. Így kezdtem a mondatot. Nemigen? Tehát van rá esély?

Burn Out # 2017.09.20. 18:09

honnan lehetne tudni, hogy majd egy-két év múlva elperelheti-e? varázsgömb?

lehet egy-két év múlva teljen alkalmatlan leszel a gyermeknevelésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.20. 19:06

Ha a gyereknek csak egy szülője van, akkor az gyakorolja a szülői felügyeleti jogot. (Hacsak önként le nem mond róla; hatóság nem szünetelteti; nem fosztja meg tőle végleg, stb., stb.)

fuji3 # 2017.09.22. 14:47

Alapesetre gondoltam természetesen egy év alatt nem leszek drogos, alkoholista és hajléktalan sem. Csak azért mert többet lesznek náluk akkor nem vehetik el.

drbjozsef # 2017.09.22. 15:41

Nem.

Szandi 03 # 2017.10.03. 15:32

Tisztelt forum!
Gyermekem, nem kíváncsi az apjára, ha hétvégeken, láthatás van, akkor elrejtőzik. Ezért a bíróság engem 45, nap elzárással büntetett. Ez a büntetésem, már jogerőre is emelkedett. Kérdésem, hogy a büntetésemet pénzben kilehetne fizetni, nem szeretnék börtönben kerülni.
Üdv: Zsuzsa

alfateam # 2017.10.03. 16:58

engem 45, nap elzárással büntetett.
Nagyon helyes, dugjanak csak börtönbe, megérdemled.
Persze azt elhallgatod ezt megelőzően hányszor bírságoltak
eredménytelenül.
Remélem mire kijössz az apa bírósághoz fordul gyermekelhelyezés megváltoztatása ügyében amit most-már sikerrel meg is nyer.

Szandi 03 # 2017.10.07. 17:06

Sajnos de igaz!

trance75 # 2018.08.07. 05:45

Üdvözlet!
Gyermekünk ideiglenes hatályú elhelyezésbe került,mindenféle előzetes történés,meg keresés,egyeztetés,bármi nélkül. (Kopogtak az ajtón,ott állt 5 ember,köztük két rendőr,és elvitték a 3 éves gyermekünket. Azóta betöltötte a 4 évet. ) Zártan kezelt jelzést kapott a gyámügy. 10 hete,azaz 69 napja történt,azóta nem történt semmi,nem mondanak semmit. Egyszer látta a gyermekünket pszichológus,két héttel az elhelyezés után. A gyámügy a szakvéleményre vár. Lehetséges valahogy felgyorsítani a dolgot,vagy mindenképp ki kell várni az első szakvéleményt?

Rexor # 2018.08.07. 09:49

"mindenféle előzetes történés,meg keresés,egyeztetés,bármi nélkül.": ne ez az amit nem hiszek el. Tehát semmi sem történt, egyszer csak elvitte a gyámügy a gyermeketeket?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.07. 10:31

És még csak meg se mondta, miért. És "természetesen" jogorvoslati lehetőség sincs...

Burn Out # 2018.08.07. 10:45

az idh határozatból biztos, hogy kaptál egy példányt, illetve az idh-t 35 napon belül felül kell vizsgálni.

szóval mit követtél el a gyermek sérelmére?

trance75 # 2018.08.07. 16:26

Igen. Semmit nem követtünk el! Az óvónő látott egy cselekményt,ami rendszeresen,kb. 5 hónapja végezte a lányunk. Ez a jegyzőkönyvben van. Ami titkos,véletlen tudtuk meg. Nekünk nem szóltak az óvónők,és "eleinte nem tulajdonítottak neki túl nagy jelentőséget" idézet a jegyzőkönyvből. Érdekes,valaki azt nyilatkozta,az anyát tájékoztatták erről,pedig szó nincs erről. Esetleg a mocskos áltudomány ,azaz a pszichológusnő kavart be. Más miatt jártunk hozzá,mi kértük,mert a gyerekünk ahogy bekerült az oviba,verekedni kezdett,hiperaktivitás gyanújávakl vizsgálta. Nem az,minden rendben,nem kell többet menni hozzá,ezt mondta. SZexuális abúzus gyanúja miatt vitték el,mivel az anyát tájékoztatták,és nem történt változás,azért ilyen hirtelen. (Szerintünk az oviba hallotta,látta más gyerektől,vegyes csoportok,kis-közép-nagy csoportosak együtt vannak) Esetleg a nagymama injekciózását mutatta,aki alhasi tájékon oltja magát automata fecskendővel,minden nap. Amióta elvitték,semmi nem történt. A jegyzőkönyvben hazugság van!!! A párom nem emlékezne egy ilyen dolog közlésére??? Aki epés megjegyzést fűzött hozzá,remélem neki nem kell ezt átélnie!!! (A feltételezett gyanú szerint,pornográf témájú filmet láthatott otthon,velem,ami nem igaz! Reklámszűrő,felugró ablakok tiltva,előzmények naponta törölve,még véletlen se kattinthatott olyan oldalra,sajna,már kezeli a számítógépet. 5 percre se szoktam magára hagyni! A pszichológus,feltételezésünk szerint,mivel nem értette,hogy én otthon dolgozom, tőke áttételes deviza kereskedést végzek,nem ,nem bróker vagyok,saját pénzem fektetem be,ezért arra gondolhatott,én nézek otthon unalmamban pornót,nem törődve vele,hogy a lányunk látja esetleg. Ilyenre kell gondolni,a gyámügy is mondta "nem olyan súlyú,nem kell megijedni" tehát nem fizikai bántalmazás,bár nekünk se mondanak semmit,zártan kezelt. Teljesen tanácstalanok vagyunk,ügyvédhez nem akarunk menni,állítólag az első szakvéleményt meg kell várni. Ez volt a kérdés,ha nem,azonnal intézkedünk.

Burn Out # 2018.08.07. 19:13

"nem olyan súlyú,nem kell megijedni" - valamit tuti, hogy elhallgatsz. ha nem olyan súlyú, akkor nem emelték volna ki a gyermeket a családból.

milyen jegyzőkönyvről írsz? ha zártan érkezett a jelzés, akkor jegyzőkönyvhöz hozzá sem férhetsz. mivel nem egy kiemelést végig csináltam már, biztos vagyok benne, hogy valami nem kerek a történetedben. írhatnám azt is, hogy hazudsz.

trance75 # 2018.08.08. 03:33

A gyámügyön mondta az ügyintéző: "nyugodjunk meg,ha olyan komoly lenne a gyanu,akkor a rendőrök engem a másik irányba vittek volna el" Plusz mivel nagyon ki voltunk borulva,azt is megmondta: "az óvodában a gyerek több hónapja eljátsza a nemi aktust egy játék fecskendővel,és az anyának szóltak erről a gyanuról,mármint hogy a családban érheti valami hatás" Az óvoda egy kukkot nem szólt erről,pedig a kiemelés előtt 5 hónappal vették észre először. A pszichológus,akihez jártunk,az is azt mondta: "minden rendben van,nem kell többet menni,lezárja az ügyet,nem hiperaktív a gyerek". Az anyát ilyesmiről ő se tájékoztatta. Páromat kérdezgette,nem értette,hogyan lehet otthon tőzsdézni,azt hitte,állampaírokkal foglalkozok,de igazából gyanús volt neki,ez tény. Annyi esze nem volt 5 év egyetem után,beírja a google-ba: "tőzsde magánszemélyeknek" pl,és igen,otthonról tudok brókercégen keresztül devizával kereskedni. 1000x átbeszélve párommal,jutottunk erre,hogy azt hihette,nem is dolgozom otthon,unalmamban pornót nézek,vagy fizetős sexchat-elek. Bizonyítani tudom a brokercég átutalásait,külföldről jön euró a számlámra. A gyerek a mindenünk,engem még nem látott meztelen (más együtt fürdik a gyerekével,sógorm is ,ami nem bűn) A játék fecskendő neki nem is volt itthon,csak a nagymamánál látta,hogy kell használni. Érdekes,a pszichológusnál az a játék volt "elővéve" mikor végzett a lányunk vizsgálatával,tehát azt nézte,pedig a vizysgálatot mi kértük ugye anno,mert verekedni kezdett a gyerek az oviba. És igazad van,valami nem kerek,se a pszichológus,se az óvoda nem tájékoztatott erről a gyanujukról,és a határozatban is benne van,ami itt van a kezemben: "egyértelműen ne3m zárható ki az anya vonatkozásában,hogy erről neki ne lenne tudomása". Egy hazugság van a jegyzőkönyvben. És igen,egy,azaz egy dolgot kérdeztek eddig tőlünk: tényleg nem szólt önnek az óvoda erről????????????? Egy hazugság miatt vitték el a lányunkat,másképp is ki lehetett volna vizsgálni,mi van,ha másik,nagycsoportos fiútól látta,hallotta? Mi van,ha a nagymamát utánoztva,injekcióval gyógyítja magát? Sclerózis multiplex miatt,évek óta ,minden nap injekciózza magát,a gyerek tudja,nagyon beteg a nagymama,ez egy halálos betegség. A kérdésem arra vonatkozott,mivel 70 napja nem történt semmi,1x látta a lányunk kirendelt pszichológus,az is 8 hete, mit tudunk tenni azon kívűl,hogy sír az egész család ekkora félreértés miatt? Ennyi erővel bárkitől elvihetik a gyereket, Összekevertek két fájlt a gépben? A nevelőszülőknél ennek a tevékenységnek semmi nyoma. Tehát: meg kell várni mindenképp a szakvéleményt,vagy lehet valamit tenni ez ügyben? Segítsen valaki,semmit nem mondanak,70 napja nem láttuk a lányunk,a születésnapja előtti napon vitték el.... Azóta semmi nem történt...

trance75 # 2018.08.08. 03:50

Lemaradt: a gyámügyes mondta ezt is,kezében a papírokat szorongatva- "Az óvoda nem tulajdonított neki nagy jelentőséget eleinte" Mikor elvitték a gyermeket egy,azaz egy dolgot kérdezett,látva,hogy fel se fogom,mi történik: "Önnek nem szólt az anyuka???? Tájékoztatva lett erről a gyanúról. Maguk nem szoktak egymással beszélgetni????? " Tehát valóban nem kerek,egy intézmény hazugsága miatt emelték ki,mivel az anya is "benne van" a dologban. Amit nem tudunk pontosan mi lehet,nem tudjuk,mivel vádolnak. Senki nem mond semmit! Mindenki ezen van kiakadva: nem szólt nekünk senki,mit csinál a lányunk az oviba,meg hogy milyen gyanu merült fel hónapokkal ezelőtt?????? Mi lehet az a cselekmény,aminek nem tulajdonítanak eleinte túl nagy jelentőséget,lehet tájékoztatni a szülőt,de ha nem változtat a nem tudjuk min,akkor kiemelik a gyereket??? Nem hazudok,segítséget kértem,nem pálca törést felettem! A gyámügy nem szokott hibázni? Akit ütnek-vernek,a szülők alkoholisták,rongyokba járnak a gyerekeik,azoktól nem veszik elé a gyermeküket! Én le szoktam a cigiről,nem iszok alkoholt,a lehetőségeinkhez mérten mindent megadunk a gyereknek! Várjunk,vagy lehet valamit tenni?

trance75 # 2018.08.08. 06:28

70 napja történt. Azóta semmi hír,semmi nem történt. Kivéve,7 hete volt a kislánynál pszichológus,ennyi... Gyámügy: vár a pszichológusi szakvéleményre. Mást nem mondanak. Semmit nem tudunk az ügyről,a vádról,sem semmiről. Amit tudunk,azt az ügyintéző mondta el az első nap. ( oviba mit csinált,mióta,erről tájékoztatva lett az anya, nem olyan súlyu a vád de nem mondhatja el ) Nem hazudok. Nem hallgatok el semmit. Nem volt semmi előzménye a dolognak. Óvoda nem tájékoztatott ,hogy a lányunk mit csinál 5 hónapja náluk. Pszichológus (azt a vizsgálatot mi kértük,mert verekedett az oviba,miután elkezdett oda járni) azt mondta,minden rendben van,lezárja az ügyet. Határozatban ih: anyát tájékoztatták erről a gyanúról. Csak ezt kérdezték tőlünk eddig,semmi mást: "nem szólt erről az óvoda?" nem,senki nem figyelmeztetett,ilyen gyanú merült fel. A kérdésem: a szakvélemény elkészülte előtt,van-e mód,bármit tenni,vagy azt meg kell várni mindenképp? Ha vége lesz,és bebizonyosodik amire gondolunk a párommal,megírom itt. De nagy valószínűséggel országos visszhangja lesz,nem fogjuk annyiba hagyni,hogy a semmiért,mások sorozatos tévedései,munkaköri hibái miatt egy 3 éves gyermeket elszakítanak a családjától! Már arra is gondoltunk,összekevertek két gyereket,név azonosság miatt,vagy felülírtak egy fájlt a gépben. A gyerek a mindenünk,azóta is itt sírunk mindketten,elalváskor,felkeléskor,egész család ki van borulva. A testvéreim rettegnek,hogy tőlük is elvihetik a semmiért a gyerekeket! Egyik külföldön dolgozik,a másik elég szerény körülmények között,nem merték vállalni a gyámságot ez miatt!!! Még az se indult el,az elhelyezésről a per, semmi nem történt! Velünk nem beszélt senki,nem mondanak semmit! Teljesen ki vagyunk borulva!

trance75 # 2018.08.08. 06:56

Mások pálcát törtek felettem,nem rád gondoltam,ha vissza olvasol,még egy gyámügyes is rögtön vagdalkozik. Én segítséget kérni jöttem ide! Köszi a választ,akkor várunk! Nekünk összeáll lassan a kép,1000x átbeszéltük párommal. Ha bizonyítást nyer,tudni fogtok róla,garantálom!

trance75 # 2018.09.12. 12:14

Ami azóta történt: nagymamánál került elhelyezésre a gyermekünk,továbbra is ideiglenes elhelyezésben. Valamint,a kapcsolattartási kérelmünket elutasították,csak telefonon,nagymamán keresztül,közvetlenül nem tarthatjuk a kapcsolatot. 102 nap alatt,minket sehova nem hívtak,semmit nem kérdeztek. Sem gyámügy,sem rendőrség,sem senki... Akárhol vagyunk,elmondjuk amit gondolunk,mindenki csóválja a fejét,szörnyülködnek,de érdemi dolog nem történt még. Ez is 29 napig tartott,mire elintézték,hogy a nagyszülőkhöz kerüljön. A lányunk ruháit,ágyneműjét,elhoztuk az óvodából.Többször hívtuk őket,nem vették fel,nem hívtak vissza,odamentünk,letagadták,hogy hívtuk őket. Furcsán viselkedtek,idegesek voltak,zavartan futkároztak,össze-vissza,hogy összeszedjék a gyerek holmiját az óvónők. A vezető csak tátogott,mikor meglátott,hang nem jött ki a száján. Amit ők "tapasztaltak,hallottak" azt se a nevelőszülők,sem a nagyszülők,sem senki,sehol nem vette észre a gyereken. Ha beigazolódik a sejtésünk,majd láthatja mindenki a tévében. Elkeseredésünkben,már az is megfordult a fejünkben a párommal,hogy bemegyünk a rendőrségre,vallomást tenni,és azt hazudjuk,hogy meg láthatott minket szeretkezés közben, és ezt mondhatta el az oviban. Mert akkor lehet,hamarabb kivizsgálnák,mert megőrülünk,hogy nem történik semmi!!!!

trance75 # 2018.09.12. 13:59

Az ügy kivizsgálásával kapcsolatban nem történt semmi,úgy értettem. "A fellebbezésben csak olyan új tényre lehet hivatkozni,amelyről az elsőfokú eljárásban az ügyfélnek nem volt tudomása" Ideiglenes h. elhelyezésben marad,kapcsolattartás módja is marad. A szakvéleményre várnak, 102 napja. Semmilyen per,meghallgatás,semmi nem volt. Szerintem itt egy fellebbezés semmit nem ér... Gyámügy ajánlotta a kérelmet is,de nem biztatott,azt mondta,próbáljuk meg. Már ők maguk is sokallják,hogy ennyi idő alatt lényegében semmire se jutottak. Gondolom,tisztában vagy vele,de leírom: arra a szakvéleményre várnak,ami esetleg megállapítja,hogy a lányunk viselkedés zavarát,okozhatta-e,olyan hatás. Azt hogy milyen hatás,hol,meg ki által,az akkor mennyi ideig fog tartani,mire kiderül? Semmi nincs bizonyítva,egyenlőre egy feltételezett gyanúról van szó. Ha lesz szakvélemény,akkor avval már mehetünk az ügyvédhez. Ha nem megfelelő nekünk,ami abban áll.

trance75 # 2018.11.13. 11:32

Új fejlemény!
Igazságügyi orvos szakértői vizsgálat eredménye: nem családi körben érte a lányunkat szexuális abúzus,feltételezhetően az óvodában látta,hallotta azokat a dolgokat,amit az óvónők tapasztaltak. A rendőrség lezárja a nyomozást (el se kezdte) Hiperaktív a gyermekünk,amivel majd foglalkozni kell. Minderre 5 és fél hónapot kellett várnunk. Azóta nem láttuk,nem beszélhettünk vele. Nagyon megviselte a kislányunkat is,naponta több alkalommal is kérdez minket,hiányol,nincs étvágya,gyakran szomorú. Amint a kezünkben lesz minden szükséges okirat,feljelentést teszünk a rendőrségen,ha maguktól nem kezd el nyomozni se a gyámügy,sem a rendőrség,ugyanavval a feltételezett gyanúval,amivel minket megvádoltak! Mi van akkor,ha felnőttől hallotta az óvodában? Kártérítési pert indítunk,attól függően,mi áll a jegyzőkönyvben,az előzetes pszichológiai vizsgálatot végző "szakember"-vel szemben,a bizottság ellen,és ha az óvoda is hibázott,akkor ellenük is! A gyámügy velünk akarta kifizettetni a vizsgálatot,mondván,nekik nincs rá keretük! Milyen eljárás ez! Semmit nem követtünk el,a gyerek a mindenünk,és mégsem láttuk fél éve,ráadásul az egyik legsúlyosabb bűncselekménnyel vádoltak minket! A sajtót is meg fogjuk keresni. Addig nem fogunk megnyugodni,amíg azok,akik hibáztak,el nem ismerik a hibájukat,és meg nem térítik az okozott kárt! Ez bárkivel megtörténhet,bármikor! Ha első alkalommal közölték volna velünk,mit csinál a gyerek az oviban,akkor ott helyben kiderülhetett volna,hogy amivel mutatja a nemi aktust,olyan tárgy nincs a lakásunkban, az kizárólag,ott,az oviban játszották,mutatták egymásnak a gyerekek! Amint lesz fejlemény,közlöm. U.I.: Senkinek nem kívánom,hogy átélje,amin a családunk keresztülment. A gyermekünkben is örökre nyoma marad,ahogy bennünk is...

Burn Out # 2019.01.07. 17:46

kerdes32:

Ha a kapcsolattartást szabályozó döntésnek önhibádból nem teszel eleget, akkor büntethet és büntetni is fog. Alapbüntetés 10 ezer.
A gyámhatóság vizsgálni fogja, hogy a betegség akadályozza-e a kapcsolattartást. Gondolom nincs karanténban a gyerek.

rigoz # 2019.01.07. 18:16

Tisztelt trance75!

Ha a veszélyeztető magatartás nem a gyermeket nevelő szülő részéről valósult meg, akkor a gyámügynek nincs lehetősége mit tenni.

A rendőrség kompetens szexuális erőszak ügyében nyomozni, amennyiben más a tettes, az nem érinti azt, hogy nyomozást folytatni kell, hanem ilyenkor a gyanúsítást kell megszüntetni, ha arra sor került korábban.

Felhívnám a figyelmét arra is, hogy amiatt önmagában, hogy a gyereket kiemelték a családból nem kártérítési, hanem

Az előzetes pszichológusi vélemény esetén pedig kétséges lehet a jogalap, hiszen a szakvélemény megalapozatlansága önmagában semmilyen jogsértést nem valósít meg.

Megjegyzem, hogy rendszerint ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést, így amennyiben konkrétan a feljelentés nem Önök ellen irányul, akkor a feljelentés megtörténte miatt sikeresen per nem indítható és elégtételadás sem követelhető.

Az eljárás ily fokú elhúzódása miatt a közérdekvédelmi ügyészséghez lehet fordulni (90 napon belül pedig a közigazgatási bírósághoz, amelytől ideiglenes intézkedés is kérhető).

Egyébként örömmel olvasom, hogy kezd rendeződni az ügyük, remélhetőleg most már minden rendben lesz és mihamarabb "visszakapják" a kislányukat.

Őszintén szégyen, hogy ilyen megtörténhet...

rigoz # 2019.01.08. 06:03

Tisztelt kerdes32!

Az Én meglátásom viszont az, hogy első jogsértésnél, főleg, ha felmérhető az is, hogy a jogsértés "az elkövető" számára nem is nyilvánvaló, akkor nem arányos és következetes, illetve a fokozatosság elvével sem összhangban álló, ha bírságol rögtön a gyámhivatal, viszont az elmaradt kapcsolattartás pótlását nem írja elő.

Én azt tanácsolom, hogy fellebbezzen, úgyis tárgyi illetékmentes és addig a végrehajthatóság is nyugszik.

Legfeljebb helybenhagyják, ami ellen közigazgatási per indítható, bár utóbbi már komolyabban mérlegelendő viszont...

Burn Out # 2019.01.08. 11:14

A Gyer-ben található rendelkezés szerint már az első önhibánál is bírságot kell kiszabni, illetve el kell rendelni a pótlást.

Aki a kapcsolattartást akadályozza, az veszélyezteti a gyermeket és szintén a Gyer-ben található szabályozás szerint ennek védelembe vételi eljárás megindítása lehet a következménye, illetve később gyámhatósági feljelentés is.

Ahogy leírtad, szabályonak tűnik az eljárás.

Mi volt a baja a gyermeknek?