Kényszerítés - jogi kiskapuk


groszfater@gmail.com # 2016.01.16. 16:57

Így már megértem miért forszírozod ezt a (kényszerítés) vonalat, de hidd-el ez nem járható út.
Ha ez a vád megállna tudod hány anyát kellene börtönbe zárni, akik akadályozzák a kapcsolattartást ?!

Az eddigiek alapján nincs jobb ötletem mint a nyilvánosság, a sajtó, az szokott segíteni...

valoapa # 2016.01.16. 16:17

groszfater: a gyámügyről írtam privátban, remélem, hogy nem sértelek meg vele, de nem ide való.

folyami géb: ha ennyi jogász egyformán látja, akkor az bizonyosan úgy van, az én nem-jogász fejem viszont még nem érti a levezetést, ezért kérdezem: miért számít az, hogy a kilátásba helyezett, nekem érdeksérelmet okozó, és egyébként jogellenes (eddigi állításaimban ugye nincs vita?) magatartás családjogi jellegű vagy sem?

köszönöm!


  • laikus fórumlátogató
folyami géb # 2016.01.16. 16:02

Bocsánat, nem vettem észre, de kösz a bizalmat. Szerintem a kollégák jól láttak mindent, azaz ez a kapcsolattartás szabályainak a megsértése (vagy annak a kilátásba helyezése), de semmikképp nem a Btk. 195. § -a szerinti kényszerítés. Ergo családjogi ügy.

groszfater@gmail.com # 2016.01.16. 14:27

Nem kell tűrnöd, itt a törvény, inkább ezt nézegesd és ne a Btk.:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

valoapa # 2016.01.16. 13:45

Értem.

A gyámhivatalhoz így is - úgy is fordulni fogok, de sajnos azt a luxust nem engedhetem meg magamnak, hogy ügyvéddel.

Köszönöm a segítséget, akkor nincs más, mint tűrni, és várni, hátha előbb-utóbb legalább a gyámhivatal helyre teszi a dolgokat...


  • laikus fórumlátogató
ius latratus # 2016.01.16. 13:31

kényszerítésnek minősül-e, ha valaki közli, hogy ha nem úgy ugrálok, ahogy ő fütyül, akkor nem enged találkozni a gyerekeimmel.

Bár előttem a téma szakértőjének folyami géb lett megjelölve, de azért én itt a kényszerítésnek még a csíráját sem látom.
Tényleg a gyámhatósághoz kell fordulj, de nem ártana egy ügyvéddel együtt tenned ezt, s mindjárt nem évekig húzódna egy-egy ügyed.

valoapa # 2016.01.16. 11:45

Köszönöm megértésed!


  • laikus fórumlátogató
groszfater@gmail.com # 2016.01.16. 11:37

Ezt majd folyami géb megválaszolja!

valoapa # 2016.01.16. 11:23

> A kényszerítés büntetőjogi kategória, ne hozd ide.

Azt hittem, hogy ez büntetőjogi fórum :-D

Viccet félre téve, a véleményt tudomásul vettem, ugyanakkor továbbra is várok egy objektív választ arra a büntetőjogi kérdésre, hogy kényszerítésnek minősül-e, ha valaki közli, hogy ha nem úgy ugrálok, ahogy ő fütyül, akkor nem enged találkozni a gyerekeimmel.


  • laikus fórumlátogató
groszfater@gmail.com # 2016.01.16. 11:11

A kényszerítés büntetőjogi kategória, ne hozd ide.
Itt arról van szó mikén szerzel érvényt a bíró határozatának.
A bírósági döntés végrehajtása a gyámügy feladata.
A kapcsolattartás joga a gyermekedet illeti, Te a jogosultja vagy és egyben kötelességed is.

Ha az a fixa ideád, hogy Te egy üldözött elvált apa vagy, akkor találsz is ehhez eszközöket, hogy ezt létre is hozd...

valoapa # 2016.01.16. 10:58

Mint mondtam, nem szeretnék a gyámüggyel kapcsolatos dolgokba belemenni. Csak annyit szeretnék helyre tenni, hogy nem én, hanem ártatlan gyerekek az elsődleges sértettei a gyámhatóság jogsértéseinek.

A kérdés továbbra is adott: mindegy, hogy miért, de a gyámügyi utat céltalannak tartom, ezért áll a kérdésem, hogy a kényszerítés megáll-e a lenti históriára.

Köszönöm!


  • laikus fórumlátogató
groszfater@gmail.com # 2016.01.16. 10:49

Ha a gyámügy így bánik veled abban alaposan benne vagy Te-is.
Van felügyeleti szerv lehet panasszal élni

valoapa # 2016.01.16. 10:40

Tehát azt mondod, hogy nem áll meg a kényszerítés, mert

  1. ez nem tekinthető fenyegetésnek

vagy

  1. nem okoz jelentős érdeksérelmet?

> De az túlzás, hogy évekig tart egy pótlás elrendelése.

Hát, szomorúan kell mondanom, hogy de. Most kaptam meg az elsőfokú(!) határozatot egy 2014. márciusi kapcsolattartásról. A 2013. decemberiekről még nincs határozat. A gyámügyes tragikomédiába most itt nem mennék bele, de tényleg nem véletlenül kérdezem, amit kérdezek.


  • laikus fórumlátogató
groszfater@gmail.com # 2016.01.16. 10:30

Már-pedig nincs más lehetőséged mint a gyámhatóság...
De az túlzás, hogy évekig tart egy pótlás elrendelése.

valoapa # 2016.01.16. 10:09

Lehet, hogy bagatellnek hangzik, de unom, hogy volt feleségem folyamatosan a gyerekeimen keresztül tart sakkban.

A gyermekekkel bírósági ítélet szerint tartok kapcsolatot. Az ítélet természetesen rögzíti a gyermekek átadásának és átvételének a helyszínét.

A volt feleségem a múltkorában a város másik végében tartózkodott, és nem akarózott neki hazamenni, és azt találta ki, hogy akkor én furikázzam el a gyerekeket. Nekem ez nem fért bele se időben, se pénzben, se a további programjaim miatt, ezért a nagyvonalú ajánlatot visszautasítottam.

Erre írásban közölte, hogy a továbbiakban ha ő azt mondja, hogy a város másik végére menjek a gyerekekért, és én nem vagyok erre hajlandó, akkor úgy veszi, hogy önként lemondtam a kapcsolattartásról(!), és nem adja oda a gyerekeket.

Az talán nem kérdés, hogy érdeksérelmet okoz, ha nem láthatjuk egymást a gyerekekkel. Bár ilyen esetben a gyámhivatal 99%, hogy rendelkezne a kapcsolattartás pótlásáról, tapasztalataim szerint ez évekig elhúzódik.

Kényszerítés-e ez?

Elvégre vagy eleget teszek feltétel nélkül az ő követelésének, vagy tudomásul veszem, hogy a gyerekeimet maximum akkor vihetem haza, ha pár év múltán lesz egy jogerős gyámhatósági végzésem.

(A "miért nem tudjátok megbeszélni"-jellegű javaslatokat szomorúan kell csípőből visszautasítanom, volt feleségem az emailben átküldött fenyegetőzésen és mocskolódáson kívül nem kommunikál velem, kérelmemre a gyámhatóság kötelezte mediációs-családterápiás foglalkozásokon való részvételre, de neki ezen nincs kedve részt venni)


  • laikus fórumlátogató
pohicop # 2015.07.02. 14:38

Szerintem semmi nem történik. Anyósom a válás alatt folyamatosan zaklatott. Zaklatott valótlan állítással a munkahelyemen a főnökömnél, zaklatott az otthonomba bármikor berohanva amikor épp ki akart osztani valami kitalált dolog miatt, zaklatott mikor a gyermekátadáskor jött és minden szemétládának elhordott a gyermekem előtt. Ez mégsem lett zaklatás. Sőt a nyomozó szerint ezek csak válás kori kellemetlenségek, közérdekű bejelentések. Ügy lezárva ennyi.

Dr.Attika # 2015.07.02. 10:26

Ez így van Béla. Mint ahogy Te sem és én sem tudtam, hogy milyen a nyomozási, vádemelési arány amíg Dr. Polt Péter nyilatkozatát nem olvastam. Tehát a nyomozások fele eredménytelen? Ebben nincs felelőssége az ügyészségnek? Az ügyész nyomoz vagy nyomoztat. ( Be. 28.§ (3) bekezdés)
Vagyis a nyomozóhatóság un. alvállalkozója. Érdekelne, hogy egy vádemelési javaslattal zárult nyomozást követően, amikor is az ügyész nem emel vádat, történik-e felelősségre vonás, szakmai elemzés, hogy miért nem alkalmas a nyomozás eredménye vádemelésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.02. 09:27

Ugyan, a bagatell ügyekről az ügyész sokszor legfeljebb utólag értesül.

pohicop # 2015.07.02. 08:37

A nyomozó, az ügyész felügyelete alatt dolgozik. Vagyis azt csinálja amit az ügyész elvár tőle. Ha a nyomozó megszüntet akkor azt úgy teszi, hogy az ügyész áldását adta rá, mert nem lát vádemelésre lehetőséget.

Egyébként a "jelentős érdeksérelem" az amit hiányoltak rendőri, ügyészi vonalon szerintem.

Érdeksérelem az volt az biztos. Viszont jelentős volt e az kérdés. Nem? És, ha nincs jelentős érdeksérelem akkor nem áll meg ez a bcs. Vagy rosszul gondolom?

folyami géb # 2015.07.01. 18:48

Ez megint csak kétségtelen.

Ráadásul az elején mág azt sem tudtam, hogy az elkövetők ismeretlenek, mert a leírásból úgy tűnt,mintha csak a tényállási elem hiánya miatt tagadták/szüntették meg a nyomozást.

Így utólag nyilván szinte lehetelenlenség a felderítés. Azért a hozzászólásom magvát fenntartom: a 2:1 arány nem jelent semmit.

Dr.Attika # 2015.07.01. 14:21

Tudjuk. Dr. Polt Péter nyilatkozta a Pesti Ügyvéd júniusi lapszámában. "Polt szerint....a vádemelési javaslattal zárult nyomozásoknak csak alig több mint felében emelnek vádat a feltételezett elkövetőkkel szemben."

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.01. 13:50

mégis ott is van vagy 95 %-os váderedményesség.
Az van - csak azt nem tudjuk, hány százalékban nem emel vádat az ügyész a bizonyítás lehetetlensége miatt.

folyami géb # 2015.07.01. 11:36

Kedves K.B.S.,

részben igazad van. A "tuti sikeres magánvádat" csak a tényállás-szerűségre értettem,és így valóban nem pontosan fogalmaztam. Bizonyításról ÁLTALÁBAN nincs sok értelme szerintem így a fórumon keresztül beszélgetni, mert ott minden szónak jelentésége lehet, így csak az összes irat teljes ismeretében érdemes azt tenni. Úgy nem sok érrtelme van, hogy 4-5 mondatot tudunk az ügyről, azt is gyakran laikusok sajátos interpretációján keresztül.

Viszont

azzal nem értek egyet, hogy az egy sértett vs. három terhelt vallomása problémát jelentene. Te is tudod, hogy a bizonyítás nem darabszámra megy, ez klasszikus felállás pl. csoportos rablás esetén, mégis ott is van vagy 95 %-os váderedményesség.

Ráadásul jelen ügyben csak két potenciális terheltet látok, de lehet, hogy én olvastam figyelmetlenül. :)

Bori Bori # 2015.07.01. 11:24

Ez tényleg nagy elégtétel lenne.

Gfarkas86 # 2015.07.01. 11:21

Mellesleg ha megindîtják az eljárást, lehet, hogy még a buszvezetőt is felkutatják, aki kis szerencsével látott valamit az esetből, még ha nem is hallott.

A határozatot egyébként biztos, hogy megfellebbezem, mert még ha nem is találják meg a két ismeretlen tettest, legalább a hatóság elismeri a bűncselekmény megtörténtét és úgy kerül a stóc az iratmegsemmisítőjükbe.