Magánlakás definició


Raul # 2015.08.20. 10:16

Sziasztok!

Érdekelne van e valami hivatalos álláspont, hogy mit tekintünk Magánlakásnak és a "zárt bekerített hely"-nek.

A válaszok a leendő diplomamunkámhoz kellenének így az is jó lenne ha forrás is meglenne hogy honnan származik a definíció.

Előre is köszi a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.20. 11:59

Mi lenne, ha elolvasnál egy-két kommentárt?

Nem mellesleg a Btk. nem használja tényállási elemként a "magánlakás" kifejezést. A "lakásról" meg csak tudod te is, mit jelent, de még az se baj, ha nem, mert rögtön ott van mellette, hogy "egyéb helyiségébe".

pohicop # 2015.08.20. 12:15

Gondolom földhivatalnál lakóépületnek bejegyzett épületegyüttest, melybe személyek hivatalosan be vannak lakóhelyként jelentkezve és ott élnek életvitel szerűen. Nagyjából....

pohicop # 2015.08.20. 12:19

Wikipédia:

"Magánlakás
A magánlakás minden olyan tartozkodási hely, helyiség, mely a magánszemély életvitelét rendszeresen vagy ideiglenesen szolgálja. A helyiség jellege nem releváns, se a használat jogcíme (bérlet, tulajdon, haszonélvezet stb.). A magánlakásban az ember rendszeresen vagy időközönként visszatérően tartózkodik, ott az általános, biológiai életvitelével kapcsolatos tevékenységet végez, tehát nem beszélhetünk a munkahely, iroda esetében magánlakásról. Lakásnak kell tekinteni a lakókocsit, sátort is, hiszen ideiglenesen – vagy állandó jelleggel – magánszemélyek tartózkodási helyéül szolgál."

pohicop # 2015.08.20. 12:24

"Mit jelent a más lakása, egyéb helysége vagy ezekhez tartozó bekerített hely?
A más lakása a törvény értelmében nem azt jelenti, hogy az a lakás, amely más tulajdonában áll, hanem azt, hogy a lakással más személy rendelkezik, azt birtokolja, használja. Ebből következően a bérbeadó szemszögéből más lakásának minősülhet a bérlő által birtokolt lakás is.
Lakás minden olyan zárt hely, amely emberek tartózkodási helyéül és rendszeres éjjeli szállásául szolgál.” A jogalkotó ebbe a fogalmi körbe vonja az átmeneti tartózkodásra szolgáló helyiségeket is, és ebből a szempontból lakásnak tekintendők, a szállodai, valamint motelszobák, a kollégiumi szobák, a munkásszállón található szobák, stb.
A lakás meghatározásához nem tartozik annak ingatlan jellege, ezért a lakással egy tekintet alá esik a sátor, hajókabin, lakókocsi. Ezzel ellentétben az ún. házijog alapján nem részesülnek védelemben azaz nem állapítható meg a magánlaksértés olyan esetekben, amikor a jogtalan bemenetel vagy bent tartózkodás a nem lakás céljára szolgáló középületekben, irodákban, hivatalokban, gyárakban, üzemekben fordul elő.
Egyéb helyiség egyrészről a lakáshoz tartozó pince, padlás, folyosó, előtér, másrészről az emberi tartózkodás helyeként szolgáló olyan zárt épületrész amely gazdasági tevékenység végzésére szolgál, mint a műhely, a garázs vagy éppen az üzlethelyiség.
Lakáshoz, vagy egyéb helységhez tartozó bekerített hely, amely falakkal, kerítéssel, élősövénnyel vagy más módon van körülvéve és ez a körbevett terület a lakás, egyéb helyiség rendeltetésszerű használatát elősegíti, kiegészíti, azokhoz szorosan hozzátartozik (kert, udvar)."

pohicop # 2015.08.20. 12:26

Business Law!

Így lehet totálisan kizárni a plágiumot XD