Nagy Testvér Díj - Rágalmazás alapján?


ObudaFan # 2005.11.29. 16:25

Az elkövető kilétéről való tudomásszerzést követő 30 napon belül rágalmazásért a sértett magánindítványt tehet. Ebben az esetben az elkövetőnek kell hivatkozni arra, hogy a tényközlést közérdek , vagy nyomós magánérdek indokolta, és a valóságot bizonyítani.

writetome # 2005.11.28. 21:13

A fórum segítségkérés nevű részében feltett kérdésemre azt a választ kaptam, hogy "Ha ez valóban így van, akkor polgári jogi és büntetőjogi úton is érvényesíthetik a sértettek igényüket......" Szeretném itt, a büntetőjogi fórumban megkérdezni, hogy büntetőjogi szempontból milyen lépéseket kellene megtenni ebben az ügyben. Az olvasók kényelme céljából ide másolom az eredeti kérdést amelyre válaszért ide irányítottak:

"anonim internetes jelölésen keresztül jutott a tudomásunkra........"

  • ez az indoklás a nagy testvér díj jó néhány jelöltje esetében. A Technika az emberért Alapítvány a honlapján a bizonytalan, névtelen források ellenére sem sokat teketóriázik, a Nagy Testvér díjra jelöltek nevei teljes hosszban kiírva szerepelnek a lapon (nem rövidítve mint nálam). Megtudhatjuk, hogy Zs.G. ... a megfigyeli a lakókat , B.S.E. ... felbontja a leveleket, E cég ....monitorozza az elektronikus leveleket, stb. Mintha csak egy bulvár újság címsorait olvasnánk. A felsorolt vádak súlyosak. Alkalmasak arra, hogy az egyének imázsát, a környezetükben róluk kialakult képet negatívan befolyásolják. Ezzel nem követ el személyiségi jog sértést a magát az ilyen jogok örzőjeként kikiáltó társaság? A megvádolt személyek ezzel "kabátlopási" ügybe keveredtek. Mostantól kezdve hiába bizonygatják, hogy esetleg ártatlanok. Részben azért is mert a nevezettek listáját kritikátlan lapok (pl. Origo) mint kész tényt vették át. A hivatkozás a névtelen feljelentőre, bocsánat, "jelölőre" az Origo cikkjében már nem szerepel. Nagyon rossz érzésem van. Megint ott tartanánk, hogy névtelen feljelentgetők rá tudnak uszítani egy "nemes védelmi szervezetet" a "bűnösökre" akik meg majd jól megnézhetik magukat? Ha jól tudom a vádlott nevét is csak az elítélést követően etikus nyilvánosságra hozni. A zsűriben ülő jogászok számára nem szégyenletes ez? A Jogi Fórum pedig hírekben és cikkekben népszerűsíti a díjosztó "lincselők"-et?