Üdv' Mindenkinek!
Szeretném a véleményeteket kérni a következő tényállással kapcsolatban!
Vasúti átjáróhoz személygépkocsival érkezve a fényjelző készülék piros jelzése ellenére a gépjárművezető (halál markából szabadulva) a következő vallomást tette: (persze csak nagyvonalakban idézem) A hátam mögött közlekedő személy nagy sebességgel közeledett felém, és nagyon zavart, hogy nem észleli időben bekanyarodási szándékom. Talán ezért, nem tudom, nem emlékszem, valószínűleg későn észleltem a piros jelzést, amikor már fékeztem, csak a vonatot láttam, nem emlékszem semmire!
A vallomás megtételét követően az összeroncsolódott gépjármű elszállítása előtt észlelte a helyszínelő rendőr, hogy a fék nem üzemképes. Erre hivatkozva lefoglalta a gépjárművet. A szakértői vélemény megállapította, hogy a fékberendezés előre nem észlelhető meghibásodása történt a baleset előtti fékezés közben, ami kivédhetetlen, előre elkerülhetetlen. Az ügyész másik szakértői véleményt kér, melynek eredménye azonos az elsővel. Vád: pénzbírság, járművezetéstől eltiltás, 144 E Ft. bűnügyi költség megtérítése.
Kérdéseim:
- Mennyire befolyásolja a szakértői véleményben megállapított vélemény a gondatlanságot. Egyáltalán elkerülhető-e a büntetés, a büntethetőség megállapítása, tekintetel arra, hogy a meghibásodás nem emberi mulasztás, gondatlanság következménye, hanem ad hoc jellegű.
- Elképzelhető-e a bűnügyi költség csökkentése, vagy legalább az egyktől való eltekintés, hiszen egyeznek a vélemények és nem hatnak súlyosbítóan.
Ittas vezetés nem áll fenn, az autóban utas nem volt, a vonat festése megkarcolódott. Talán ennyi mellékinformációként.
Mindenkinek köszönöm aki időt szakít a mazsolázgatásra. 23-án lesz az ügy tárgyalása, de kíváncsi vagyok a véleményetekre.