„Hogy lenne a legegyszerűbb rendezni a résztulajdon tulajdoni jogát ?”
Ha együttműködőek a régi tulajdonosok, elbirtoklási megállapodással, ügyvéd előtt. Ha nem, perben.
Elibrtoklás - Ismeretlen tulajdonos
Én hasonló cipőben járok csak nálam megvan a régi majd 40 éves adásvételi és még élnek a régi tulajdonosok akik elhunyt édesapámnak a testvére és férje,tőlük vették meg anno azt a házrészt amiről szó van. Hogy lenne a legegyszerűbb rendezni a résztulajdon tulajdoni jogát ?
osztap
Köszönöm a segítséget! Akkor maradunk az elbirtoklási megállapodásnál.
- > utána
D.Andras,
Olcsóbb és gyorsabb, ha nem kell bíróságra menni. Ezért én a póthagyatéki eljárás, után elbirtoklási megállapodás úton indulnék el. A póthagyatéki eljárást bárki kérheti, akinek az eljárás megindításához jogi érdeke fűződik. Neked mint birtokosnak, sőt: olyan birtokosnak, aki elbirtoklás iránti igénnyel kíván fellépni, van jogi érdeked.
A póthagyatéki mint első lépés megkerülhetetlen, mert halottat nem lehet perelni, és nem tud elbirtoklási megállapodást sem kötni. Az örökösöket pedig nem perelheted egyelőre, mert a tullap szerint nekik semmi köze az ingatlanhoz - még nincs megállapítva, hogy ők az ingatlan örökösei.
Tisztelt kollégák!
A segítségüket és tanácsukat szeretném kérni az alábbi problémám megoldásában. Van egy ingatlan (művelési ágból kivett) aminek "elvben" én és az édesapám lennénk az 1/2 - 1/2 arányú tulajdonosai. Az ingatlan adásvétele még 1994-ben történt meg és most a szüleim úgy döntöttek, hogy ezt az ingatlant és a vele szomszédos területet is el szeretnék adni. A probléma vele az, hogy 2 évvel ezelőtt kiderült, hogy annak idején az adás - vételi szerződés megkötésével megbízott ügyvéd elfelejtette a tulajdonjogot bejegyeztetni az illetékes földhivatalnál, így még mindig az eladók az ingatlan tulajdonosai. Az elbirtoklás (tekintettel arra, hogy 1994-ben történt az adás -vétel és évtizedekig édesapám abban a hiszemben volt, hogy ő az ingatlan tulajdonosa) több mint 15 éve szakadatlanul fennáll, mindazonáltal az ügyben van némi csavar. Egyrészről a tulajdonosok már elhunytak, de mivel az örökösök abban a hiszemben voltak, hogy az ingatlan az örökhagyók eladták, így az ingatlan a hagyatéki listába nem került bele. Édesapám, hogy megpróbálja rendezni a tulajdoni viszonyokat 2023-ban járt az örökhagyóknál amelynek következtében tettek írásban egy elismerő nyilatkozatot, amelyben kijelentették, hogy tudomásuk van arról, hogy az ingatlant 1994-ben eladták az eredeti tulajdonosok az adás - vételi szerződésben rögzített összegért, továbbá azt is elismerték, hogy ingatlan - nyilvántartáson kívüli tulajdonosok vagyunk. Plusz csavar még, hogy sajnálatosan a szüleim az adás -vételi szerződést elvesztették, így sajnos ilyen formán nem tudják a földhivatal felé bizonyítani az ingatlan tulajdonához való jogukat. Eddig az esemény leírás, amiben a segítségüket és a tanácsukat szeretném kérni az a következő.
Én úgy gondolom, hogy itt két megoldás lenne lehetséges. Az egyik, hogy tulajdonjog bejegyzés iránt keresetet nyújtok be, amelynek során kérem, a bíróságot, hogy jegyezzék be a tulajdonjogunkat a földhivatalnál. A kérdésem ebben az esetben, hogy kivel szemben nyújtom be a keresetet? Az ingatlan nyilvántartásban az elhunytak vannak tulajdonosként bejegyezve, de tekintettel arra, hogy tudom, hogy ők már nem élnek, tudom, hogy kik az örökösök és azt is tudom, hogy az örökösök elismerték a nyilatkozatukban, hogy az örökhagyók eladták az ingatlant, így nem célszerűbb az örökösökkel szemben pert indítanom?
A másik lehetséges megoldás, hogy kötök egy elbirtoklási megállapodást amit aztán benyújtok a földhivatal felé. Itt viszont az merült fel bennem, hogy mivel az ingatlan - nyilvántartás alapján nem az örökösök a tulajdonosok, így mindaddig amíg ők nem indítanak meg egy póthagyatéki eljárást aminek lezárultát követően bejegyzik őket tulajdonosként addig nem tudom benyújtani magát a megállapodást a földhivatal felé. Szóval jól gondolom, hogy a fent leírtak hiányában ennek nincsen értelme?
A segítséget és tanácsot előre is köszönöm mindenkitől!
@drbjozsef
Bízom benne, hogy a magyar nyelv értelmezésében elég erős vagyok, mindenesetre , ha a feltételezett cinikus hangnemet figyelmen kívül hagyom a mondatodból, akkor köszönöm a helyesbítést.
@kbs
Azon hozzászólásnál, amire azt reagáltad, hogy szerinted "túltengek", feltettem néhány olyan kérdést, amiket ilyen esetben kivétel nélkül meg kell vizsgálni ahhoz, hogy előrébb legyen a kérdező. Semmi túlzás nem volt benne, ezek szükséges lépések, még akkor is, ha nem ehhez értő számára ez soknak tűnik is.
Ebben az esetben bár laikusként reagáltam, de saját tapasztalat alapján válaszoltam, és azt is, hogy ilyen esetben a per nyerhető. Így már tiszta a kép?
„Ha kiderül,hogy"nincs tulajdonos", akkor a Magyar Állam lesz az.( faramuci mondat,de értitek a lényeget)”
Úgy érzem, a "nincs" és az "ismeretlen" szavak jelentésével problémáid vannak.
(Feltételezem, az örökléssel keverheted, hogy ha minden lehetséges örökös visszautasítja, akkor az állam a végső örökös. De ez nem általános.)
Köszönöm szépen a hozzászólásokat!
Ismeretlen tulajdonostól valóban úgy tűnik nem fogom tudni elbirtokolni a "hagyományos úton".
Olyan kérdésem lenne, hogy a hasonló ingatlanokra vonatkózóan van-e olyan törvény-rendelkezés-bármi, hogy X év után átszáll az önkormányzatra, államra a tulajdonjog? Ha igen akkor csak egy ilyen elbirtoklási per kezdeményezése után?
A továbbiakban, ha jól értem akkor probléma nélkül elkeríthetem és használhatom (nyílván nem építkezési céllal) mert nem valószínű, hogy a leírtak alapján bárki bejelenkezne érte ha eddig nem történt ilyen.
És még kérdezed, hogy miért mondom, hogy túltengsz?
Miért lenne az állam a tulajdonosa egy ingatlannak, csak mert nem lehet tudni, hogy éppen kié?
@drbjozsef
Ha kiderül,hogy"nincs tulajdonos", akkor a Magyar Állam lesz az.( faramuci mondat,de értitek a lényeget)
Nem lehetetlen megnyerni.
Viszont amit nem tudok,és felmerült bennem,a tulaj nem kérhet ilyenkor valamilyen bérleti díjat visszamenőleg?
Én inkább azon morfondíroznék, hogy hogyan fogok elbirtoklási pert indítani ismeretlen tulajdonos ellen. Alperes nélkül nincsen per...
bkkm,
Azt, hogy birtokba vetted és használod, fényképpel, tanúval, számlákkal (pl. kerítés, fűnyírás - ráírva, hogy az ilyen meg ilyen című ingatlanon). Ha nagyon biztosra akarsz menni, hívj ki egy közjegyzőt, megmutatod neki, hogy Te vagy birtokban, lám, Neked van kulcsod a kerítéshez, és kijelented előtte, hogy Te használod az ingatlant, ő meg tanúsítja azt a tényt, hogy Te vagy birtokban, és közokiratba foglalja a nyilatkozatodat, mindezt néhány tízezer forintért.
De az igazi nehézség az lesz, hogy megtaláld, kit tudsz perelni az elbirtoklás iránt. Mert pert indítani nem lehet ismeretlen alperes ellen. Ha pedig meglesz a tulajdonos, akárcsak a Magyar Állam, neki utána egy éve van, hogy rendelkezzen az ingatlannal, és ezzel az elbirtoklást megszakítsa, az elbirtoklás beálltától függetlenül. Ptk. 5:48. §.
Ha ez az ingatlan föld (erdő, gyümölcsös, szántó, stb. a tullapon), akkor van eljárásrend, a 2020. évi LXXI. törvény 19. § és utána. Ha nem föld, pl. kivett beépítetlen terület, akkor a helyedben először a levéltárban kutatnék (telekkönyvi betétek), ha az eredménytelen, akkor perindítás előtti előzetes bizonyítást kérnék a bíróságtól vagy a közjegyzőtől (előbbi lehet, hogy olcsóbb). A bíró/közjegyző kikérhet iratokat a földhivataltól, levéltártól, bíróságtól, bármely más hatóságtól. Olvass utána: Pp. 334. § és Kjnp. 17. § és utána.
Tisztelt Szakértők!
Adott a szomszéd telek (LKE, belterület) mely egy erdős területen fekszik kerítés nélkül jelenleg.
A tulajdoni lapon egyetlen bejegyzés szerepel:
jogcím: eredeti felvétel
jogállás: tulajdonos
név: ismeretlen
cím: ismeretlen
A helyi adottságokat ismerve és feltételezésem szerint ez egy 1930-as parcellázáskori vásárlás (a tul lapon nem szerepel dátum), ahol a tulajdonos a háború után eltűnt (sok ilyen telek van a környéken).
A telket most le szándékozom keríteni oszlopokkal, vadhálóval és kicsit rendbe rakni.
A kérdésem az lenne, hogy egy esetleges 15 évvel későbbi elbirtoklási eljárásnál milyen (időbélyeggel ellátott vagy egyéb) bizonyitékokat kell felmutatni, ahhoz hogy bizonyítsam mikortól kezeltem sajátként az ingatlant?
Előre is köszönöm a válaszokat!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02