Válás két gyerekkel

Niki2025 # 2025.11.03. 09:53

M.Katalin
Objektív választ kértél, és kaptál.
Az a tény, hogy az apósodnak és az anyósodnak van egy üres, beköltözhető háza, semmit nem változtat azon a tényen, hogy a férjednek meg kell kapnia azt, ami neki jár a sajátjából.
Sajnálom, ha ez "megdöbbentő" számodra, de attól még ez van.

Szomorú örökös # 2025.11.03. 08:13

M.Katalin

a családban van egy másik ház, ami üres, de teljesen felújítva áll, nem az utcára szeretném "kirakni".
Viszont pont abból akarod kirakni eléggé egyoldalúan, ami az övé is és amit kőkemény munkával keresett meg.
Ráadásul úgy, hogy neki lesz egy fél ingatlana úgy, hogy majd lehet csak egy-két évtized múlva jut hozzá az értékéhez.
Ez semmilyen opció nem fogja szebb tetté varázsolni, mint aminek valójában is látszik.

M.Katalin # 2025.11.03. 07:08

Sziasztok!

Döbbentem olvastam amiket írtatok. Nyilván vannak olyan élethelyzeti részek, amiket nem írtam le, hogy ez a dolog 17 év után miért jutott idáig. Mindig is a gyerekeket tartottam és fogom is szem előtt tartani és úgy gondolom, hogy családban kell felnőni és élni. Addig amíg ezt én gondolom egyedül így ennyi év alatt, többszöri kérésre és számtalan átbeszélt estére visszagondolva, az elhatározás nem hirtelen felindulásból indult el bennem.
Ahogy írtam korábban is a családban van egy másik ház, ami üres, de teljesen felújítva áll, nem az utcára szeretném "kirakni". Ha el akarja füstölni a motorban a benzint ahogy írta egy hozzászóló, hát tegye, most is ezt teszi, nem fogok rajta meglepődni.
Ha nem lennének a gyerekek akkor egy percig sem gondolkodnék azon, hogy mit kellene tennem. A gyerekek miatt szeretnék a házban maradni, mert nekik jelenleg az egy biztos hely.
Köszönöm azoknak a hozzászólását, aki személyeskedés és kioktatás nélkül leírták, hogy mire számíthatok, mit kell tennem. A többi hozzászóláson meg le vagyok döbbenve. Valószínű rossz formáját választottam a segítségkérésnek. Anélkül ítélkezni, hogy ismernénk a részleteket számomra meglepő. További szép napot!

Szomorú örökös # 2025.11.02. 04:42

M.Katalin

Amit én szeretnék, hogy én maradjak a családi házba a két gyerekkel, Ő albérletbe költözne......Egyszerűen próbálok fair lenni vele.....Az a baj, hogy Ő nem akar beleegyezni semmibe, nem akar elválni

Én egyáltalán nem csodálkozom rajta, hogy ő nem akar elválni. Ha a fentieket végigolvasod - kicsit zanzásítva kivettem a lényeget - egyáltalán mindennek nevezhető, csak nem etikusnak, amit akarsz. Szóval a „fair” kifejezésnek abszolút nem felel meg semmi a leírásodban. Én inkább megpróbálnám a helyedben helyrehozni a házasságodat. Ha meg már végképp nem lehet, akkor pont előttem írta valaki, hogy el kell adni a házat, hitelt kifizetni, aztán mehettek két irányba. Utána már csak a gyerekfelügyelet és a gyerektartás fizetése lesz a kérdés.

ezmostmi? # 2025.11.01. 14:23

MK - fizessétek ki a hitelt, (vagy akár hitelátvállalással is) adjátok el a házat, részarányosan osszátok el, oszt mindenki menjen a saját útjára, nem olyan bonyolult ez. A tartásdij anélkül is megmarad - jobb megbékélni, mert a békéltetés manapság mindkettőtöknek sokba kerül.-

Niki2025 # 2025.10.31. 14:08

M.Katalin
" hogy akkor fizetem én, mivel Ő meg albérletbe "kényszerül". Egyszerűen próbálok fair lenni vele, hogy neki se legyen anyagilag ez a válás megterhelő." ........... "Próbálok valami olyan megoldást találni, ami mindkettőnknek jó."

Ne áltasd magad, nem olyan megoldást próbálsz találni,, Olyat próbálsz jelenleg találni, ami neked jó. Szerinted miért jó az valakinek, hogy elmegy a saját házából albérletbe, mellette gondolom, fizeti persze a gyerektartást. A házának az árához meg nem jut hozzá, mert te vígan ottmaradsz, aztán majd eladjátok jó sok év múlva amikor te úgy gondolod. Lehet, hogy ő is kezdene új életet, építene, venne bármit ami saját, vagy csak betankolná a motorba, és elfüstölné a pénzt ha ahhoz van kedve.
Részemről a te hozzáállásod kb minden csak nem korrekt.
Egyébként drbjozsef mintaszerű választ adott a kérdésedre az első bekezdésében. És akkor még ez is egy jó fej verzió irányodba mert maradhatsz a házban

drbjozsef # 2025.10.31. 09:21

M.Katalin,

Ha az a kérdés, hogy hogyan legyél korrekt, akkor egyezzetek meg egy lakáshasználati díjban (esetetekben kb. a helyi szokásos albérleti díj egy ilyen házra). Ezt fizetnéd neki, de mivel a fele a tied a háznak, csak a felét. A hitelt fizesse mindenki maga, vagy, neked jobb a biztonságod érdekében, ha vállalod, hogy te fizeted az övét is, és te meg levonod ezt is a "bérleti díjadból".
Aztán megállapodtok gyermektartásban. Meg mi legyen az autókkal.
Aztán mindezt egy ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett szerződésbe foglaljátok - ez mindkettőtök érdeke, mert aki megszegi, azt egyszerűbben lehet végrehajtatni egy ilyen szerződéssel.

Ha mindezt nem fogadja el, vagy csak olyan mértékben, ami neked vállalhatatlanul kevés, akkor majd fizettek sok pénzt az ügyvédeknek meg a pereskedésre, és akkor ha ti nem is, legalább az ügyvédek jól járnak. De hát ez már a ti bajotok.

A válás az nem akarom kérdése, hiszen az egy kétoldalú kapcsolat. Jelzem, maga a válóper és a vagyonrendezés a mai gyakorlat szerint már szétválik a bíróságon is, a válást, ha akarod, kimondják néhány hét alatt is. És majd utána elvitatkozgathattok a vagyonmegosztáson.

Esetleg még egy javaslat : ha nagyon nem megy a megegyezés, de azért látszik lehetőség rá valamennyire, akkor érdemes egy mediátort felkérni, aki kívülállóként képes máshogy rálátni a dolgokra, és segíteni a megállapodást, még a pereskedés előtt. Hátha.

M.Katalin # 2025.10.31. 07:36

A lakáshitel fizetését azért gondoltam, hogy akkor fizetem én, mivel Ő meg albérletbe "kényszerül". Egyszerűen próbálok fair lenni vele, hogy neki se legyen anyagilag ez a válás megterhelő.

Természetesen nem akarom elvenni tőle a házat, az 1/2 - 1/2 tulajdonrészben van. Azt mondtam neki, hogy most ez az én maradok fizetem a lakáshitel, Ő megy albérletbe megoldást válasszuk és utána amíg a gyerekek kiskorúak addig maradok velük a házban, addigra a hitel is letelik, eladjuk és elfelezzük a pénzt.

A gyerekek velem maradnának egyébként.

Próbálok valami olyan megoldást találni, ami mindkettőnknek jó. Az a baj, hogy Ő nem akar beleegyezni semmibe, nem akar elválni, ez az igazság.

Niki2025 # 2025.10.29. 14:23

"Az én álláspontom szerint én maradnék a házban a gyerekekkel és fizetném is lakáshitelt.'"
És hogyan tervezed kifizetni számára a fél ház árát? Erről van "álláspontod"?

drbjozsef # 2025.10.29. 11:46

M.Katalin,

Gondolom 1/2-1/2 a családi ház tulajdonjoga közöttetek. Akkor miért fizetnéd az ő részét?
Azt ugye nem gondoltad, hogy innentől fizeted a hitelt, a házat meg 1/1-be megkapod. Ha nem, akkor meg hogyan?

Kizárólagos felügyeletet akarsz a gyerekek felett, vagy közöset?

A bíróság feljogosíthat a lakáshasználatra. De mondom, ez ügyvéd nélkül nagy bukó lesz.

Olvasd el a Ptk. 4:76.§-4:85.§-okat. De ott van előtte a vagyonrendezés is, de ez mind összefügg egymással, és elég sok és hosszú.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

M.Katalin # 2025.10.29. 10:48

Köszönöm a hozzászólásokat.
Én szeretnék békében megegyezni természetesen a gyerekeket szem előtt tartva. A házat házasság alatt vettük közösen.
Az én álláspontom szerint én maradnék a házban a gyerekekkel és fizetném is lakáshitelt. Ez azért merült fel bennem, mert Ő albérletet mondott, hogy oda menne, és nem akarom, hogy plusz anyagi teher miatt megromoljon a már így is ingatag kapcsolatunk.
Viszont a szüleinek van egy üres családi háza és már hallottam, hogy oda akar menni. De ezt nem Tőle.
Szóval ezekből a dolgokból is gondolom, hogy bármennyire is törekszem arra hogy fair legyen mindenkinek az elvállás anyagilag is nem fog sikerülni.
Köszönöm még egyszer mindenkinek. Azt hiszem keresek egy ügyvédet, mert ahogy olvastam lehet már neki van csak nem tudok róla.

drbjozsef # 2025.10.29. 06:24

M.Katalin,

Két eset van.
Vagy meg tudtok egyezni egymással. Ebben se igen tudunk segíteni, mert minden vagyont egyben kell nézni, ti tudjátok mi tartozhat esetleg különvagyonba, mik az érdekeitek nektek, és mi a gyerekeké, ami miatt tudtok engedni valahol. Bárhogy megegyezhettek, ahogy nektek jó, beleértve a gyermektartást is, azt a bírósággal jóvá lehet hagyatni (a végrehajthatóság miatt ez fontos).

De ha nem egyeznek az álláspontjaitok, akkor a legjobb tanács az, amit eulimen adott : keress egy jó családjogi ügyvédet minél előbb, mert perben ha neked nincs, de a férjednek van, akkor nagyon rosszul fogsz járni.

Azt remélem nem kell külön mondani, hogy a megegyezés mindennél jobb és olcsóbb is. Erre kellene törekedni mindenképpen, különben mindketten - és jó eséllyel a gyerekek is - veszítetek és sérültök is...

Alapos # 2025.10.28. 18:43

M.Katalin
Amit én szeretnék, hogy én maradjak a családi házba a két gyerekkel, Ő albérletbe költözne”.

És a férj mit szeretne ?

MK.szerint az lenne a legjobb ha a férje fizetné.

Niki2025 # 2025.10.28. 16:33

A házat együtt vettétek már házasság alatt?
Amennyiben te maradnál benne,hogyan tervezed kifizetni a férjednek járó részt az ingatlamból?

eulimen # 2025.10.28. 14:17

A kérdésem az lenne ha én maradnék a két gyerekkel a családi házunkban, akkor a hitel fizetése kinek lesz a terhe?
A kölcsönt felvevő adóstársak egyetemlegesen felelnek a tartozásért, aktuális családi állapotuktól függetlenül.

Félek attól, hogy el fog mérgesedni a helyzet a férjem részéről
Hát akkor kezdj el keresni egy válóperes ügyvédet.

M.Katalin # 2025.10.28. 09:33

Sziasztok!

A férjemmel sajnos megromlott a kapcsolatunk és szóba került a válás is kettőnk között. Van két gyermekük. Válás esetén az anyagiak rendezésében kérném a segítségetek.
Van egy családi házunk, amin van még hitel. A hitel piaci kamatozású építési hitel. CSOK, babaváró nincs. Van kocsi, ami a nevemen van, a férjem nevén motor. A kocsit és a motort is a házasságunk ideje alatt vásároltuk.
Amit én szeretnék, hogy én maradjak a családi házba a két gyerekkel, Ő albérletbe költözne.
A kérdésem az lenne ha én maradnék a két gyerekkel a családi házunkban, akkor a hitel fizetése kinek lesz a terhe? Fizetném én? A kocsival és a motorral mi történne?
Ezek egyedi megállapodások lennének a kettőnk között?
Félek attól, hogy el fog mérgesedni a helyzet a férjem részéről, mert sajnos ennek vannak előjelei már, ezért fordultam hozzátok.
Előre is köszönöm a segítségetek.