Csalás, sikkasztás?


Jhering # 2013.12.17. 12:31

Mert korábban jóban voltam az elkövetővel, ráadásul egy fiatal emberről van szó, 26 éves....

Nem akarom tönkretenni az életét.

De olyan szinten hazudozik, hogy lerendezni személyesen nem tudom, teljesen elszaladt vele a ló.

Agent Cooper # 2013.12.17. 12:25

Kedves Jhering!

Az elmondottak alapján elég egyértelmű, hogy bűncselekmény történt, akkor meg miért nem a büntetőeljárás keretében próbálja meg a polgári jogi igényét érvényesíteni? Aztán majd meglátjuk, hogy mit állapít meg a nyomozás, mert vagy csalás, vagy sikkasztás történt.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Jhering # 2013.12.16. 23:11

Először is köszönöm.

Nem bérlők voltak, ingyen laktak ott. Nem volt szerződés, csak szóbeli megállapodás, amit a másik két lakáshasználó tanúsít.

Biztatási kárnak azért mertem gondolni, mert a tényállási elemek megvannak:
Rosszhiszemű személy szándékos magatartása - lakáshasználó részéről olyan szándékos magatartás, ami a tulajdonos megtévesztésére irányul

jóhiszemű személy önhibáján kívül károsodik - tulajdonos azért nem ellenőrzi a számlákat, mert a korábbi bizalmi viszony és a elszámolásért felelős lakáshasználó "félrekommunikációja" miatt azt gondolja, hogy minden rendben van, a rezsi fizetve van.

ObudaFan # 2013.12.16. 22:45

A biztatási kárhoz ennek a világon semmi köze. Ha a tulajdonos fizetésre kényszerül a közüzemi szolgáltató felé, simán a szerződés alapján követelheti annak a megtérítését a bérlőktől. Ezt az egy bérlőt pedig egyébként fel lehet jelenteni csalásért.

Jhering # 2013.12.16. 22:07

Sziasztok!
Személyes ügyemben kérem véleményeteket:
lakásunkat odaadtuk használatra három ismerős egyetemistának, azzal, hogy a rezsit fizessék.
Az egyik megkapta az elszámolást, majd egy év után a másik átvette. Volt egy kis elmaradás az előző időszakról is, de itt kezdődtek a problémák.
A srác egy évig "kezelte" az elszámolást, majd elment az ingatlanból azzal, hogy meghagyta a másik két lakáshasználónak, hogy a tulajdonosnak ne szóljanak, hogy elment az ingatlanból, mert majd ő szól. (Nem szólt.)
A csekkeket és a postaláda kulcsát elvitte magával, a másik két lakáshasználó felhívásának, mely szerint tájékoztassa őket a lakás rezsijének állásáról, nem tett eleget.
Azt mondta, hogy minden rendben van.
Néhány héttel később kiszedték a postaládában felgyülemlett leveleket a lakáshasználók valahogyan, s kiderült, hogy az elmúlt bő egy év során 500 ezer ft rezsi elmaradás halmozódott fel.
Valamennyicskét befizetett az elszámolás-felelős, de az elmúlt egy év rezsijének 60%-át nem.
Úgy, hogy a másik két lakáshasználótól elkérte a pénzeket arányosan a rezsire.
Mindeközben a tulajdonost az egy év folyamán arról tájékoztatta, hogy a lakás ügyeivel minden rendben van, a rezsi elmaradás nincsen, vagy jelentős mértékű nem áll fenn.
Miután a tulajdonos felkereste a lelépését követően, még egy hamis elszámolást is átküldött emailben, amellyel azt kívánta igazolni, hogy mindösszesen 125 ezer ft elmaradás van, amiből neki 30 ezret kell megfizetnie.
Érdemes-e perelni a rosshiszemű elszámolót csalásért?
Lehet-e biztatási kárt megállapíttatni a teljes elmaradásra (500 ezer ft)?
Köszönöm válaszaitokat,
J

hitelcsapda? # 2013.11.28. 21:27

Tisztelt hozzáértők! Állásfoglalást szeretnék kérni: hitelcsalás-e az amikor az ügyfél mindent szabályszerűen valóságnak megfelelően hitelesen beadja papírjait egy hitel felvételéhez és a bank megalapitja hogy mivel az ügyfél jövedelme teljes egészében leterhelt így a kért hitelt nem tudja majd törleszteni de mégis megadja a kölcsönt! vizsgáljuk eddig!!!! ezután mivel a kölcsönt felvevő is tudja hogy nem tud törleszteni de ezzel a bank is tisztában van akkor ki hibázott???? viusgaljuk eddig is!!!! majd ha jók az információk akkor van egy olyan jogeset hogy ha a szerződés kötés pillanatában mindkét fél tudta hogy teljesizhetetlen a szerződés így az semmis mivel mindkét félnek felrohatóán kotettet a szerződés tehát az semmis!!! várom megtisztelő valaszukat!! még egyszer csak hogy félre ne értsék: minden jövedelem igazolas valós nem fiktív minden okmány valós nem hamisított tehát semmi ilyan az ügyfél részéről nem került elhalgatasra ami ne felelne még a valóságnak!!!! ez hitel csalás??? ha igen kinek a részéről??? ja és a kölcsön feltétele jövedelem alapon is függ!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.03. 18:31

Azt se tudjuk, még mi történt. A legvalószínűbb, hogy nem volt annak a meghatalmazásnak semmi baja. Hiszen ahhoz, hogy bejegyezzék a vevő tulajdonjogát, vagy közokiratba foglaltnak kell lennie, vagy ügyvéd által ellenjegyzettnek. Sem a közjegyzők, sem az ügyvédek között nem gyakori, aki belemegy egy hamisításba.

ObudaFan # 2013.11.03. 16:47

A jelentős értékre elkövetett csalás 5 év alatt évül el, az a kérdés, 2008-ban mikor történt.

Gondolod, a polgári jogi igény nem évül el?

Ez tulajdoni igény, nem évül el.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.03. 15:15

Gondolod, a polgári jogi igény nem évül el? (Egyébként az lenne a szomorú, ha nem lenne elévülés. Hidd el, több ezer év jogfejlődése nem véletlenül alakította ki és tartotta fenn ezt az intézményt.)

Záron # 2013.11.03. 14:22

Köszönöm a válaszát .Szomorú,hogy egy bűncselekmény el tud évülni. Akkor csak a polgári per a megoldás? A Bíróság figyelembe veszi a sikkasztást ,vagy elsiklik felette?

ObudaFan # 2013.11.03. 13:00

Az elévülés kezdő napja befejezett bűncselekmény esetén az a nap, amikor a törvényi tényállás megvalósul.

Záron # 2013.11.02. 10:19

Tisztelt Fórumozok
Segítségeteket szeretném kérni az alábbi esethez.
Édesanyám házát testvérem eladta 2008 ban,tisztázatlan körülmények között,mely eseményről én csak 2011-ben szereztem tudomást !Ezért feljelentéssel szeretnék élni. Kérdésem a következő: Az elévülési határidőt mikortól számolják jogilag?Az eladás napjától,vagy amikor tudomásomra hozták az eseményt?
Válaszokat is előre köszönöm.

zsolesz7706 # 2013.09.19. 12:19

Kedves Agent!Annyit mondott a Rendőr úr hogy nála tették a bejelentést mert ő volt az ügyeletes.És hogy jöv 7 kedd szerda fele mennyek be addigra már át ér az anyag valami előadóhoz és ott mondjam el hogy én volnék a másik fél.Valamint azt is megjegyezte mikor ezt mondta hogy ez a dolog nem fog megállni a hölgy részéről!Ennyit tudok de hogy hogy smint tanúként vagy gyanúsítótként akarnak szeretnének meghallgatni nem tudom!

Agent Cooper # 2013.09.19. 10:52

Kedves zsolesz7706!

Közölték Önnel, hogy milyen eljárásjogi státuszban hallgatják meg a jövő héten? Mert ha tanúként, akkor nagyon valószínű, hogy bűncselekmény hiányában rövidesen megszüntetik a nyomozást, viszont ha gyanúsítottként, akkor mégis látják bűncselekmény gyanúját.
A hölggyel szemben 30 napon belül terjeszthet elő magánindítványt, viszont érdemes megfontolnia, hogy előtte valamilyen jóvátételt kérjen (például nyilvánosan ismerje el a tévedését).

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

zsolesz7706 # 2013.09.19. 10:44

Kedves Béla!
Ismered a mondást igaz?Mindenkinek a saját maga gondja a legnagyobb.Írtam hogy sajnos kicsit hosszú leszek nem akartam semmi részletet kihagyni hogy teljes képet kaphassanak a vélemény írok!Én azt hittem hogy ez a Fórum pont azért van hogy beszélgessenek az emberek.Elnézésedet kérem ha téged ezzel zavartalak nem állt szándékomba:)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.19. 10:30

Neked távirati tarifát kellene bevezetni. (Az előbb is erre céloztam.)

zsolesz7706 # 2013.09.19. 10:23

Kedves Agent!
Első sorban köszönöm a hozzá szólást és a véleményt!
A feljelentés valóban megtörtént a részéről mert mint ahogy említettem nem a teljes nevemen vagyok fenn ezeken az adok veszek oldalakon és a hölgyemény ki írta a profilja falára hogy csalás miatt keres engem a rendőrség és aki tudja a teljes nevem az jelezze neki valamint ki írta annak a rendőr úrnak a nevét akit ez ügyben keresni kell mert ugye mivel a hölgy nem emlékezett a Vezeték nevemre ámbár bemutatkoztunk neki a feleségemmel ennek ellenére ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.Én felhívtam az Illetékes Rendőrkapitányságot és beszéltem is a rendőr úrral akinél a bejelentést tette az illető hölgyemény valamint el mondtam a dolgot ahogy történt!nagyon korrekt és segítő kész volt és ő is azon a véleményen van hogy mi megegyeztünk nem érez itt az elmondottak alapján semmi csalást vagy félre vezetést így én tehetnék a hölgy ellen feljelentést.Jövő 7 Kedd Szerda fele be kell mennem mert ő csak ügyeletes volt és akkor majd meg kell keresnem az ügy előadóját.Kinyomtatom az írott beszélgetésünket és azt is be kell vinnem így tudom magam tisztázni!Én úgy érzem nem csaptam be senkit a kialkudott összeget tisztességgel becsülettel kifizettem ezek a szép üzenetei és lejárató kampánya után én a hölggyel nem kívánok semmin egyezkedni kompromisszumot kötni nem is az anyagi része miatt hanem ahogy kezelte ezt a dolgot!!!!Mert ha azt mondta volna hogy felelőtlen volt vagy nem gondolta át rendesen ezt az adás vételt talán akkor még azt mondtam volna na jó egyezkedjünk tovább és esetlegesen rá fizetek még de így ebben a formában hát nem tudom:( Valószínűleg az ügy haladtával meg teszem én is ellene a szükséges feljelentéseket mert ezek a válogatott szitkok stb stb nem normális emberhez méltók bár nem vagyok az a jelentgetős fajta!

Agent Cooper # 2013.09.19. 09:44

Kedves zsolesz7706!

Ha a hölgy feljelentést is tenne, és valami csoda folytán a rendőrség nyomozást rendelne el, akkor sem lehetne bizonyítani a csalás megalapozott gyanúját. És nem valószínű, hogy feljelentést fog tenni, hiszen akkor azt már megtette volna.
Egyébként Ön csak a becsületsértő megjegyzései miatt tehet feljelentést rágalmazás miatt, de erről - egyelőre - lebeszélném. Legcélszerűbb lenne valamilyen közvetítő útján megegyeznie a hölggyel.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

zsolesz7706 # 2013.09.19. 07:00

Ezt nem igazán értem hogy hogy nem is akarok választ? :o

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.19. 06:21

Szerintem te nem is akarsz választ.

zsolesz7706 # 2013.09.19. 04:38

Sziasztok!
A segítségeteket véleményeteket szeretném kérni.Lehet kicsit hosszú leszek a részletek miatt de szeretném ha átlátható lenne teljesen a helyzet helyzetem:(
A következő történt!Évek óta kijárok egy Bolha piacra árulni ahol lakom minden féle használt holmikat PL:Ruhanemű.Játékok.Műszaki cikk,Könyv.Konyhafelszerelés.Szerszámok stb stb.Ezeket többnyire úgy szereztem be hogy ismerősök ismerősök ismerősei ki akarták dobni végül nekem adták őket ingyen.Ez egy jó ideig így ment de egy idő után elfogynak ezek a kidobandó dolgok és ugye az embernek más forrásokat kell keresgélnie.Na itt került képbe egy Közösségi oldal aminek a nevét nem írnám ki mert nem tudom szabad e?Ezen oldalon van több féle csoport börze adok veszek oldal ahol én is árulom a kis lomjaim és veszek is ha olyan dolgot látok amit olcsón adnak és egy kis haszonnal tovább tudom adni!)Itt jegyezném meg hogy külön másik profilt hoztam létre ezen az oldalon amit én csak úgy hívok hogy eladós profilom-persze nem a teljes nevemmel vagyok fenn!!! Ez ez egy egy darabos vásárlásaim nem túl kifizetődő nekem mert mire el megyek érte egy csomó idő és költség.Ezért úgy döntöttem ezeken az oldalakon feladok egy hirdetést hátha egy helyről több dolgot is be tudok szerezni időt pénzt megspórolva ezzel.A hirdetésem a következő szöveggel történt:Nagy mennyiségben vennék Ruhaneműt gyerekjátékokat könyveket műszaki cikkeket stb stb.Jött is szép számban privát üzenet hogy x-y-nak ez lenne eladó az lenne eladó amit olyannak találtam egyeztettünk időpontot elmentem megnéztem megalkudtunk kifizettem és elhoztam.Eddig sosem volt ebből problémám vagy negatív tapasztalatom.Minap látva hogy megint fogyóba van a holmim megint feladtam a megszokott kis hirdetésem.Természetesen jöttek is ismételten a levelek.Az egyik ilyen potenciális eladó fel is keltette az érdeklődésem ezért idő pontot egyeztettünk hol is lehetne megnézni ezeket a dolgokat.Természetesen mint minden eladó ő sürgette az idő pontot hogy minél előbb mennyek mert festés lesz nála és ezeket a dolgokat nem tudja hova tenni.A megbeszélt időbe a lakására mentünk ahol a Hölgy és a Férje várt minket mert én is a Feleségemmel mentem.Bemutatkoztunk a rendes nevünkön mint ahogy ők is majd beinvitáltak minket a lakásukba./Megjegyezném természetesen ilyenkor szokott az lenni hogy az Eladónak eszébe jut hogy még ez is van a másik szobába amit nem szedett elő az is van.Ilyenkor mindig nagy odafigyelést tartok arra hogy még véletlenül se legyen az hogy a tulajdonos egyedül hagy minket egy szobába mindig igyekszem vele menni hogy véletlenül sem legyen az hogy bár mi is eltűnt/Na de folytatnám is a Hölgy eladó eszeveszettül elkezdte kidobálni a már előre bedobozolt ruhákat hogy nézzem meg ezek milyen jó állapotba vannak stb stb.Mondtam neki többször hogy ez nagy mennyiségű ruhanemű cipő plüss játék amit én mi nem szívesen néznénk át mert nem kevés idő lenne és úgy is eladásra megy másrészről van még egy megbeszélt időpontom ahova szintén vásárolnom kéne menni!Közbe megjegyezte a hölgy hogy ne tudjam meg mennyi volt neki hogy már több zsákkal adót a helyi Caritasnak is de már nem szívesen ad oda semmit ingyen mert neki sem segítenek.Ekkor mondtam én neki hogy én is Dolgoztam a Caritasnál Közmunkásként tudom mi megy ott és személy szerint kicsit furcsálom hogy boltot nyitottak nálunk ami elvileg adomány.(Ekkor még nem is gondoltam arra ennek majd mekkora jelentősége lesz később) Még a privát üzeneteink alatt megkérdeztem tőle hogy mennyit szeretne Kb az eladandó dolgaiért pont azért hogy megéri e nekem utazgatni.Mire írta a hölgy hogy 35 ezret de hiába szeretne ő annyit ha nekem annyit nem ér mennyek el nézzem meg és megegyezünk.Na nagy nehezen eljutottunk ahhoz a ponthoz amikor elkezdünk egyezkedni.Mondtam neki a következő szavakkal hogy az általa korábban le írt összeg számomra kicsit sok ezért mi lenne az alsó ára?Azt is hozzá téve nem azért sok mert nem ér annyit a dolgai mert ha elkezdi ő maga ki árulni akkor sokkal de sokkal többet ki tud belőle csak nekem nincs annyim rá és ki tudja meddig áll benne a pénzem ezért mondjon egy másik árat és ha az megfelel nekem akkor fizetem pakolunk és az üzlet meg van kötve.Mire ő hogy már nem szeretne ezzel foglalkozni mert 4 gyerköc van és várja az 5 babát és tudja hogy megy ez mert valamikor ők is vásároztak.Majd jött a huza vona ő mondta mondjak én árat én mondtam mondjon ő árat mert nekem az az érdekem hogy minél olcsóbb legyen.Na kb egy 30 perces oda vissza után végül mondott 20 ezer forintot mire én nézve saját érdekeimet mondtam neki max 13 ezer forintot tudnék érte adni ha megfelel nekik?Majd 10 perc tétlenség után mondta a férje neki te tudod ha gondolod add oda annyiba.Így a hölgy mondta rendben van fizessek és vigyem.A férje kezébe leszámoltam a 13 ezret majd elkezdtünk bepakolni elbúcsúztunk.Nem vitás és nem is vitatom hogy olcsón tudtam megvenni ezt a nagy mennyiségű ruhát cipőt plüssöket aminek nagyon örültem hiszen kis befektetés nagy hozam :)De másnap jött a fekete leves!!!!Rám írt a hölgy hogy miért csaptam be???Nem igazán értettem a kérdését ezért vissza írtam neki,Mivel is???Mire ő hogy felhívta a Caritast ahol élek és ők engem nem ismernek én nem dolgozom nekik és egy mocskos csaló vagyok stb stb.De én ilyet nem mondtam nekik és a privát üzenetbe sem írtam neki ilyet!Én annyit mondtam neki hogy régen én is dolgoztam ott közmunkásként és tudom mi megy ott!!!!A hölgy elszidott minden féle csaló és szebbnél szebb jelzőkkel amit nem írnék most le és a közösségi oldalon úgy állítja be a dolgokat hogy én azt mondtam neki hogy a helyi Caritasznak veszek dolgokat és fel fog engem jelenteni már beszélt a rendőrséggel is és hogy én adjam neki vissza a vásárolt dolgokat ő meg a pénzem vissza adja!Írtam neki én ezeket a dolgokat tisztességgel becsülettel kifizettem eladta így nem szándékozom vissza adni mert nem csaptam be és azt gondolom a pénztártól való távozás után reklamációnak helye nincs!Viszont most bajba vagyok mert az adás vételről nem készült papír bár azt nem is tagadja a hölgy és az üzeneteibe is elismeri hogy kifizettem csak nem tudom mit tegyek?mennyek jelentsem fel én?vagy ha ő jelent fel nekem ebből származhat bajom?Mert én nem állítottam ilyet amit a hölgy mond erre ott a feleségem is mint tanú de ennek ellenére neki is ott a férje és félő miután babát vár pocakos hogy talán neki fognak pont emiatt hinni?Nem tudom most mitévő legyek mert a Közösségi oldalon a hölgy egyfolytában szid csalót én meg tudom az igazam ennek ellenére gondoltam arra is nem ér annyit ez a huza vona vissza adom neki a cuccait de akkor meg szerintem úgy jönne ki a dolog mint ha bűnös lennék :( Mit tegyek mit tud csinálni ilyen esetbe a rendőrség?Lehet nekem ebből bajom????
Köszönöm előre is a válaszokat!!!!

Agent Cooper # 2013.09.18. 22:29

Kedves Szédítő Szimmetria!

Anonim módon tehet bejelentést a Telefontanú ingyenes telefonszámán: 06-80-555-111. Amennyiben titkos nyomozást indítanak, úgy szépen felderíthető a történet.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Szédítő Szimmetria # 2013.09.17. 01:53

Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. Napilap nyomdában dolgozom és tudomásom van róla,hogy a főnököm évek óta sikkasztja az újságot havi milliós tételben. Valószínüleg pár középvezető is benne van a dologban. Cégen belül ez nyílt titok,de persze mindenki félti az állását. A lapkiadó központjából is volt már visszajelzés a hiány miatt,de nem volt fejleménye eddig a dolognak. Ha volt is ellenőrzés,azt előre bejelentették,igy volt idejük eltüntetni és meghamisítani a szállítóleveleket.
Kérdésem az lenne,hogy kihez forduljak segítségért,hol lehetne ezt bejelenteni anonímként? És milyen következményei lennének az ügynek rájuk nézve?

Agent Cooper # 2013.08.27. 00:00

Kedves rajkonnen92!

Amennyiben nem csak Ön az egyetlen, akivel ezt már eljátszotta, akkor az üzletszerű elkövetési magatartás miatt már bűncselekmény történt. Könnyen elképzelhető, hogy a feljelentése más potenciális áldozatokat ment meg.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Agent Cooper # 2013.08.26. 23:56

Kedves siroilles!

Semmiképpen ne küldje el a tárgyat (ha jól értelmezem, akkor ez egy telefon), ne váljon a nigériai csalás áldozatává! A vásárlója csaló, ebben biztos lehet.
Keressen rá a "Credit Europe Bank scam" szavakra, és minden kétsége elszáll.
És ugye Ön sem gondolja komolyan, hogy az FBI ilyesmivel foglalkozik? Dolgoztam együtt FBI ügynökökkel, és megnyugtathatom, hogy tőlük sem kell tartania.
Szóval amíg pénzt nem kap (amit kb. sohanapján fog megkapni), addig semmiképpen ne küldjön semmit! És nem kell megijednie, semmilyen retorziótól nem kell tartania!

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…