Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

Nakado # 2012.10.10. 19:30

Azután érdeklődnék, hogy kaptam egy év börtönt 2 év felfüggesztéssel és még 1 év vissza van ebből. Én úgy hallottam hogy az erkölcsibe a felfüggesztés nem kerül bele ebből mi igaz? Mivel munkahely miatt kellene most.

sziszi81 # 2012.09.24. 05:43

Sziasztok,

a következő kérdésre keresem a választ. Párom 2010-ben közúti baleset részese volt. Rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy alkohol volt a szervezetében. Bírósági végzés értelmében pénzbírságot kapott, amit azóta már kifizetett. Kérdésem, hogy kaphat - e erkölcsi bizonyítványt, illetve, hogy szerepel - e benne erre vonatkozó bejegyzés? Köszönöm a segítségeteket.

Értetlenke15 # 2012.09.19. 13:03

Sziasztok!
Engem a büntethetőség elévülésénél érdekelni, hogy egészen pontosan mi is szakítja félbe? Az ügy úgy néz ki, hogy a nyomozati cselekmények több, mint egy éven keresztül folytak (nem volt ismeretlen a tettes, nem volt gyanúsítotti oldalról időhúzás, stb.), a cselekmény elkövetésétől majdnem 3 év telt el az első tárgyalás kitűzéséig, amit még az időpont bekövetkezése előtt a bíró elnapolt. A második tárgyalást már elvileg 3 éven túli időre tűzte ki ( a bcs. elévülése jelen esetben 3 év). Számomra nagyon úgy tűnik, hogy elévült dologról van szó, főleg, ha az elévülés intézményének lényegét is figyelembe veszem. Azonban a dologban korántsem vagyok biztos! Kérlek titeket, ha valaki biztosan meg tudja mondani ebben az esetben mi a helyzet, nagyon-nagyon megköszönném.

Sherlock # 2012.09.17. 20:25

Majd megérted mikor töltöd az igénylést, így zavarlak össze a legkevésbé.

smallville80 # 2012.09.17. 18:12

Kedves Sherlock.
Ezt nem értem lehetne egy kicsit bővebben .
Előre is köszi.

Sherlock # 2012.09.17. 17:19

Kedves smálvill,

ne kérd annak igazolását(ne x-eld be egyik négyzetet sem, amiben benne van hogy "intézkedés"), hogy nem állsz intézkedés hatálya alatt és akkor nem fog.

smallville80 # 2012.09.17. 17:08

Tisztelt Fórumozó.
érdeklődnék hogy 2010-nyaránvolt egy ügyem amiből 2011 elején kaptam 2 év próbára bocsájtást.
És most lenne egy jó munka helyem (nem biztonsági őr)semmi köze hozzá.
de erkölcsit kérnek szerepelni fog ez benne??????

Trinitz # 2012.09.04. 10:08

Üdvözlet mindenkinek !

Sok jogszabályt böngésztem át , de nem találtam konkrét választ. Fiatalkorúként 12 évet kaptam ( súlyos bűncselekmények... ) 2006 -ban szabadultam kedvezménnyel ( kitöltve 2008 okt . lett volna ) Mikor kérvényezhetném a hátrányok alól mentesítést ? Olvastam valami 30. -évét ha betölti mentesül...de olyat is ,hogy ugyanaz vonatkozik mint a nagykorúakra,vagy hogy automatikusan ugyanakkor lesz tiszta az erkölcsi mint nagykor. esetén , de a fele intervallum előtt is lehet kérni a mentesítés elbírálását .... Valaki esetleg tudja konkrétan ? Vagy azt ,hogy hol lehet kutakodni efelől?
Húsz éve voltam gaz ( 14évesen ) ,azóta vén f. vagyok , családdal , kétésfélszer lecserélődött az összes testi sejtem... A főnököm előléptetett volna , mert azt hitte már megtisztult a papír ...Így marad a koplalás még 6 évig ... én nem oltottam ki életet , de nekem jobb lett volna az a golyó , hogy isten válogathasson ;)A magyar jogban kéne egy olyan opció , hogy kéri a magyar büntetést( és az azt követő triplabüntetést halálig ) vagy inkább azonnal bitó . Tetszik ? :)
A tirpák nyugaton hogyhogy nem így mennek a dolgok ? ... elmaradottak ...

Trinitz # 2012.09.03. 17:29

Szép Napot Mindenkinek !

Mindenek előtt : jó hogy Önök vannak , köszönet a többiek nevében is !

A kérdésem az lenne : A jogszabályban a büntetés kiállása után eltelt x - évvel mentesül az elítélt a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól . Ez a "kiállás " alatt a teljes ítélet lejárta , vagy a kedvezménnyel szabadúlt időpont értendő ? A bírói mentesítés terén mi lehet a gyakorlat ( inkább elutasítás ? ) Utolsó : Fiatalkorúként elkövetett súlyosabb büncselekmény esetén jól tudom , hogy nem érvényes a fiatalkorúakra vonatkozó " tiszta erkölcsivel szabadulás " ? Köszönöm esetleges válaszukat !
További szép napot !

bokros # 2012.09.01. 19:03

Makopower.
A mentesítés beálltától számított 8 évig tartják nyilván akinek a szándékos bűncselekmény miatt végrehajtásában felfüggesztett szabadság vesztés büntetést szabtak ki.
2009 évi XLVII.tv. 18.§.(3) bek a./
Megjegyzem, hogy akinek a sorsa 360 fokos fordulatot vett, az körülnézett, aztán mindent csinál úgy ahogy előtte. Már csak a pontosság kedvéért

Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

Sherlock # 2012.08.29. 08:01

Nem,nem

asche # 2012.08.29. 06:34

Üdvözlet mindenkinek.

Lenne egy kérdésem az erkölcsivel kapcsolatban. Még valamikor 1995 körül csináltam pár hülyeséget :( fiatalkorúként, amiért kaptam 1,5 év börtönbüntetést 9 hónapra felfüggesztve ha jól emlékszem. Azóta semmi más nem történt, illetve egyszer nem volt nálam jogosítvány és úgy vezettem és hát persze pont útellenőrzés volt.

Most lenne egy nagyon jó külföldi munkalehetőségem, és a munkáltató kéri az erkölcsit, és útlevél is kell. Az útlevél ujjlenyomatos már ha jól tudom.

A kérdésem az lenne, hogy az erkölcsiben benne lesz e a büntetett előélet ennyi év után, ha nem az útlevél alapján kerülhetek e hátrányos helyzetbe?

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Üdv.

wers # 2012.08.27. 09:43

továbbá nem lehetsz VÁM tiszt sem, de még biztonsági őr sem.

Gabicsek # 2012.08.27. 09:34

Sem hivatásos katona, sem rendőr nem lehetsz, oda feddhetetlenség kell. A bűntettesek nyilvántartásában pedig biztos, hogy benne vagy.

Makopower # 2012.08.26. 18:37

Tisztelt Fórumozók/Ügyvédek.

2008. június 20-án Bírósági tárgyalás zajlott ellenem, vagyis vádlott voltam. Az ítélet a következő volt: 1rb. társtettesként elkövetett önbíráskodás- és testi sértés bűntette miatt, 8 hónap fk. fogházbüntetésre ítéltek, mely szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztették. Fiatalkorú voltam akkor még, így a pártfogóm szerint nem került bele az erkölcsi bizonyítványomba. Ami igaz is volt, mert egyszer már kikértem amikor tartott a próbaidő. Pártfogó felügyelettel nem volt semmi probléma. De amióta ez történt 360 fokos fordulatot vett az életem olyannyira, hogy a
katonaságnál szeretnék elhelyezkedni. Ezért fordulok Önökhöz, hogy megtudjam mikor évül el ez a múltbeli dolgom? Mert úgy tudom egy ideig még szerepelek egy bizonyos nyilvántartásban.. tehát ha jelentkezek szerződéses katonának látni fogják, hogy én még kölyök fejjel mit csináltam?
Remélem sikerült érhetően megfogalmaznom.
Várom válaszukat és előre is köszönöm!

pho130 # 2012.08.17. 15:06

Kedves Géniuszok,
egy érdekes kérdéssel fordulnék hozzátok egy rég nem látott rokonom ügyében.

A történet szerint a rokon 2001-ben lett elítélve üzletszerűen elkövetett, embercsempészet vádja miatt 5 évre. Viszont a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés letöltését nem kezdte meg, jelenleg is ismeretlen helyen tartózkodik.

Én nem vagyok ügyvéd de ha jól számolom akkor, már rég elévült neki az ügye?! Ha jól tudom, akkor a maximálisan kiszabható büntetési évet veszik ilyenkor és ez esetben ez 8 év. Tehát 2009-ben járt le?!

Örülnék ha így lenne, mert akkor reménykedhetne a családom, hogy majd talán egyszer hazatér és végre elkezdheti a családfő szerepét.

Kérem, hogy olyanok írjanak akik nem bántani akarnak engem vagy őt, mert ha nem is bent, de én szerintem igen is letöltötte a büntetését család,egzisztencia hiányában, magányosan akár hol is legyen. Köszönöm a segítséget!

Gabicsek # 2012.08.10. 09:12

Igen.

DjDon # 2012.08.10. 03:39

Sziasztok!!

Kérdésem:Mostani munkahelyemről erkölcsi bizonyitványt kérnek:25 éve voltam büntetve vajon tiszta erkölcsit kaphatok??

WEnd # 2012.07.28. 17:29

Üdvözltem!
2010 július 20-tól 2012 július 19-ig (tehát 2éves időtartamra)próbára voltam bocsátva szerzői jogsértés miatt. Akkor fiatalkorúként.
Az lenne a kérdésem, hogy most július 20-án feladtam (azzal a dátummal aláírva) az erkölcsimet A1-től F1-ig bezárólag. Ez esetben tisztán fogom megkapni, vagy benne lesz esetleg az F1pontban, hogy pártfogolás alatt álltam még előző napig. Nem tudom van-e átfutási ideje a dolognak.

Gabicsek # 2012.07.18. 17:10

Semmi.

Konenn # 2012.07.18. 14:34

Jó napot!
Négy évvel ezelőtt kaptam 2 év felfüggesztett börtönbüntetést lopás miatt, ugye büntetett előélet miatt alapból kizárt hogy felvegyenek börtönőrnek. Az lenne a kérdésem, hogy semmi lehetőség nem lenne rá hogy valahogy börtönőr lehessek.
Előre is köszönöm a választ!

Pete74 # 2012.06.27. 20:02

Jó estét mindenkinek!
Biztonsági őr tanfolyamot fejeznék be 3 hét múlva.
Jelenleg 316. § alapján dolog elleni erőszakkal, szabálysértési értékben elkövetett lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt folyik ellenem eljárás.
Az ügy a nyomozás fázisában van. Bíróság előtt még nem volt. A biztonsági őr igazolás kiváltható-e így? Ha igen és ha megkérem a sárga erkölcsit, az meddig érvényes, meddig használható fel. Ha nem bizonyítható és felmentenek, látszik-e valahol majd ez az egész.
Köszönöm a válasz előre is!

gekkoful # 2012.06.27. 10:55

sziasztok!

olyan problémám lenne hogy június 24-én munkahelyemről távoztam volna csak reggel elfelejtettem lepecsételteni az áruház teruletén is kaphato termékeket(egy dezodorrol van szo) és ezért este a biztonsági őrnek feljelentést kellett irnia hogy én elvileg elakartam lopni de utána lementem és kifizettem kerek 869 ft-ért hogy ne legyen belőle probléma.
Milyen vonzatai lehetnek a dolognak?
Válaszokat előre is köszönöm.

Sherlock # 2012.06.26. 07:19

sajnos nem segítik elő a talpra állást és a becsületes életet...:-(

Azért a fegyveres rablás nem az a bűncselekmény ami után ilyet írnék...

egyébként semmilyen eshetőség sincs, hogy 3 év után is lehessen erkölcsit kérni ?

Köztársasági elnöki kegyelmet lehet kérni, de ez inkább csak elméleti lehetőség, nagyon ritkán ad.

30-06 # 2012.06.20. 17:40

A boxer közbiztonságra különösen veszélyes eszköz.
A szabs. megállapítás gondot okozhat.